Witam, na wstępie chcę przeprosić za to, że być może powtarzam po raz kolejny temat. Przeglądam to forum od 2 dni, ale nie mogłem wyciągnąć jakichś poważniejszych, konstruktywnych wniosków. Muszę w końcu zdecydować się na jakiś bezprzewodowy modem. Otóż podstawowym kryterium jest zasięg. Do podłączenia 2 budynki, w sumie ze 3 ściany nośne, maksymalna odległość pomiędzy routerem a notebookiem 30-40m. Łącze ADSL, anex A. Wiele osób poleca WRT54GL, ale jego moc to 18 dBm (64mW) + 2x anteny po 2dBi, nie znam się zbytnio, ale to chyba nie starczy. Anteny są odkręcane, ale jedyne anteny jakie znalazłem na allegro na złączach R-TNC kosztują 160 zł(w parze) i dają po 7 dBi(czy i to starczy)? 6331-6 nie znam mocy, ale ma antenę 5 dBi i mogę u jednego sprzedawcy na allegro od razu dokupić antenę pentagrama 9dBi za 30zł. Zainteresowałem się jeszcze modemem TL-TD-W8901G bo to moc 100mW i antena 5 dBi, zapewne firma ma duże znaczenie, ale mi zależy przede wszystkim na stałym połączeniu bez zakłóceń, bo siec będzie używana wyłącznie do dzielenia słabego łącza internetowego i nie potrzebuję fajerwerków w kwestii szybkości WiFi. Nie chciałbym instalować jakichś anten kierunkowych itd., bo to tylko kolejne kłopoty. Cena modemu może sięgnąć nawet 400 zł, byleby nie było problemów z zasięgiem.
To już chyba wszystko, proszę o jakiekolwiek sugestię