Używałem go do tej pory w akademiku (w opcji klonowania mojego maca) ale ostatnio nasza sieć została porządnie zabezpieczona i ogólnie nie można używać routerów bo dostaję się za to bana na net. (potrafią wykrywać tego typu urządzenia).
Dowiedziałem się, że można używać router legalnie za opcją wifi ale nie można używać opcji routingu (klonowania adresu mac).Dozwolone jest za to coś w stylu switcha przez wifi. Ma to wyglądać następującą:
-->mac 1
Gniazdko z netem dla konkretnych adr. mac (mac 1,2) -- > router --> (sygnał wifi)-->mac2
-->itd
(oczywiście to gniazdko podłączone do routera za pomocą kabla sieciowego)
Czyli jak już wspomniałem router ma pełnić funkcję switcha za pomocą sygnału wifi.
Gdzieś słyszałem, że to chyba się wyłącza opcję routera i włącza go jako acess pointa , ale nigdzie nie znalazłem podobnego tematu

Próbowałem to sam zrobić ale już męczę się z tydzień i jestem maxymalnie zdesperowany.
U nas sieć działa na zasadzie, że jak podepnę się do sieci to muszę mieć taki sam mac w karcie sieciowej jaki podałem przy rejstracjii aby mi net działał. A gniazdko mamy tylko jedne a kompy dwa. - laptopy ;/ i lepiej jest je podłączyć przez wifi tak jak opisałem. Tylko jak? ;/
Poza tym widziałem, że ten router ma jakiś swój adres mac, w sumie to nawet 3 ( opcja mac router, mac network, mac wireless). I nie wiem po co to.
I dodam, że nie mam jeszcze wgranego tomato ale to nie problem o ile zajdzie taka potrzeba.
Dzięki za wszelkie wskazówki.
pozdrawiam