GPRS/EDGE

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Fera

GPRS/EDGE

Post autor: Fera »

Mam pytanie: wykupilam oferte Idea GPRS i laczylam sie przez siemensa sx1 (polaczonego z lapotpem) w miedzy czasie kupilam sobie Samsunga D500E i teraz wydaje mi sie ze lacze sie przez EDGE a nie GPRS - czy to mozliwe? Orange mi napisal ze i tak lacze sie przez gprs bo to zalezne od karty sim a mi sie wydaje ze to nieprawda. Nie wiem :(((
I jeszcze jedno - kiedy lacze sie z lapotpa przez modem w komorceto w dial-up mam wpisac nr *99**1*1#??? Bo tak mi sie samo wpisalo.Pozdrazwiam
Fera

Re: GPRS/EDGE

poczytalam troche forum i chyba wiem ze moge sie laczyc EDGE choc mam podpisana umowe GPRS - to zalezy od modemu czyli od mojego telefonu.
Ale...
Nadal nie wiem jaki mam numer wpisac - znalazlam cos o numerach:
*99***1# i *99***3# ale jak wpisuje w dial-up nr *99**1*1# to tez mnie laczy - czy ktos moze mi wyjasnic o co chodzi??? bo moze ja dzwonie na jakis inny dziwny net i rachunek zaplace ogromny???
I jeszcze jedno... w ustawieniach w Orangu jest napisane haslo internet a ja wpisuje idea i tez mnie laczy to samo uzytkownik - czy to dobrze czy zle??? Pozdrawiam i bardzo prosze o odpowiedz.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Fera pisze:poczytalam troche forum i chyba wiem ze moge sie laczyc EDGE choc mam podpisana umowe GPRS - to zalezy od modemu czyli od mojego telefonu.
Ale...
Nadal nie wiem jaki mam numer wpisac - znalazlam cos o numerach:
*99***1# i *99***3# ale jak wpisuje w dial-up nr *99**1*1# to tez mnie laczy - czy ktos moze mi wyjasnic o co chodzi??? bo moze ja dzwonie na jakis inny dziwny net i rachunek zaplace ogromny???
I jeszcze jedno... w ustawieniach w Orangu jest napisane haslo internet a ja wpisuje idea i tez mnie laczy to samo uzytkownik - czy to dobrze czy zle??? Pozdrawiam i bardzo prosze o odpowiedz.
*99***1# to podstawa. Może też być *99#. Ogólnie te numery to takie na niby. Najwazniejszy jest APN. Czyli w ustawieniach modemu w panelu sterowania wystarczy wpisać komendę AT: AT+CGDCONT=1,"IP","www.idea.pl" i wtedy masz wszystko załatwione.
To że podpisałaś umowę na GPRS znaczy tylko, że płacisz 60zł a limit masz 0,5GB i po nim mają prawo ciąć transfer a to czy wykorzystasz ten limit po GPRS czy EDGE to już Twoja prywatna sprawa.
Back to the Future ;)
Fera

Dzieki ogromne za odpowiedz :)
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Ani SX1 ani D500 nie ma EDGE.
pozdrawiam, magmike
ix1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ix1 »

http://www.mobile.inspiracja.com/Samsun ... ,phone.php

Edge .....
Awatar użytkownika
magmike

http://www.plusgsm.pl/telefony/samsung/d500/
EDGE ...... :)
http://www.samsung.com/pl/products/mobi ... ifications
EDGE klasa 10, klasa B
Właściwie mogłem wymyślić że taki wypasiony telefon powinien mieć EDGE a nie sugerować sie informacjami na stronie operatora, mój błąd.
pozdrawiam, magmike
Fera

Hihihii na szczescie mimo zem blondynka to to sprawdzilam :) Sa dwie wersje D500 i D500E (tak samo jest z D600 i D600E).Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
magmike

Aha. I wszystko jasne... :-)
pozdrawiam, magmike
ODPOWIEDZ