iPlus sposób na niedrogi internet?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
iPlus sposób na niedrogi internet?
Witam, w mojej okolicy nie moge liczyć ani na tpsa ani zadne radiówki, korzystam jedynie z dial-up,u oraz czasem gprs-u z orange'a. zastanawiałem się nad jakimś ryczałtowym niedrogim łączem GPRS/EDGE ale przerażały mnie dotychczasowe warunki w stylu umowa na 24 miesiące (w tym czasie moze coś się ruszy na przykład w tpsa). Zainteresowała mnie oferta Plus Gsm, iPlus, mają umowę na 12 miesięcy, GPRS/EDGE za ok. 60 zł, nie trzeba kupować sprzętu, aktywacja chyba 1 zł, czyli wysztko wygląda dość interesujaco, czy ktoś wie czy są w tej ofercje jakieś niemiłe haczyki? (orange za 60 zł nie oferuje modemu na USB a taki bym potrzebował, jest tylko GC75- więc koszt dochodzi koszt adaptera na PCI i jest umowa na 24 miesiace) Mam telefon z GPRS-em który mógłby wystarczyć do ewentualnego przeglądania stron, poczty, ceny modemów poza promocjami są dość wysokie, więc czy w takiej sytuacji dobrym pomysłem byłoby kupienie jakiegość taniego starszego telefonu (sprawdzałem i można taki mieć już za ok. 100 - 150 zł) jeśli bateria by nie starczała to podłaczyć go do ładowarki na stałe, do niego włożyć kartę iPlusa i tak korzystać z internetu. Co sądzicie że to dobry pomysł?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: iPlus sposób na niedrogi internet?
Jeśli masz u siebie zasięg tylko GPRS, to telefon z GPRSem jest chybakrecikson pisze:Zainteresowała mnie oferta Plus Gsm, iPlus, mają
umowę na 12 miesięcy, GPRS/EDGE za ok. 60 zł, nie trzeba kupować
sprzętu, [...] czy ktoś wie czy są w tej ofercje jakieś niemiłe haczyki?
[...]Mam telefon z GPRS-em który mógłby wystarczyć do ewentualnego
przeglądania stron, poczty, ceny modemów poza promocjami są dość
wysokie,
dobrym wyjściem pod warunkiem, że wystarczy Ci transfer na poziomi
modemu.
Jeśli natomiast masz zasięg EDGE, to telefony z EDGE już nie są takie tanie

Co do haczyków u iPlusa, to z tego co ja wiem, to umowa jest na 24
miesiące. Chyba, że to dotyczyło tylko umowy razem z modemem??
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
w plusie to jest umowa na 24 m-ce za 60 zł /m-c
Ale z modemem?ertes232 pisze:w plusie to jest umowa na 24 m-ce za 60 zł /m-c
Bo Jerzyk pisze jednak o 12mc.
Jeśli masz już swój modem i jesteś abonentem Plusa to w ogóle nie musisz podpisywać żadnego cyrografu. Uruchamisz usługę stałego dostępu do internetu na posiadanej karcie SIM, za co płacisz ok. 60zł miesięcznie. Rezygnujesz w dowolnym momencie płcąc 12zł.
A żeby sprawdzić jak to chodzi, na początek można wziąć prepaidową kartę simdata.
ja pytalem w plusie i mowili mi ze jak nie kupujesz modemu w plusie to placisz tylko 60 zl aktywacji i umowe masz na czas nieokreslony czyli uzywasz miesiac , nie podoba ci sie i rezygnujesz. proste
-
Ale taka opcja z tego co mi mówili jest tylko dla abonentów plusa!deniken pisze:ja pytalem w plusie i mowili mi ze jak nie kupujesz modemu w plusie to placisz tylko 60 zl aktywacji i umowe masz na czas nieokreslony czyli uzywasz miesiac , nie podoba ci sie i rezygnujesz. proste
Jeśli ktoś nie jest abonentem, to dostaje nowego SIMa na 12 m-cy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Anie lepiej używać karty SIMDATA? W tym prepaidzie 1 MB kosztuje tylko 30 gr. Na początek to bardzo dobrze. za 60 PLN ma się 200 MB, na początek wystarczy...:-) Jeszcze w tym roku, przed świętami na pewno, Orange wystartuje komercyjnie z UMTS więc ceny dostępu do netu znowu trochę spadną.
Na stronie Iplus można łatwo przeczytać:
http://www.iplus.pl/promocje.html
Oczywistym jest, że nie ma sensu podpisywać cyrografu na 12 lub 24 miesiące, ponieważ ceny oferowanych z cyrografem modemów wcale nie są takie atrakcyjne;
Kartę EGDE-ową mozna na Allego kupić na poziomie 500 pln, lub kupić telefon z EDGEm i podłączyć sobie po kabelku USB lub bluetooth - np. motorola V547 - cena ok. 500 zł.
Między na mi mówiąc testowałem działanie sieci w plusie, erze i ideii. Wszędzie jest tak samo denerwujące tzn. transfery ( jak już ruszą ) są w porządku ale przeglądanie stron to jeden wielki koszmar. Zestawianie połaczenia do serwera trwa baaaardzo długo. Wynika to z ideologii działania transmisji danych w sieciach komórkowych. Wykorzystywane są wolne kanały , które nie są używane do transmisji połączeń telefonicznych. Przy czym połaczenia telefoniczne są z najwyższym priorytetem. I tu jest haczyk..
http://www.iplus.pl/promocje.html
Oczywistym jest, że nie ma sensu podpisywać cyrografu na 12 lub 24 miesiące, ponieważ ceny oferowanych z cyrografem modemów wcale nie są takie atrakcyjne;
Kartę EGDE-ową mozna na Allego kupić na poziomie 500 pln, lub kupić telefon z EDGEm i podłączyć sobie po kabelku USB lub bluetooth - np. motorola V547 - cena ok. 500 zł.
Między na mi mówiąc testowałem działanie sieci w plusie, erze i ideii. Wszędzie jest tak samo denerwujące tzn. transfery ( jak już ruszą ) są w porządku ale przeglądanie stron to jeden wielki koszmar. Zestawianie połaczenia do serwera trwa baaaardzo długo. Wynika to z ideologii działania transmisji danych w sieciach komórkowych. Wykorzystywane są wolne kanały , które nie są używane do transmisji połączeń telefonicznych. Przy czym połaczenia telefoniczne są z najwyższym priorytetem. I tu jest haczyk..
-
Są wręcz koszmarne w porównaniu z telefonami z cyrografem.Anonymous pisze:Oczywistym jest, że nie ma sensu podpisywać cyrografu na 12 lub 24 miesiące, ponieważ ceny oferowanych z cyrografem modemów wcale nie są takie atrakcyjne;
A ktoś ostatnio się ze mną spierał, że nie jest tak źleAnonymous pisze:Między na mi mówiąc testowałem działanie sieci w plusie, erze i ideii. Wszędzie jest tak samo denerwujące tzn. transfery ( jak już ruszą ) są w porządku ale przeglądanie stron to jeden wielki koszmar.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
No bo jak się z modemu przesiadł na EDGE-a to jakby Boga za nogi złapał 

Ja właśnie dzisiaj wystartowałem z iPlusem GPRS na modemie SE GC 79, i pliki mi się ściągają z szybkością 5-9 kb, a strony ładują się, nie można powiedzieć że jakoś super szybko, ale powinno to wystarczyć zwykłemu zjadaczowi chleba...
-
- Początkujący użytkownik forum
Cyrograf podpisalem netu nie mam ;)
Czesc...
ja rowneiz skosilem sie na iPlus z modemem siemens gprs etc.. podpisalem cyrograf na 2llata.... i nie narzekalbynm wcale (poki co brak alternatyw, a na net i tak wydawalem 100-400zl dialup)
no ale jak to zawsze bywa.... nie mam prawie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zasieegu... a gdy juz sie zlapie ...polaczenie jest niestabilne i po jakims czasie znow znika zasieg...
lazenie z laptopem badz przesuwanie co kilka cm w poszukiwaniu zasiegu nie jest zbyt relaksujace.....
poki co mysle na jakism modemem badz telefonem gprs z mozliwoscia podpiecia anteny zewnetrznej moze cos polecacie ?
ja rowneiz skosilem sie na iPlus z modemem siemens gprs etc.. podpisalem cyrograf na 2llata.... i nie narzekalbynm wcale (poki co brak alternatyw, a na net i tak wydawalem 100-400zl dialup)
no ale jak to zawsze bywa.... nie mam prawie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zasieegu... a gdy juz sie zlapie ...polaczenie jest niestabilne i po jakims czasie znow znika zasieg...
lazenie z laptopem badz przesuwanie co kilka cm w poszukiwaniu zasiegu nie jest zbyt relaksujace.....
poki co mysle na jakism modemem badz telefonem gprs z mozliwoscia podpiecia anteny zewnetrznej moze cos polecacie ?
-
- Początkujący użytkownik forum
*Skydeath to nie lepiej w twoim przypadku było kupic usługe onet konekt satelita z kanałem zwrotnym gprs za 119zł brutto masz normalny internet 320kb/s i w dodatku na czas nieokreslony http://konekt.onet.pl/satelita/cennik.html a osprzet z innych źródeł karte dvb na allegro taniej z 7dych telefon zamiast modemu
Czyli mając na dachu antenę satelitarną do TV a w ręce nokie 6020, kupuję modem satelitarny za 449zł i za przyzwoitą cenę przerzucam się na 320kb/s
Trzeba nad tym pomyśleć. No iPlus..., dawać mi EDGE bo jak nie to zmieniam dostawcę neta

Trzeba nad tym pomyśleć. No iPlus..., dawać mi EDGE bo jak nie to zmieniam dostawcę neta

ale nie musisz kupowac tego modemu(taki modem tródno pózniej sprzedac bez duzej straty wystarczy jakis telefon z gprs który moze pracowac jako modem (osobiscie to zamiast tego modemu kupił bym k500i i śmiga) a jesli jestes faktycznie zainteresowany tym konektem to zadzwon do nich i popytaj czy są jakies limity sciągania i inne haczyki a i bardzo wazne jesli niemasz max zasiegu plusa to juz jest problem:( Kumple w trzech mieli i byli bardzo zadowoleni ładnie strony chodziły i szybko pliki sciągało Zrezygnowali tylko dlatego ze przedtem w plusie mieli tylko 100Mb kanału zwrotnego gprs za 60zł i net mieli 2 tygodnie:( ale w tej ofercie to nie problem bo bez limitów gprs (40zł) kanał zwrotny
Re: Cyrograf podpisalem netu nie mam ;)
Ja proponowałbym telefon z GPRS bądź EDGE obsługujący bluetooth i łączyć się z kompem bezprzewodowo. Dla telefonu można znaleźć miejsce z dobrym zasięgiem, a komputer można dowolnie przestawiać. Teraz adaptery bluetooth na USB mogą mieć zasięg nawet do 250m!Skydeath pisze:Czesc...
zadnych plosow idea ani orange....... ******** mnie na prawie 400zl - bez mydla..... radze tak kupic sobie zwykla karte sim (plus jest dobry)ale nia abonamet(*wzbronione bo ja tak mialem)... pokombinowac z ta karta i jakas dobra motorolka(no bo to dobre sa z nich modemiki)))..... da sie zrobic... a transfery zeby nie ograniczenia by siegaly 170Kb/s.... pokombinujcie.... i dajcie znac....
<moderator>
* - nie przeklinamy na forum!
</moderator>
<moderator>
* - nie przeklinamy na forum!
</moderator>
no i jeszcze cos........ zastanawiam sie bo chlopaczki z plusa nie wylonczyli mi karty jak sobie przekroczylem limit o 368zl hehhe...... czyzby mieli jakis problem.... a w krakwie ponoc mozna kupic fajnuskie karty sim ... chodzi o to ze jak sie z nich dzwoni to cie rozlancza co 1min... ale kasy nie ciagnie ... taka karta bylaby spox...*(chyba)......... jak juz cos to jest jeszcze ..:::skyDSL:::.. przynajmniej sie wie za co sie placi....
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kolejny co wiesza psy na Idei/ Orange pewnie przez swoją własną głupotę, nie przeczytał regulaminu lub coś w tym stylu. Na pl.misc.telefonia.gsm codziennie się ktoś taki pojawia.SzczeWLAnWi-FI pisze:zadnych plosow idea ani orange....... wruchali mnie na prawie 400zl - bez mydla..... radze tak kupic sobie zwykla karte sim (plus jest dobry)ale nia abonamet(*wzbronione bo ja tak mialem)... pokombinowac z ta karta i jakas dobra motorolka(no bo to dobre sa z nich modemiki)))..... da sie zrobic... a transfery zeby nie ograniczenia by siegaly 170Kb/s.... pokombinujcie.... i dajcie znac....
Skoro i plus mu wadzi to tylko potwierdza moją tezę.
Powtzarzam się, ale mam licencję gprs od roku i działa bardzo dobrze i żadnych dodatkowych kosztów nie mam. I ściągam wszystko bez limitów.
Back to the Future