A problem mój jest następujący:
Kuzyn poprosił mnie o próbe stworzenia sieci u siebie w domu. Na parterze jest gniazdo tel. (neostrada) i pierwszy z wymienionych routerow. Na 1 piętrze sygnał jest dość dobry, laptop działa bez problemu. Natomiast piętro niżej (od parteru) kuzyn robi biuro dla swojej firmy i tam chce mieć 3 kompy + laptopa (niekoniecznie bezprzewodowo) Ale nie chce/nie moze poprowadzic kabla od głównego routera, dlatego docelowo miałby stać tutaj TL-WR543G działający w APC i rozsyłający sygnał po kablach do kompów.
Pierwszy problem to zasięg - udaje sie jedną kreske uzyskać, a jeśli chodzi o moc sygnału to na stronce konfiguracyjnej TL-WR543G widać około 20 dB. Myślałem o dokupieniu anten do każdego routera - prosiłbym o rade w tej sprawie. Ogólnie rzecz biorąc sygnał przechodzi przez ściane działową, nośną i strop, więc dość ciężka sprawa...
Druga sprawa to konfiguracja trybu access point client na TL-WR543G - jak dokladnie ma to byc zrobione? Ustawilem go w ten tryb, sygnal od TD-W8910G jest wykrywany, obok "connect" w co klikam, potem save, i nic. Czy DHCP ma byc wlaczone? Zmienione IP? (na TD-W8910G jest 192.168.1.1) Chociaz probowalem juz 192.168.2.1, laptop nie otrzymuje poprawnego ip (po eth oczywiscie. na lapku jest vista basic, ipv6 wylaczone) Probowalem wpisywac na sztywno ip, brame itd. - niby polaczenie jest, ale nie da sie spingowac nic.
Generalnie prosiłbym jak powinienem skonfigurować tryb apc, i dobór jakichś anten, bądź innego rozwiązania zwiększającego zasięg na apc

Dodatkowe info
- innych wykrywanych sieci wifi nie ma, poza jedna ale bardzo słabą.
- do głównego routera podpiety jest jeszcze inny, po eth, dzialajacy jako bridge (ale tylko do czasu skonfigurowania apc) i on dziala z 3 kompami, wspomnianym laptopem i ksero.
Pozdrawiam