Merlin U740 zakłócenia

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
newposen
Początkujący użytkownik forum

Merlin U740 zakłócenia

Post autor: newposen »

Witam po raz pierwszy na tym forum :)
Kupiłem kartę Merlina U740 w erze. Mój laptop nie jest szczytem nowości (Compaq Armada V300) ale jakoś to wszytko chodzi. Wkurzają mnie tylko zakłócenia z modemu-jak coś ściąga to zakłóca pracę komputera (jakby kilka komórek na raz) czy to normalne ?
Mam zamiar kupić antenę zewnętrzną bo bez niej nie chce mi łapać UMTS, czy to rozwiąze problem (będzie na balkonie) ? Bo jak tak miałoby już zostać to praca na tym kompie byłaby raczej męcząca :?
Pozdrawiam
Gość

Re: Merlin U740 zakłócenia

Post autor: Gość »

newposen pisze:Witam po raz pierwszy na tym forum :)
Kupiłem kartę Merlina U740 w erze. Mój laptop nie jest szczytem nowości (Compaq Armada V300) ale jakoś to wszytko chodzi. Wkurzają mnie tylko zakłócenia z modemu-jak coś ściąga to zakłóca pracę komputera (jakby kilka komórek na raz) czy to normalne ?
Mam zamiar kupić antenę zewnętrzną bo bez niej nie chce mi łapać UMTS, czy to rozwiąze problem (będzie na balkonie) ? Bo jak tak miałoby już zostać to praca na tym kompie byłaby raczej męcząca :?
Pozdrawiam
JAk Ci zakłóca (pyrka w głośnikach :) ) tzn, że nie jesteś w UMTS. Spróbuj wymusić UMTS, bo może jesteś w zasięgu, ale sygnał może być słaby i Merlin automatycznie sie przełącza na EDGE/GPRS.
A propos anteny - z pewnością Ci pomoże. Bo albo złapiesz UMTS i wtedy będziesz miał zupełną ciszę w głośnikach, albo nadal będziesz pracować w EDGE/GPRS, ale dzięki antenie pyrkanie będzie albo mniejsze, albo w ogóle zniknie - to zależy od jakości ekranowania w laptoku.

P.S> Jesli jesteś z Poznania i Cię uraziło to pyrkanie - to sorki :)
newposen
Początkujący użytkownik forum

Re: Merlin U740 zakłócenia

Post autor: newposen »

Pyrkanie mnie nie uraziło :D jedynie wkurza jak jest w głosnikach ;) Własnie testuje kompa w pracy - centrum miasta-śmiga na UMTS aż miło i rzeczywiście cisza.
Wg konsultanta blueconnect (maja dokładniejsze mapy) w chacie powinienem mieć swobodny dostęp do UMTS (peryferie Poznania). Mam nadzieję że chociaż na antenie ten "swobodny" dostęp złapie.
Tak BTW na jaką odleglość BTS w terenie raczej mniej niż bardziej zabudowanym "rozsiewa" zasięg UMTS ? mam w linii prostej góra 1,5 km więc chyba nie za dużo ?
PZDR
ODPOWIEDZ