Podział internetu stacjonarnego

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wilson
Początkujący użytkownik forum

Podział internetu stacjonarnego

Post autor: Wilson »

Witam wszystkich.
Posiadam w domu internet ADSL, dzielony jest przez router na dwa komputery (jeden po kablu, drugi po wifi). Wszystko jest ok, tylko znajomy, który nie ma linii tel w domu potrzebuję internetu i zaoferowałem mu współdzielenie mojego łącza. Ogległość to 300-400m w linii prostej. W zimie widać jego dom, gorzej w lecie, gdy na drzewach są liście, ale myślę, że przy odpowiednim umiejscowieniu anteny nie będzie z tym problemu. Problem natomiast jest w tym, jakiej anteny użyć, żebym miał w domu zasięg wifi i żeby znajomy go miał? Myślałem nad antenami panelowymi, ale czy mntując taką u siebie na dachu będę miał zasięg w domu?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Podział internetu stacjonarnego

Post autor: Jo_gurt »

Wilson, po pierwsze - jeśli po drodze są liście to nie da rady. Chyba, że możesz tak umiejscowić antenę, żeby sygnał szedł ponad nimi.
Po drugie - nie kombinuj tak, żeby jedną anteną załatwić siebie i twojego kolegę. Potrzebne będzie osobne urządzenie (Access Point) z anteną do nadawania do kolegi - po domu niech nadaje ten router, który już jest.
Antenki to przy dobrych warunkach powinny wystarczyć panele 8dBi dobrej firmy - czyli nie made in garaż z allegro.
Podobny zestaw u kolegi, czyli AP + antenka.
Można też się pokusić o 2x zestaw AP+antena w jednej obudowie.
Wilson

Cóż... Zmierzyliśmy odległość i wychodzi 450-500m. Czy panelowa da rade? I jeszcze jedno pytanko: czy antena panelowa wysyła sygnał tylko w jednym kierunku czy np. wokół mojego domu również sieć będzie widoczna? Antena będzie na dachu na wys. ok. 15m).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Wilson pisze:Czy panelowa da rade?
Spokojnie da radę jeżeli będzie dobrej firmy i wyraźnie ponad drzewami (a nie muskając wierzchołki). Do tego jeszcze pasowałby krótki kabel antenowy do AP (najlepiej do puszki przy antenie i zasilanie AP po PoE)
Wilson pisze:czy antena panelowa wysyła sygnał tylko w jednym kierunku czy np. wokół mojego domu również sieć będzie widoczna
Generalnie wysyła w jednym kierunku ale to jest z 120 stopni (zależy od panelu) i koło domu sieć będzie widoczna z każdej strony. Musisz ją zabezpieczyć przez minimum WPA-PSK.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:to jest z 120 stopni (zależy od panelu)
Ja bym się z tym nie zgodził. Najsłabszy panel Interline ma kąt 60st. Im więcej dBi tym mniejszy kąt.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jo_gurt pisze:Najsłabszy panel Interline ma kąt 60st
Jeżeli idzie o maksymalne zasięgi to tak ale w pobliżu to zasięg będzie szerszy a słabe anteny nie tłumią dobrze wiązek bocznych/wstecznej.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:w pobliżu to zasięg będzie szerszy
No tak, ale to nie jest coś na czym można polegać i tworzyć na tej bazie stabilnie działającą sieć.
wojteks pisze:słabe anteny nie tłumią dobrze wiązek bocznych/wstecznej.
To też prawda, ale lepiej takich anten nie kupować ;)
Wilson

Pojawił się następny problem: sąsiad chciałby dołączyć się do tego interesu. Tylko mieszka z drugiej strony mojego domu, więc panelem chyba nie da rady ich obu załatwić (trzeba byłoby montować po obu stronach domu). Czy warto więc inwestować w antenę dookólną? Wtedy miałbym zasięg również w koło domu. Sąsiad mieszka bardzo blisko, jakieś 20m, 30m ode mnie. Ewentualnie widzę jeszcze taką możliwość: AP + panel na dach oraz ruter + jakaś antena na okno od strony sąsiada. Widziałem takie małe dookólne anteny, które mają większy zasięg niż standardowa od rutera.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Wilson pisze:sąsiad chciałby dołączyć się do tego interesu
To musisz jakiś dobry router z podziałem pasma kupić żeby nie był tak, że ktoś ściąga na maksa a drugi nie ma prawie internetu (polecam Linksys wrt54gl z softem tomato).

Oblicz sobie koszty czy Ci się opłaca, jak coś nie będzie działać to psy na Tobie będą wieszać.

Jak sąsiad ma 20-30m to bez anten powinno działać jeżeli router i jego antena będa się widzieć (nawet przez okno).
Nie pomagam na PW!
Wilson

Nic w tej sprawie nie ruszyło. Na prawdę nie da rady przez liście nawet mocną anteną na 400m? Przecież u siebie w bloku widzę hot spota urzędu miasta, a budynku nie widzę (wiem gdzie jest i to jest +- 500m). Znajomemu potrzebny internet i tylko to jedno drzewo przeszkadza. Jest jeszcze inna idea tylko nie wiem, jak się za to zabrać; ja przekazuje sygnał sąsiadowi z naprzeciwka, który nie będzie z mojego internetu korzystał i on przekazuje dalej koledze, który ma z neta korzystać. Wtedy widoczność będzie idealna. Rozumiem, że trzeba będzie kupić 3x AP, 2x panele a jaka ma być "środkowa" antena?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Wilson pisze:Jest jeszcze inna idea tylko nie wiem, jak się za to zabrać; ja przekazuje sygnał sąsiadowi z naprzeciwka, który nie będzie z mojego internetu korzystał i on przekazuje dalej koledze, który ma z neta korzystać. Wtedy widoczność będzie idealna. Rozumiem, że trzeba będzie kupić 3x AP, 2x panele a jaka ma być "środkowa" antena?
Dałoby radę. Ale potrzebne są 4xAP. 1 u Ciebie, 1 u kolegi i 2 po środku.
Wilson

W takim razie to się nie opłaca. Lepiej założyć linię stacjonarną i ADSLa, koszty abonamentu telefonicznego będą prawie identyczne jak koszty sprzętu dla tej opcji. A pierwszy sposób? Podobno przeszkody na drodze tłumią zasięg więc gdyby tak zamontować jakieś dwie mocne kierunkowe anteny albo dookólną i kierunkową to nie da rady?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wilson pisze:Podobno przeszkody na drodze tłumią zasięg więc gdyby tak zamontować jakieś dwie mocne kierunkowe anteny albo dookólną i kierunkową to nie da rady?
Wszystkie normy złamiesz i gołębie będziesz smażył. :] Zakłócać będziecie okolicę całą.
Wilson

W promieniu 1km od mojego domu nie ma żadnej sieci wifi (właściwie na wsi są tylko dwie: moja i jednego znajomego, co puszcza neta bezprzewodowo po domu).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To nie zmienia faktu, że będziesz łamał normy.