Nagłe spowolnienie Internetu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawciok1989
Początkujący użytkownik forum

Nagłe spowolnienie Internetu

Post autor: pawciok1989 »

Witam,

w mieszkaniu mam routera EDIMAX BR-6204Wg. Jest do niego podpięty kablem jeden komputer. Drugi komputer pobiera sygnał radiowo. I z tym co pobiera radiowo właśnie jest problem. Sytuacja zaczęła się około 3 tygodnie temu, tzn. ja wtedy odczułem różnicę. Zawsze sygnał był pobierany 54 Mb/s a siła sygnału „znakomita”. Nie odczuwałem różnicy między radiowym, a kablem. Śmigał tak samo. Później zaczęło się pogarszać. I tak szczerze nie wiem od czego. Sygnał zaczął wskazywać cały czas 11Mb/s. Na początku jak pobiera adres sieciowy to wskazuje 54, ale nie łączy się, później 36 , 24 , aż w końcu wskaże 11 Mb/s i się dopiero łączy. Wchodząc do Internetu strona startowa otwiera się, przechodzę do kolejnej i zaczyna „mulić”, strona w ogóle nie chce się otworzyć i trwa nadal łączenie. Co ciekawe, że są takie momenty, że strony szybko się ładują, nacisnę parę podstron i przechodzę do innych witryn, a później znowu wszystko staje.

Pomyślałem, że może coś z kartą. Odinstalowałem sterowniki, wyjąłem ją i następnie ponownie zamontowałem, zainstalowałem sterowniki i nadal to samo.
Przeskanowałem komputer Avastem i nic nie znalazł. Ściągnąłem Ad-Aware i Spyware Terminator i każdy coś znalazł i usunął. Następnie on-line Mks Vir, który też coś znalazł i usunął. Czyli aktualnie komputer jest wolny od tego typu niespodzianek.. Defragmentowałem dyski i oczyszczałem, bo dawno tego nie robiłem i myślałem, że może to jest powód, jednakże nic się nie zmieniło. Komputer śmiga, nic nie „zamula”, tylko ten net.

Sprzęt:

Karta sieciowa: ASUS WL-138G V2
Antena: Intellinet 2.4 GHz, 5 dBi

Internet:

UPC Chello

Spróbowałem jeszcze połączyć się z siecią bezprzewodową przez Laptopa. Tutaj wskazuje szybkość 54 Mb/s, siła sygnału „znakomita” i Internet cały czas śmiga.
Z czym może być związane, że nie mogę w zadowalający sposób odbierać Internetu przez mojego PC?

P.S. Internet przez mojego PC bezprzewodowo odbieram od lipca i nigdy nie było problemu, jak wspominałem powyżej.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Nagłe spowolnienie Internetu

Post autor: Jo_gurt »

pawciok1989, a np. nie pojawiły się w okolicy nowe sieci radiowe? Nie zaopatrzyłeś się w np. telefon bezprzewodowy, mikrofalówkę, bluetooth?
Spróbuj zmienić kanał na jak najbardziej skrajny - najpierw 1 a potem 13 - i poobserwuj czy coś się zmienia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Nagłe spowolnienie Internetu

Post autor: wojteks »

Jo_gurt pisze:telefon bezprzewodowy, mikrofalówkę, bluetooth?
Dodałbym jeszcze Videosender na 2.4GHz, kamerę bezprzewodową. Nawet sąsiad oddalony o 200-500m może zakłócać WiFi.
pawciok1989 pisze:odbierać Internetu przez mojego PC?
Istnieje również możliwość że karta albo antena się uszkodziła (np wyłamało się złącze antenowe).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ