Podział neostrady 1mb na 2 domy naprzeciwko siebie.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ostryrafal90
Początkujący użytkownik forum

Podział neostrady 1mb na 2 domy naprzeciwko siebie.

Post autor: ostryrafal90 »

Witam mieszkam prawie naprzeciwko sąsiada, nasze domy dzieli tylko ulica średnio uczęszczana, on podpisał umowe z tp i ma neo 1mb, mi właśnie kończy się umowa i postanowiliśmy podzielić sie jego netem, on ma tylko jednego pc, ja mam pc i laptopa którego miałem połączonego poprzez wi-fi (router adsl wifi pentagram). I teraz sedno sprawy, jak zrobić sieć między tymi trzema kompami, odległości między domami to zaledwie około 30m tak więc pytanie jakich anten użyć, o jakiej mocy, jaki router u niego jaki u mnie aby wszystko chodziło sprawnie i aby nie było jakiś problemów z transferem, żeby jak on by coś pobierał to żeby u mnie nie muliło neta. Planuje ten mój router dać do niego, ale dalej nie wiem co, jakie anteny panelowe dać, i potem jak u mnie połączyć pc i lapka, czy to trzeba jakiś AP czy jak?? prosze o w miare dokładną odpowiedź gdyż nie znam sie na tym za bardzo. Prosze podawać przykłady anten i routera np z allegro.. pozdro
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Podział neostrady 1mb na 2 domy naprzeciwko siebie.

Post autor: Jo_gurt »

Podam ci rozwiązanie bez kontroli pasma, bo tak będzie najprościej na początek, zakładam, że lap ma być u ciebie na radiu:
- u niego router z odkręcaną anteną (*)
- od jego routera parę metrów kabla antenowego (piszę tak, żeby trochę wytłumić sygnał, bo odległość niewielka, ewentualnie można skręcić moc na routerze jeśli się da)
- antenka to np. panel 8dBi Interline (nie kupuj syfu z allegro!)
- radiem do ciebie i druga taka sama antenka
- u ciebie np. Ovislink w trybie AP-Client, znowu skręcona moc
- teraz urządzenie udostępniające na PC i lapa (**)

A teraz odnośnie kontroli pasma:
(*) tutaj najlepiej by było użyć twojego obecnego routera jako samego modemu a na router wziąć Linksys WRT54GL i zmienić na nim soft, wtedy kontrola pasma to pikuś
(**) w tym miejscu zależy jak to ma wyglądać - czy macie być w tej samej podsieci czy nie;
- jeśli tak to w zasadzie dowolny AP ze switchem (np. Edimax) lub router ze switchem i AP, z czego wykorzystasz tylko dwa ostatnie elementy;
- jeśli nie to znowu wybór:
- - najprostszy router z AP+switch i już, brak kontroli nad przepływem
- - drugi WRT54GL z softem, znowu kontrolujesz pasmo ale już między twoimi kompami
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Albo któryś Draytek Vigor jako router z WiFi do neo i z podziałem pasma ale to dość drogie rozwiązanie. U Ciebie w tej sytuacji to co pisał @Jo_gurt
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

Po pierwsze to musisz naszykować się na koszty będziesz potrzebował co najmniej dwóch AP dla siebie plus router dla Was plus 2 anteny.

Co potrzeba :
1xWRT54GL około 220 zł
1xOvislink WL-5460AP v2 około 140 zł
1xdowolny AP np. Edimax EW-7206 około 80 zł
ewentualnie 2x antena panelowa 8 dB np firmy Dipol z przewodem 3 metrowym 2x40 zł

Pentagram będzie pracował jako modem adsl, do tego dostawiasz u kolegi Linksys'a WRT54GL z alternatywnym oprogramowanie Tomato. Ponieważ piszesz że odległość między Wami jest tylko 30 metrów i zakładam że widzisz jego okna - ja bym spróbował na początku bez anten panelowych. Linksys'a ustawił gdzieś na parapecie u twojego kolegi, jego komputer podłączył skrętką.
U ciebie na parapecie (jeżeli jest widoczność) postawiłbym Ovislink WL-5460AP który ma dwa porty LAN - jeden bym wykorzystał do podłączył komputer a do drugim podłączyłbym AP (np. Edimax'a ) dla laptopa.

Oczywiście jeżeli chcesz na początku trochę zaoszczędzić to możesz spróbować bez WRT54GL jeżeli ten pentagram ma odkręcaną antenę (gdyby potrzeba by było użyć anten panelowych). Jednak wcześniej czy później będziecie musieli postawić coś co będzie pasmem zarządzać bo pentagramy raczej zbyt dobrze nie zarządzają.

ps. To co zaproponowałem jest wygodne można stopniowo rozwijać sieć jeżeli ktoś nie chce od razu wydać większej kwoty. Jeżeli ruszy to bez anten i na początku będzie się umawiać że ściągacie w nocy to Pentagram może wystarczy, do tego na początku możesz laptopa i komputer stacjonarny używać na kablu (Ovislink ma 2 lany) z czasem dokupić sobie jakiś AP. Można też oczywiście wszystko kupić od razu kwestia pieniążków :).
ODPOWIEDZ