Moderator: Moderatorzy
A może modem + antena? Bo jeśli złapałeś przyzwoity EDGE na telefonie to może są szanse na stały z anteną?hesus pisze:zdarzyło się kiedyś że miałem chyba przez tydzień transfer 20-22 kb/s
No chyba na razie nie mam innego wyjścia, tylko boje się że zainwestuje w ten modem z anteną i to nic nie pomoże.A może modem + antena? Bo jeśli złapałeś przyzwoity EDGE na telefonie to może są szanse na stały z anteną?
Pomiaru mi nie robili, ale byłem z lornetką u siebie na dachu i nie wiedziałem nadajnika, drzewa mi zasłaniają, wiec raczej nic z tego nie będzie. Dziwne ale z miejsca gdzie jest nadajnik widzie przez lornetkę może 20cm mojego dachuA co do radiówki robili Ci pomiar czy tak sam zakładasz, że jednak nie?
widziałem na allegro konektory antenowe do telefonów komórkowych z końcówką FME i mam pytanie, czy dało by się wyżej wymienioną antenę lub podobną podłączyć pod taki konektor i czy to by działało?Jeżeli to 900MHz, kup antenę ATK 20 (z firmy DIPOL) z kablem nie dłuższym niż 10m. w ostateczności 15m. do anteny musi być jeszcze konektor, który połączy kabel antenowy z modemem
Będzie o ile dobrze sobie zlokalizujesz antenę w telefonie. Tu masz przykład że działa http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=41413#41413 a także tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=32598#32598hesus pisze:widziałem na allegro konektory antenowe do telefonów komórkowych z końcówką FME i mam pytanie, czy dało by się wyżej wymienioną antenę lub podobną podłączyć pod taki konektor i czy to by działało?
Tak w granicach 10 m nie więcej.hesus pisze:łącze za pomocą bluetooth i z laptopem mogę sobie biegać po całym domu
Ja właśnie to wybrałem mając jeszcze wcześniej BC.hesus pisze:a tak to był bym uwiązany zewnętrznym modemem i kablem od anteny
To jeszcze nie problem. Wystarczy dogadać się z kolegą i firmą zakładająca neta. Wówczas jeśli macie z kolegą dobrą wizualność to u niego byłby router który by odbierał neta i przekazywał do ciebie.hesus pisze:bo z tej radiówki to raczej lipa, kolega pare domów dalej widzi nadajnik bez problemu a akurat koło mnie musiał las wyrosnąć
Nie zakładaj z góry, że się nie uda, pomiar jest bezpłatny(przeważnie) Ja też mam trudne warunki, – gdy byli podnosić antenę (liście urosły na drzewachhesus pisze: Pomiaru mi nie robili, ale byłem z lornetką u siebie na dachu i nie wiedziałem nadajnika, drzewa mi zasłaniają, wiec raczej nic z tego nie będzie. Dziwne ale z miejsca gdzie jest nadajnik widzie przez lornetkę może 20cm mojego dachu![]()
A czy taki router który by odbierał neta i przekazywał go do mnie musi być u kogoś kto ma internet, czy wystarczy że ten ktoś ma dobrą widoczność z nadajnikiem a nie korzysta z usług tego operatora? Możecie mi dokładniej opisać jak by to wyglądało, bo nie znam się na tych routerach wcale.....To jeszcze nie problem. Wystarczy dogadać się z kolegą i firmą zakładająca neta. Wówczas jeśli macie z kolegą dobrą wizualność to u niego byłby router który by odbierał neta i przekazywał do ciebie.
V3 nie ma EDGEJo_gurt pisze:Bo jeśli złapałeś przyzwoity EDGE na telefonie to może są szanse na stały z anteną?
Nie musi. Ważne aby jego antena widziała nadajnik dostawcy a twoja widziała antenę routera.A czy taki router który by odbierał neta i przekazywał go do mnie musi być u kogoś kto ma internet,
Po sprawdzeniu w kilku miejscach 56% stron odpowiedziało, że ma; 29% że nie ma, a 15% - nie wiemSundance_kid pisze: V3 nie ma EDGE
Nie wiem jak u innych ale w mojej V3 jest, nawet pisze na wyświetlaczu EDGE jak złape.Sundance_kid napisał/a:
V3 nie ma EDGE
Po sprawdzeniu w kilku miejscach 56% stron odpowiedziało, że ma; 29% że nie ma, a 15% - nie wiem![]()
Cytat:
A czy taki router który by odbierał neta i przekazywał go do mnie musi być u kogoś kto ma internet,
Więc jeśli dobrze rozumie wyglądało by to tak.......osoba od której odbierał bym neta musi mieć na dachu dwie anteny, jedną skierowaną na nadajnik dostawcy i podpiętą pod router i drugą skierowaną na moją antene podpiętą pod ten sam router?? sory że mecze tymi pytaniamiNie musi. Ważne aby jego antena widziała nadajnik dostawcy a twoja widziała antenę routera.
Nie ma http://www.motorola.com/consumer/v/inde ... cificationsardo nunspa pisze:nie wiem
To się cieszhesus pisze:u mnie jest
Nasz user pisze:x_x_x pisze:V3 EDGE ma EDGE, jak sama nazwa mówi.
Nie ma wspomniane że ta mota ma w nazwie EDGE. Ale już wiemy że prawdopodobnie ma. Tym bardziej że hesus raczej będzie polował na radiówkęhesus pisze:łącze sie za pomoca modemu w telefonie motorola v3
No bede polował na nią do bóluTym bardziej że hesus raczej będzie polował na radiówkę
Więc jeśli dobrze rozumie wyglądało by to tak.......osoba od której odbierał bym neta musi mieć na dachu dwie anteny, jedną skierowaną na nadajnik dostawcy i podpiętą pod router i drugą skierowaną na moją antene podpiętą pod ten sam router?? sory że mecze tymi pytaniamiCytat:
A czy taki router który by odbierał neta i przekazywał go do mnie musi być u kogoś kto ma internet,
Cytat:
Nie musi. Ważne aby jego antena widziała nadajnik dostawcy a twoja widziała antenę routera.
Już sobie odpowiedziałeś pisząc ten post.hesus pisze:a chce wiedzieć jak by to wyglądało.
osoba od której odbierał bym neta musi mieć na dachu dwie anteny, jedną skierowaną na nadajnik dostawcy i podpiętą pod router i drugą skierowaną na moją antene podpiętą pod ten sam router?
A jaki router do takiego zastosowania byście polecili....?? Jeśli znacie jakiś podobny temat to prosze o link, bo nie mogę znaleźć tematu z zastosowaniem routera do takiego celuosoba od której odbierał bym neta musi mieć na dachu dwie anteny, jedną skierowaną na nadajnik dostawcy i podpiętą pod router i drugą skierowaną na moją antene podpiętą pod ten sam router?
Na takie coś to albo Tonze AW 6660 (ale tylko jeśli dosył od ISP jest na 5GHz lub do ciebie chcesz zrobić na 5GHz - ten AP ma dwa różne radia - 5 i 2,4GHz; ok 250zł) albo OvisLink WLA-9000AP (ok 450zł) albo RouterBoard z MikroTikiem (ok 400zł, ale to mocno na oko).hesus pisze:A jaki router do takiego zastosowania byście polecili....??
Dosył jest na 2,4Ghz, wiec do siebie bym musiał zrobić na 5Ghz?? Czyli potrzebował bym jedną antene 2,4Ghz odbierającą sygnał od dostawcy i druga 5Ghz wysyłającą sygnał do mnie?? No i u mnie na dachu oczywiście jeszcze antene 5Ghz. Dobrze to rozumiem?Na takie coś to albo Tonze AW 6660 (ale tylko jeśli dosył od ISP jest na 5GHz lub do ciebie chcesz zrobić na 5GHz - ten AP ma dwa różne radia - 5 i 2,4GHz; ok 250zł