Router jako "switch" przez wifi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ryjek
Początkujący użytkownik forum

Router jako "switch" przez wifi

Post autor: ryjek »

Hej. Mam taki problem.Mam router wrtg54gl.
Używałem go do tej pory w akademiku (w opcji klonowania mojego maca) ale ostatnio nasza sieć została porządnie zabezpieczona i ogólnie nie można używać routerów bo dostaję się za to bana na net. (potrafią wykrywać tego typu urządzenia).
Dowiedziałem się, że można używać router legalnie za opcją wifi ale nie można używać opcji routingu (klonowania adresu mac).Dozwolone jest za to coś w stylu switcha przez wifi. Ma to wyglądać następującą:

-->mac 1
Gniazdko z netem dla konkretnych adr. mac (mac 1,2) -- > router --> (sygnał wifi)-->mac2
-->itd
(oczywiście to gniazdko podłączone do routera za pomocą kabla sieciowego)

Czyli jak już wspomniałem router ma pełnić funkcję switcha za pomocą sygnału wifi.

Gdzieś słyszałem, że to chyba się wyłącza opcję routera i włącza go jako acess pointa , ale nigdzie nie znalazłem podobnego tematu :(

Próbowałem to sam zrobić ale już męczę się z tydzień i jestem maxymalnie zdesperowany.

U nas sieć działa na zasadzie, że jak podepnę się do sieci to muszę mieć taki sam mac w karcie sieciowej jaki podałem przy rejstracjii aby mi net działał. A gniazdko mamy tylko jedne a kompy dwa. - laptopy ;/ i lepiej jest je podłączyć przez wifi tak jak opisałem. Tylko jak? ;/

Poza tym widziałem, że ten router ma jakiś swój adres mac, w sumie to nawet 3 ( opcja mac router, mac network, mac wireless). I nie wiem po co to.

I dodam, że nie mam jeszcze wgranego tomato ale to nie problem o ile zajdzie taka potrzeba.

Dzięki za wszelkie wskazówki.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router jako "switch" przez wifi

Post autor: Jo_gurt »

ryjek pisze:Poza tym widziałem, że ten router ma jakiś swój adres mac, w sumie to nawet 3 ( opcja mac router, mac network, mac wireless). I nie wiem po co to.
Każde urządzenie sieciowe musi mieć adres MAC na każdym interfejsie. Tak już jest, bez tego nie zadziała.

Jeśli chcesz używać jako switch+AP to wyłącz na nim serwer DHCP i wszelkie kable podłącz pod gniazdka LAN, i ten z netem i ten od kompa.

Z wifi może być taki problem, że:
- radio w laptopie (zgodnie z tym co napisałem wyżej) ma swojego MACa - jego też zarejestrowałeś?
- Linksys może zamaskować swoim MACiem MACa kompów podłączonych do sieci (raczej mało prawdopodobne w tej konfiguracji, ale nie wykluczam).
ryjek

Sorka, że tak długo ale ciężko się dostać na strone ;P

Okej <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> spróbuje zarejstrować maca karty wifi.
A co z dhcp? Ma być wyłączone?

No właśnie o to mi chodzi żeby linksys nie zastępował maców tylko działał jak switch tyle, że przez wifi, czyli podłączam np 3 różne maci przez wifi i linksys ich nie zastępuje tylko "podaje" do gniazdka przez wifi po kablu (od routera) troche to pokecone ale...

Coś mi ktoś tłumaczył o jakiś mostach...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ryjek pisze:A co z dhcp? Ma być wyłączone?
Tak.
ryjek pisze:No właśnie o to mi chodzi żeby linksys nie zastępował maców
Ja wiem o co chodzi, ale kwestia tego czy tak się da ;) Nigdy nie testowałem, ale spróbować nie zawadzi.
ryjek

Ok To powiedz mi jeszcze tylko czy zmienić soft na tomato?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie ma sensu. Chyba, że co gniazdek RJ45 brakuje to można wrzucić OpenWRT i zrobić pięcioportowego switcha z wifi, bez WANa.
ryjek

Chyba nie do końca mnie rozumiesz albo to może ja coś już zamieszałem. Gniazdko z internetem jest tylko jedno. Do dyspozycji mam tylko liknsysa wrt54gl, kabel ma być tylko jeden -Od tego jedynego gniazdka z netem do linksysa- dalej ma iść przez wifi

W Tomato jest funkcja acess point a tu to nie za bardzo ;/ mam Firmware Version: v4.30.7

[ Dodano: 2008-10-22, 01:35 ]
Okej, udało mi się zrobić switcha przewodowego z linksysa tzn podpiąłem do routera kabel sieciowi rj-45 (sieć z internetem) do pierwszego z tych 4 portów a do drugiego kabel sieciowy do mojego kompa. I internet działa. Pytanie jak teraz zrobić, żeby działał internet nie przez kabel do mojego kompa ale przez wifi. Pomocy. Proszę o szczegółowy opis co i gdzie ustawić.
Trzeba chyba teraz acess pointa, tak? Tylko jak? A może się mylę? ;/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ryjek pisze:Chyba nie do końca mnie rozumiesz albo to może ja coś już zamieszałem. Gniazdko z internetem jest tylko jedno. Do dyspozycji mam tylko liknsysa wrt54gl, kabel ma być tylko jeden -Od tego jedynego gniazdka z netem do linksysa- dalej ma iść przez wifi
Cały czas o tym mówię. Musisz zrozumieć jak wygląda logiczna budowa takiego routera z wbudowanym AP. Popatrz tutaj na obrazek, interesuje cię teraz to co jest w żółty prostokącie.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=125681#125681
ryjek pisze:W Tomato jest funkcja acess point a tu to nie za bardzo ;/ mam Firmware Version: v4.30.7
Ale tu nie chodzi o żadne funkcje. Switch i AP działają na poziomie niższym niż soft, który wrzucisz.
ryjek pisze:Proszę o szczegółowy opis co i gdzie ustawić.
Wyłączyłeś DHCP? Skonfigurowałeś wbudowanego AP (szyfrowanie itp)? Połączyłeś się z nim?
Ostatnio zmieniony 2008-10-22, 10:14 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
ryjek

No właśnie o coś takiego co jest na schemacie mi chodzi.

Niby wyłączyłem to dhcp ale nie wiem czy w dobrym miejscu bo tam jest tyle tych zakładek, gdzie to można zrobić a ja pojęcie mam o tym małe, że się gubię.

I nie wiem za bardzo jak skonfigurować wbudowanego AP i jak się z nim poprawnie połączyć. Kombinowałem już z tymi ustawieniami ale widocznie coś robie źle :(

Zabezpieczenia ustawiałem na wep2 personal, AES ale chyba tylko namieszałem.

Pod tym linkiem http://ui.linksys.com/files/WRT54GL/4.30.0/Setup.htm masz emulator mojego routera i jakbyś mógł mi napisać po koleii co i jak mam poustawiać to chyba w końcu by mi sie udało z tym uporać.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Setup -> Basic Setup -> DHCP Server -> Disabled
Wireless -> Wireless Security daj na razie na Disabled
i sprawdź w takim układzie czy możesz się podłączyć do neta
ryjek

Zrobiłem tak jak mówiłeś i nie działało. Moja karta wifi nie ma rejstracjii ale przypisałem na sztywno do karty wifi maca routera network, który ma rejstrację i powpisywałem ręcznie ip maske podsieci i serwer dns.
Internet jest tylko w opcji na kablu i wifi jednocześnie ale już na samym wifi nie działa :(

[ Dodano: 2008-10-22, 12:09 ]
aha dziwi mnie jeszcze tylko jedna recz, że jak na sztywno dam maca karcie wifi to jak wpisze w cmd ipconfig /all to dalej mam starego maca karty wifi, rozumiesz coś z tego?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ryjek pisze:maca karcie wifi to jak wpisze w cmd ipconfig /all to dalej mam starego maca karty wifi, rozumiesz coś z tego?
Czyli jednak nie bardzo się zmienia. I tu pewnie leże problem. Użyj jakiegoś softu do zmiany MACa.
ryjek

Dokładnie tak. Zarejstrowałem adres mac karty wifi i działa mi internet xD

Podsumowując router linksys wrt54gl da się tak ustawić aby działał na zasadzie "bezprzewodowego switcha" tzn, że urządzonko będzie wysyłać do sieci zewnętrznej ( np gniazdko w akademiku od sieci studenckiej z internetem ) adres mac karty wifi każdego podpiętego bezprzewodowo komputera pc/laptopa. I będzie to w pełni działać z internetem tylko wtedy gdy w tej sieci zewnętrznej są "zarejstrowane" adresy mac kart wifi wszystkich podłączonych komputerów.

Kolejnym warunkiem aby to działało należy kabel podpięty do gniazdka sieci zewnętrznej z internetem podłączyć do pierwszego portu (gniazdka) linksys wrt54gl jednego z 4 gniazdek z tyłu urządzenia.

I dobrze by było poustawiać zabezpieczenia w zakładce wireless --> wireless security na WPA2 personal, AES i hasełko dać.

Takie ustawienia routera przydają się w akademickich sieciach i są przeważnie jedyną formą respectowaną przez adminów tych sieci.

Dlaczego warto tak ustawiać router w sieciach akademickich? Bo np jak macie włączone w routerze opcje routingu to wtedy wszyscy podpięci bezprzewodowo pod taką sieć korzystają z maca właściciela routera i to on w razie czego odpowie za internetowe "grzeszki" podpiętych pod router znajomych.

Trochę to pokręcone ale idzie ogarnąć xD

A mam pytanko odnośnie kontroli nad tak podłączonymi komputerami do routera.
Znam jeden sposób: http://192.168.1.1/WL_WPATable.asp

Są jakieś inne?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ryjek pisze:Znam jeden sposób: http://192.168.1.1/WL_WPATable.asp
Napisz co tam siedzi, bo u nas ten link nie zadziała ;)
ryjek

Jak zalogujesz się do rutera jako admin to po wpisaniu tego wyświetla Ci nazwy, adresy mac i ip komputerów podpiętych pod sieć.

Interesują mnie inne alternatywne rozwiązania bo w tym co podałem to nie działa to za najlepiej ;/ tzn zanim zabezpieczyłem sieć parę osób wbiło na router i po zabezpieczeniu dalej wyświetla ich ip niby jako aktywne ale jest niemożliwością bo zmieniłem hasło dostępowe i zabezpieczenia. Biorę "usuń" ale nie działa i nadal je wyświetla ;/

Teraz kolejna sprawa, że muszę zmienić sposób dostępu do routera:

Tzn ustawić tak aby zamiast http://192.168.1.1 było np http://192.168.1.8

(to akurat jest łatwe)

oraz

zamiast maski podsieci 255.255.255.0 było 255.255.240.0 co stanowi problem bo w opcjach routera jest rozwijalna zakładka gdzie można tylko ustawić: 255.255.255.240 ;/ a nie można ręcznie ustawić tego a musi być to ustawione w routerze. Przez to żeby wejść na routera jako admin muszę za każdym razem ustawiać ręcznie (różne ustawienia maski podsieci routera i maski podsieci ;/)

Podobno można też ustawić że przy pomocy internetu można w niego wchodzić --->?

Może rozwiązaniem by było Tomato?

Aha i jeszcze jedno jest jakiś magiczny sposób żeby można było wysyłać logi z routera na docelowy serwer automatycznie?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ryjek, zabezpieczenie WPA2-AES jest w zasadzie nie do złamania przez dzisiaj istniejący sprzęt. Podejrzewam, że zostali oni na liście ze względu na lease time z DHCP. Spróbuj przeresetować router zwyczajnie. Problem powinien zniknąć.
Swoją drogą gdzie ty mieszkasz, że ledwo włączysz AP to już jakieś pijawy się przyssały? :zdziwko:
ryjek pisze:(to akurat jest łatwe)
Zgadza się. Ale po co to? :zdziwko:
ryjek pisze:zamiast maski podsieci 255.255.255.0 było 255.255.240.0 co stanowi problem bo w opcjach routera jest rozwijalna zakładka gdzie można tylko ustawić: 255.255.255.240 ;/ a nie można ręcznie ustawić tego a musi być to ustawione w routerze. Przez to żeby wejść na routera jako admin muszę za każdym razem ustawiać ręcznie (różne ustawienia maski podsieci routera i maski podsieci ;/)
Tego za bardzo nie rozumiem - o co chodzi z tym logowaniem i ustawianiem ręcznie?
ryjek pisze:Podobno można też ustawić że przy pomocy internetu można w niego wchodzić --->?
Tzn chodzi ci o logowanie się od strony internetu a nie z LANu, tak? Administration -> Management -> Router Remote Access dajesz na Disabled, ale tak jest zazwyczaj domyślnie.
Możesz dla bezpieczeństwa wyłączyć dostęp do konfiguracji z poziomu urządzeń podłączonych radiem, wtedy fizycznie widzisz kto może konfigurować router.
ryjek pisze:Może rozwiązaniem by było Tomato?
Jeśli chodzi o maskę podsieci - na pewno.

[ Dodano: 2008-10-29, 07:54 ]
ryjek pisze:Aha i jeszcze jedno jest jakiś magiczny sposób żeby można było wysyłać logi z routera na docelowy serwer automatycznie?
Na standardowym sofcie - nie. Musiałbyś zainstalować coś bardziej otwartego niż Pomidor. Przykładowo OpenWRT myślę, że dawałoby taką możliwość ze względu na to, że tam można sobie instalować paczki za pomocą komendy. Ale nigdy czegoś takiego nie robiłem, więc ci nie podpowiem konkretnie jakie paczki i jak skonfigurować.
Może zwyczajnie cron + klient ftp?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:zabezpieczenie WPA2-AES jest w zasadzie nie do złamania przez dzisiaj istniejący sprzęt.
Podejrzewam, że chodzi tu o ataki z sieci lan, router jest gniazdkiem lanowym z siecią.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:router jest gniazdkiem lanowym z siecią.
Faktycznie, zapomniałem już o tym.
ryjek

Co do tych zabezpieczeń WPA2 etc to nie mogę się z Tobą zgodzić, że nie są do złamania.

WiFi Hopper - to narzędzie przeznaczone dla sieci WLAN za pomocą którego możemy zarządzać połączeniem. WiFi Hopper umożliwia podłączenie do niezaszyfrowanych sieci typu: WEP, WPA-PSK i WPA2-PSK. Program w sposób graficzny wyświetla aktualny stan zasięgu oraz jego jakość. Oprócz tego wyświetla SSID, typ sieci, czy jest szyfrowana, RSSI, częstotliwość oraz kanały z jakich korzysta. Dodatek GPS umożliwia zlokalizowanie pnktów dostępu znajdujących się w Twych okolicach.

Więc coś już w tym kierunku niektórzy działają :P

Z tą maską podsieci to jest tak, że head admin ma mieć pełny dostęp do routera a, że maska podsieci jest 255.255.240.0 a routera 255.255.255.0 to nie jest możliwością aby z poziomu sieci zalogować się do routera aby np sprawdzić aktualne logi.

Żeby mógł ten lucyfer mnie kontrolować musiałby za każdym razem zmieniać maskę na podsieci na sztywno na tą routera. Teraz jaśniej? :)

[ Dodano: 2008-10-30, 01:22 ]
A mieszkam w akademikach Politechniki Gdańskiej i odkąd były antypirackie naloty policyjne zrobiło się tu dziadostwo ;(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ryjek pisze:WiFi Hopper umożliwia podłączenie do niezaszyfrowanych sieci typu: WEP, WPA-PSK i WPA2-PSK.
To zdanie nie ma żadnego sensu, ktoś kiepsko tłumaczył z angielskiego. W każdym razie złam AES to porozmawiamy :P Brute force szczególnie mnie interesuje :hyhy:
ryjek pisze:Teraz jaśniej? :)
Jasne :)

Najlepiej wrzuć soft OpenWRT i zrób z niego 5-portowego switcha. Będziesz miał pełną kontrolę nad adresami, maskami itp.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ryjek pisze:WiFi Hopper umożliwia podłączenie do niezaszyfrowanych sieci typu: WEP, WPA-PSK i WPA2-PSK.
Możesz to rozwinąć?

Przy okazji polecam tego posta: WPA łamanie za pomocą ataku słownikowego i atak brute force
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
zulmar

mam to samo

Post autor: zulmar »

witajcie
mam ten sam problem co kolega i też chodzi tu o sieć akademicką.
Ja natomiast posiadam d'link di-524 a to jego emulator:
emulator di-524
prosze o pomoc ze skonfigurowaniem tego rutera z tym ze mój formularz połączenia z siecią nie wymaga adresu MAC kompa ale mysle że go samoczynnie wykrywa i zapisuje.
prosze o pomoc bo lekko zielony jestem w tych sprawach a nie chce kupowac switcha.
pozdrawiam
zulmar

niestety juz nie moge edytować mojego poprzedniego posta ale mam pytanie:
Czy ruter w ten sposób skonfigurowany różni się czymś od zwykłego switcha??
Bo u mnie w akademiku admin sieci wypowiedział wojne ruterom bo niby rzekomo wymuszają przesył czy coś w tym stylu. Dlatego też jutro ma wyłączyć neta w akademiku...
nie uśmiecha mi sie kupowanie specjalnie switcha dlatego ze jakiś koleś wymyślił sobie coś takiego i co nie koniecznie musi być prawdą.
Prosił bym o szybka odpowiedz bo juz niedługo moze będę chodzil do kafejki żeby sie czegoś dowiedzieć a tak to może bedę mieć jakiegoś asa w rękawie:)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zulmar pisze:admin sieci wypowiedział wojne ruterom bo niby rzekomo wymuszają przesył czy coś w tym stylu
Wcale mnie to nie dziwi. Źle skonfigurowane albo źle podłączone routery to zmora która zabija każdą sieć.

Switch nie wpływa na ruch w sieci.
Nie pomagam na PW!
zulmar

ale w takim razie skonfigurowany ruter jak wyżej (czyli wyłączony serwer DHCP i podpięcie kabla z netem pod port np.1) nie stwarza problemu dla sieci?? Można jeszcze wyłączyć wifi i podpiąć się kablem ale nie wiem czy coś takiego pomoże w jakiś sposób??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

zulmar pisze:czyli wyłączony serwer DHCP i podpięcie kabla z netem pod port np.1)
Jeszcze trzeba ustawić IP routera do zarządzania nim na jakiś inny zakres IP niż w sieci dostawcy.

W sumie teoretycznie powinno być dobrze ale zawsze pozostaje jakiś procent ryzyka, a to błędy firmware routera czy utrata parametrów konfiguracyjnych z jakiegoś powodu a to zabije siec dostawcy.
Nie pomagam na PW!
rapciuch

Post autor: rapciuch »

Sorki, że odkopuję stary temat, ale znalazłem w szukajce i odpowiada on mojemu problemowi więc piszę tutaj. Mam kilka pytań. W pracy mam internet - nie wiem dokładnie z czego, ze ściany wychodzi kabel skrętka z wtyczką RJ-45.

Obojętnie jaki komputer się podłączy do tego kabla to działa internet, nic nie trzeba konfigurować.

Ale, że jest nas tam trójka, to pasowałoby to podzielić, najlepiej przez wifi, żeby nie podchodzić cały czas do tego kabla no i żeby 3 osoby jednocześnie mogły korzystać z internetu.

Przypomniałem sobie, że mam w domu router Asmax taki co dostałem od Netii.
Pomyślałem, że wykorzystam go do rozdzielenia połączenia.
Zrobiłem tak:
Podłączyłem kabel ze ściany do wyjścia LAN1, wyłączyłem DHCP, ustawiłem wifi. Wszystko działało (przynajmniej z tego co pamiętam nie było żadnych problemów).
Zrobiłem to jakiś miesiąc temu. Od około 2 tygodni zaczęły się problemy z internetem. Tylko właśnie nie wiem czy to wina dostawcy czy być może mojego routera. Jest tak, że raz jest internet na obydwóch laptopach, raz go nie ma. Raz jest na jednym laptopie, a na drugim nie i na odwrót. Ludzie na tym samym piętrze w innych biurach też od 2 tygodni mają problem z internetem, też albo nie mają wcale połączenia albo mają kilka godzin a później znowu nic, albo też przez pół godziny mają a później przerywa cały czas.

Co do postu zaraz nad moim, to ja nie ustawiałem żadnego adresu dostępu do routera, nawet nie wiem jak to zrobić. Czy to możliwe, że ten router powoduje problemy z całą siecią? I czy to możliwe, że z początku nie powodował i nagle zaczął? Coś ewentualnie da się zrobić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rapciuch pisze:Od około 2 tygodni zaczęły się problemy z internetem
Może ktoś jeszcze jakiś router podłączył do sieci. Na początek odłącz swój router i sprawdź, sprawdź czy nadal ma wyłączone DHCP.
Sprawdź poleceniem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> jakie IP dostają komputery wtedy gdy nie ma internetu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jak to sieć w pracy to pogadaj z adminem. Głupio tak podłączać komuś do sieci swój sprzęt.
rapciuch

Post autor: rapciuch »

Właściwie temat już zbędny, po mojej stronie wszystko było OK, dzisiaj przyszedł Admin- grzebał grzebał, wyresetowal ze 100x all i w końcu po długim chodzeniu tam i z powrotem do centrali i do biura powiedział, że któryś kabel w centrali był walnięty, wymienili go i śmiga wszystko znowu jak należy :) Zobaczymy jak długo heh
ODPOWIEDZ