Kupiłem wczoraj Adapter USB (Asmax 411g) i niestety nie moge uzyskać połączenia. Siedzę juz drugi dzień i kompletnie nie wiem co mam robić.
Mam system Win Xp, router (Asmax 904g) skonfigurowałem na tyle, ze internet działa mi na komputerze (kable) jednak na laptopie już nie.
Tutaj zrobiłem zdjęcie połączeń sieciowych na laptopie:
Hmm...a jak to zrobic? Troche zielony jestem w tych sprawach.
Edit: Dobra, zrobiłem to. Wszystkie komórki dałem na 0 i "deny". NIestety nie pomogło.
Edit2: Jak daje komendę "ping 192.168.2.1" to mam brak odpowiedzi - "przekroczono limit..."
Wyglada na to ze jak dam na Acces Point to cos tam sie dzieje - jest niby jakies połączenie.
A jak dam na "station" to nie ma nic, chyba ze zaznaczę opcje Ad-Hoc, to wtedy tez niby sie coś dzieje
Niby:)
JUz nie mam siły. Chyba nigdy tego nie zrobie:)
Rambo666, ale:
- tryb AP służy to tworzenia sieci na twoim kompie a nie do łączenia się z istniejącą
- tryb Ad-Hoc służy do łączenia się z urządzeniami działającymi też w tym trybie
- tryb Station służy do łączenia się z AP i tego trzeba użyć
A po przestawieniu na Station co się dzieje po dwukrotnym kliknięciu na ikonkę sieci bezprzewodowej?
"System Windows nie moze skonfigurowac tego polaczenia bezprzewodowego. Jesli masz inny program zarzadzajacy polaczeniem bezprzewodowym uzyj tego programu."
A potem cos o uzyciu Wireless Zero Configuration
Edit:
Na tym "station" mam takie okienko SSID, a tam widoczne WLAN_AP i jakies "Http://polcomp.net
Ostatnio zmieniony 2008-10-27, 21:59 przez Rambo666, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozumiem, ze soft ma byc zainstalowany tylko na laptopie? Głupie pytanie, ale wole sie upewnić
W tym sofcie od Adaptera mam jeszcze takie zakładki:
Wireless Mode: 2.4ghz(802.11b+g)
Channel:11
Tx rate: Auto
SSID:WLAN_AP
Network type:Infrastructure (do wyboru tez ad-hoc)
Authenntication WPA PSK (kilka innych do wyboru)
Encryption TKIP
Pod "Available networks" masz listę znalezionych w okolicy sieci - o to cały czas chodziło.
WLAN_AP to rozumiem twoja sieć?
Jakie masz na routerze ustawione szyfrowanie?
WPA MODE: WPA
Cypher Suite TKIP
Authentication: PreShaerd Key (deo wyboru jest jeszcze 802.1X )
PreShared Key type: Passphrase (jest jeszcze Hex do wyboru)
PreShared Key:********* (jakies gwiazdki tylko)
Group Key Re_Keying: Per 86400 seconds
Rambo666 pisze:Hasło jakies ustawiałaem (takie jak mam na neostradzie) chociaz nie w tej konkretnej zakladce.
A to inna sprawa w ogóle. Tutaj sam wymyślasz hasło, które musi podać każdy kto chce się z siecią połączyć.
Może tak: lekturka na nockę - linki w moim podpisie. Inny router, inne radiówki, ale chodzi o to, żebyś załapał o co chodzi.