Po przewertowaniu w dniu wczorajszym, jak i również dzisiejszym wielu wątków na forum odnośnie modemu Huawei E220, zwracam się do was z tym oto problemem.
Nie wiem do końca, czy jest to wina modemu, czy też błędnej konfiguracji systemu.
Na komputerze pełniącym rolę "serwera" (XP_HE_SP3), instalacja modemu przebiega bez najmniejszego problemu. Karta SIM z Plusa, posiad aktywowaną usługą dynamicznego zewnętrznego adresu IP. Aplikacja Plusa została wyłączona, połączenie jest skonfigurowane ręcznie. Odpowiedni string w zaawansowanej konfiguracji modemu, też został dopisany:
AT+CGDCONT=1,"IP","pro.plusgsm.pl","",0,0.
Serwer otrzymuje zewnętrzny adres IP. Dostęp do internetu działa prawidłowo. Pobieranie około 3Mbit/s, wysyłanie 56Kbit/s
Dodatkowo zainstalowane programy na serwerze to: AutoConnect, no-ip, Startup Delayer, RealVNC (Serwer).
Problem pojawia się przy próbie dostępu z zewnątrz. Po uruchomieniu serwera i automatycznym przydzieleniu mu adresu IP, stacja kliencka nie jest w stanie się z nim połączyć chicażby przez VNC. Przy próbie pingowania ustawionej nazwy domeny z NO-IP, pobierany jest prawidłowy adres IP serwera, z tym że pingi nie dochodzą: "Upłynął limit czasu żądania". To co zauważyłem to to, że jeśli na serwerze spinguję dowolny adres , lub otworzę dowolną stronę w przeglądarce (zaczynam pobierać informacje), na stacji klienckiej zaczynają docierać pingi od serwera. Połączenie VNC równiez jest możliwe. Przyjemnośc ta nie trwa niestety zbyt długo. po kilkudziesięciu sekundach ponownie nie
można ustanowić połączenia z serwerem. W tym momencie, pomaga ponowny ping dowolnego adresu w sieci, na serwerze.
W trakcie całej "zabawy" z pingowaniem, modem trzyma stabilne połączenie z internetem.
Firewall wyłączony. Zezwolenie na oszczędzanie energii dla portu USB, też wyłączone (chociaż niewiele ma wspólnego w tym przypadku).
Nie chciałbym wstawiać pinga do harmonogramu zadań, żeby wykonywany był co kilkanaśnie sekund, bo nie ma to większego sensu

Mam 2 takie same serwery, na drugim też taki sam modem, i ta sama sytuacja, przed flashowaniem modemów i po.
Co może blokować i rozłączać połączenie z zewnątrz? Już nie wiem gdzie szukać.
Jeśli zapomniałem o czymś istotnym w całej tej opowieści, postaram się udzielic odpowiedzi na wasze pytania pomocnicze.
Z góry dzięki!
MeGiTe