mam problem z nokia 6230i wiem ze ze jest kupa tematow...

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bkawa

mam problem z nokia 6230i wiem ze ze jest kupa tematow...

Post autor: bkawa »

mam problem z nokia 6230i aby polaczyc sie z netem, przeszukalem wszystkie posty ale nic
1. tel laczy sie z kompem przez bt bez problemu
2. sciagnalem ustwienia z orange.pl
3. wyskakuje komunikat "wystapila awaria sprzetowa w modemie"
4. jak mam ustawic polaczenie, co mam zainstalowac, sciagniac
juz zauwazylem ze z tym modelem sa problemy ale chce to ustawic bo niedlugo bedzie to moj jedena mozliwosc na polaczenie z netem
z gory dzieki i przepraszam jesli cos przeoczylem na forum i mecze bule...
pozdrawiam
Tompey

Re: mam problem z nokia 6230i wiem ze ze jest kupa tematow...

Post autor: Tompey »

moze warto byloby przejsc sie do serwisu, jesli to problem z telefonem i przy innych kompach tez taki komunikat wyswietla? moze w telefonie jest cos uszkodzone i tam Ci to zrobia?
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Zainwestuj w kabelek do tego modelu i wtedy napisz, bo przez BT są podobno problemy :/
pozdrawiam, magmike
bkawa
Początkujący użytkownik forum

na razie chcialbym sprawdzic ustawienia, na forum pojawiaja sie rozne komendy, numery...

wiec moze ktos, kto korzysta z tego zestawu poda dokladne ustawienia do oranga
moze jakies szczegolne ustawienia telefonu

w weekend sprawdze na innym kompie
z gory dzieki
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

No niech się ktoś wypowie ale ten temat wiele rozwiązuje
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=982
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 11:41 przez magmike, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam, magmike
bkawa

ja wiem ze kupienie kabla, wymiana telefonu na bez "i" moze rozwiaze problem... ale uwazam ze raczej obchodzimy problem niz go rozwiazujemy...
dzieki za checi, czekam na jakiekolwiek rady, sam dalej bede kopal, szukal przyczyn... jak znajde rozwiazanie to oczywiscie sie nim podziele na forum
pozdrawiam
Awatar użytkownika
dormario
Stały użytkownik forum

Post autor: dormario »

Ja miałem podobny problem, aż w końcu przez przypadek zainstalowałem standardowy modem wykorzystujący połączenie bluetooth i nokia zaczeła łączyć się bez problemu. Tylko ten modem oferuje maksymalną prędkość do 115kb/s. Wydaje mi się że cała wada jest po stronie pakietu insalacyjnego modem nokii. Osobiście polecam kabelek jest niezawodny dodatkowo odnoszę wrażenie jakby transfer był nieco wyższy.
wms32
Użytkownik forum

Post autor: wms32 »

No nie wiem korzystam z takiej nokii i bluetooth od ponad miesiąca i nigdy nie miałem żadnych problemów(co prawda w plusie)Nic specjalnego nie instalowałem tylko bluesoilel które było z bluthoot i we właściwościach modemu wpisałem odpowiedni APN i poszło bez problemu(bez względu na to czy edge czy gprs)Jak masz jakieś pytania to może GG.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gnd
Stały użytkownik forum

Post autor: gnd »

w idei nie trzeba apnu, odinstaluj nokia pc suite i wszystkie modemyBT- w telefonie Bt powinno byc ustawione na publiczne i uwiezytelnione w pc, po restarcie pc odpal Bt w telefonie i powinien sie zainstalowac standardowy modem BT, w opcjach internetowych ustawiasz haslo i uzytkownika :ppp i www.idea.pl, albo internet i powinno chodzić :lol: Więcej pomysłów nie mam :!:
Awatar użytkownika
dormario
Stały użytkownik forum

gnd pisze:w idei nie trzeba apnu, odinstaluj nokia pc suite i wszystkie modemyBT- w telefonie Bt powinno byc ustawione na publiczne i uwiezytelnione w pc, po restarcie pc odpal Bt w telefonie i powinien sie zainstalowac standardowy modem BT, w opcjach internetowych ustawiasz haslo i uzytkownika :ppp i www.idea.pl, albo internet i powinno chodzić :lol: Więcej pomysłów nie mam :!:
To jest dobra metoda :D Tylko jak już wcześniej wspomniałemmaksymalna prędkość dla tego modemu to 115 kb/s. Do GPRSu jak najbardziej wystarczy, przy EDGEu może ograniczać transfer do tej wspomnianej wartości. 8)
bkawa

teraz jest "brak sygnalu wybierania" co to znaczy??
cos sie ruszylo :D
Awatar użytkownika
dormario
Stały użytkownik forum

bkawa pisze:teraz jest "brak sygnalu wybierania" co to znaczy??
cos sie ruszylo :D
nie bardzo wiem co masz na myśli ale myślę że powinieneś łączyć się z netem za pomocą *99#
Awatar użytkownika
dreamoftheviper
Stały użytkownik forum

Post autor: dreamoftheviper »

Ja też miałem porblem z bluetooth łączył mi sie bez problemu z kompem ale z internetem ciągle nie chciał kupiłem oryginalny kabelek DKU-2 i problem się rozwiązał
dreamoftheviper ©2006
bkawa

probowalem juz chyba wszystkiego jak nie jeden komunikat to drugi...
na razie pasuje nie mam do tego sily
jakby ktos mial jeszcze jakies propozycje to walcie smialo :(
fisio

Post autor: fisio »

bkawa pisze:probowalem juz chyba wszystkiego jak nie jeden komunikat to drugi...
na razie pasuje nie mam do tego sily
jakby ktos mial jeszcze jakies propozycje to walcie smialo :(

Słuchaj - ja kupiłem nokię 6020 do neta z komorki.Była 200zł droższa od modelu 6021. Rożnica między modelami polega na tym że 6020 łączy się z pc. za pomocą usb i irda , a model 6021 łączy się za pomocą Blue , i irda.Wyczytałem na tym forum że Blue może powodować kłopoty z połączeniem itp.itd. Dlatego zdecydowałem się na model 6020.Przy połączeniu przez irde ciągle się rozłącza , i wychodzi ogolny syf ( zero stabilności ) Kombinowałem na wszystkie sposoby i efekt był mizerny.Kupiłem kabel DKU -5 ( usb ) - ok. 45zł i działa ok.Niekontrolowane rozłączenie przytrafi się raz na 2 tygodnie.
Ktoś napisze że u niego irda hula ok. a usb chodzi jak popaprane - i będzie miał racje , bo to co działa u mnie nie musi działać u drugiego użytkownika.Zaleciłbym ci wykożystanie innego sposobu na połączenie z pc. - bardzo często to pomaga.
"wystapila awaria sprzetowa w modemie" - taki komunikat często wywala jak jest żle skonfigurowane połączenie między komurą a pc.
Pozatym obserwuj co się pokazuje na ekranie komury przy prubie połączenia z netem - czasami wyskakują komunikaty.
akby co to atakuj na GG 8115674 może sie co wymondzi - pozdro...
Co nas nie zabije to nas wzmocni !
wk26

Post autor: wk26 »

Od 2 lat korzystam z netu przez GPRS.Kolejne telefony lacze zawsze przez bluetooth z pc . Obecnie uzywam 6230i i zero problemow. Glowna zasada to sterowniki bt od XP. Na sterownikach dolaczonych do bt zazwyczaj sa problemy.Nie instalujcie sterownikow z plytki.Te z XP sprawuja sie najlepiej. Nie nalezy tez instalowac PC Suite aby zestawic polaczenie z netem. Jednym slowem: zadnych sterow z plytki a jedynie stery XP i to musi pojsc. Łaski nie robi !! Parujemy urzadzenia aby sie wykrywaly. W fonie tylko ustawiamy punkt dostepu www.idea.pl a w pc numer *99# i haslo + longin. Smiga az milo !!!
wk26

Post autor: wk26 »

Lacze sie przez EDGE z maksymalna predkoscia jaka oferuje 6230i czli 230kb/s i to wszystko przez bluetooth.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ania_xyz pisze:Mam nokie 6230i a mój kolega ma samsunga d500.
Tematy niezwiązane z forum lądują w śmietniku!
A dokładnie tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=2779
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja testowałem połączenie w Orange ale na Nokii 6230 i łączyłem się przez pakiet PC Suite i nie było żadnych problemów.Bluetooth również sprawował się bez zarzutu i z jego sterowników skorzystałem.Ja proponuję odinstalować wszystko.Póżniej najpierw zainstalować Bluetooth póżniej Nokia PC Suite i połączyć najpierw telefon z PC Suite i tam jest automatyczne połączenie z internetem.Jedynie zanim się połączysz w ustawieniach tego połączenia musisz wybrać usługodaawcę.Musisz mieć też prawidłowe ustawienie modemu w telefonie.Może tam nie masz nic wpisane i dlatego są problemy z połączeniem.
ODPOWIEDZ