Wybór dobrego routera ADSL z WiFi pod usluge Net24(Netia)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blink
Początkujący użytkownik forum

Wybór dobrego routera ADSL z WiFi pod usluge Net24(Netia)

Post autor: blink »

Witajcie,
Zwracam sie z prosba o pomoc w wyborze routera. Znalazlem pare tematow tego typu, ale chcialbym odswiezyc pytanie oraz dolozyc pare zalożeń.

Router ten bedzie obslugiwal niewielka siec domową (2-3 komputery desktop(przewodowo) oraz 1 laptop (bezprzewodowo) ). Laptop posiada karte wifi zgodną ze standartem N, lecz ze wzgledu na zaporowe ceny odpuszczam sobie urzadzenia sieciowe z nim zgodne. Załozone koszty to ok 200zl. Bede korzystal z wymiany plikow p2p, zatem router powinien dobrze radzic sobie z priorytetowaniem tych pakietow, aby nie blokowac innym łącza, poza tym cieszylbym sie z mozliwosci panowaniem nad przydzialem łącza ( predkosci ), mysle ze to byloby pomocne rowniez przy p2p (reasumujac QoS). Waznym atutem jest duzy zasieg (moc sygnalu), wifi bedzie musialo sie przebic przez minimum jedną, grubsza (ok 15cm) żelbetonową powierzchnie + 2 cienkie sciany działowe, dlatego zastanawiam sie czy router z 1 antenką wystarczy ? Najlepiej chyba taki z dwoma + mozliwosc podlaczenia dodatkowej. Stablilnosc to wazna cecha, niedopuszczam mozliwosci zrywania polaczenia ADSL czy zwiech routera. Wydajnosc LAN i WIFI: z nią jest chyba najróżniej, standarty to jedno a rzeczywistosc to drugie...najlepsza opcja to spelniony standart w rzeczywistosci :) albo chociaz jak najblizej( przyklad: pentagram cerberus p6331-6, router z duzymi mozliwosciami lecz z niewielka wydajnoscią, juz z szyfrowaniem nie wspominajac) . Bezpieczenstwo: powinien oferowac dobre metody zabezpieczenia sieci (WEP,WPA). Najbardziej przypadl mi do gustu Linksys WRT54GL, m.in. na jego duzą funkcjonalnosc po wgraniu tomato, lecz niestety brak w nim modemu adsl - wyjsciem byloby kupienie takiego z gniazdem ethernet...ale wtedy koszta troche nierozsadnie rosna...warto ? Mozna sobie radzic bez QoS przy p2p ? Pozostale wzgledy to : dluga gwarancja, dobry support i serwis :)

Inne przyklady ( prosze o opinie )
---
D-Link Wireless G ADSL2 Router DSL-2640B 169zl
http://www.komputronik.pl/Sieci/D_Link_ ... ,id,53271/
---
Linksys Wireless-G Router ADSL WAG200G 222zl
http://www.komputronik.pl/Sieci/Linksys ... ,id,28915/
---
TP-Link TD-W8910G 177zl
http://www.komputronik.pl/Sieci/TP_Link ... ,id,36572/
---
ASUS WL-AM604G ok 200zl
http://www.agito.pl/routery-wi-fi-z-mod ... 38914.html
---
Asmax Wi-Fi ADSL Router AR 904G 174zl
http://www.komputronik.pl/Sieci/Asmax_W ... ,id,36766/
---

Prosze o porady, sugestie oraz wskazania innych, dobrych urządzen tego typu.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wybór dobrego routera ADSL z WiFi pod usluge Net24(Netia)

Post autor: wojteks »

Z powyższych to WAG200G albo Tp-Link
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Z tych wszystkich routerów to raczej nie ma takiego z rozbudowanym mocno QoS. Tym bardziej z dzieleniem przepustowości na poszczególne komputery.
blink

Dzieki za szybką odpowiedz!! Super!!

Przeczytalem duzo pochlebnych opinii o tym WAG200G z linksysa o TP link mało - mniej popularny ? Chcialem znalezc alternatywe z namiąstką dobrego routera (np Linksys WRT54GL z Tomato) ale chyba ciezko bedzie 3in1 (adsl,ap,switch)? ja.michal, uzywasz WAG200G ? Moglbys powiedziec np. dlaczego nie wybrales innego routera z jakąkolwiek funkcja QoS ? Co Cię przekonało ? wojteks - na tym tp linku sie nie zawiode? Jak on sie ma do D-linka ? Z reszta zachwalanego przez mojego znajomego...

Bede wdzieczny za podanie innych modeli, to nie jest lista wybrancow, tylko propozycji!

Dzieki :))!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

blink pisze:Chcialem znalezc alternatywe z namiąstką dobrego routera (np Linksys WRT54GL z Tomato)
Drogo będzie, poczytaj o Draytek Vigor (jest kilka modeli)
http://www.draytek.pl/
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

blink pisze:uzywasz WAG200G ? Moglbys powiedziec np. dlaczego nie wybrales innego routera z jakąkolwiek funkcja QoS ?
Ja kupiłem pierwszego WAG200G jak on wszedł na rynek. Dałem 380zł za niego. :] Miałem do wyboru jakiegoś DLinka, ale gość w sklepie powiedział, że mają ciągle zwroty. No to wziąłem Linksysa. :) Od razu była neo 6Mb/s. Nic się nie wieszało. QoS nie ustawiałem nawet. Działał ponad 1.5 roku sobie. Potem się przeprowadziłem miało nie być neo i sprzedałem z ciężkim sercem. Ale po kilku miesiącach znów była neo to kupiłem drugiego WAG200G. :) Raz był na gwarancji (wymienili na nowy), ale wina TP była po poszło napięcie po kablach i się moduł ADSL w nim spalił.
Zdecydowałem się jeszcze raz na WAG200G bo miałem doświadczenie a po druga rzecz to support i profesjonalne podejście obsługi Linksysa. Telefon lub chat i wszystko załatwione. Nawet podesłali mi firmware nowy którego jeszcze nie było na stronie. :) Pojawił się 3 miesiące później. ;)
blink

wojteks pisze:
blink pisze:[...]
Drogo będzie, poczytaj o Draytek Vigor (jest kilka modeli)
http://www.draytek.pl/

No no, ale sprzęt!! Huh Niesamowity :) , jego niektore funkcje nawet nie są mi znane... Jest to jedyny, tak bardzo zaawansowany(Bandwidth Managemen,Limit Session,p2p blocking, 32 tunele VPN, Zaawansowany QoS i masa innych) router adsl jaki kiedykolwiek widzialem, podobnie jak i cena :) Model Vigor 2820n jedyne ok 860zl :D Co wychodzi poza moje mozliwosci. Mysle, ze to dobra propozycja dla dostawcow internetu, bo mogą sobie skrocic kawał drogi mając duze mozliwosci juz w tym Vigorze :) Ja nie potrzebuje aż takich możliwosci - jasne ze przydałaby się funkcja zarządzania uslugami (QoS) w celu priorytetowania p2p, przynajmniej rozbudowana w takim stopniu abym mógl poradzic sobie w małej domowej sieci, kontrole prędkości to bede musial chyba sobie odpuscic, bo jak widze nie ma zbytnich mozliwosci...ja.michal Widze ze przekonales sie do WAG200G dzieki swoim doswiadczeniom i niezawodnoscią routera :) Dzieki za podzielenie się opinią !
QoS nie ustawiałem nawet
Jest w ogóle w tym routerze mozliwosc ustawienia jakiegokoliek QoS ?? Bo wszedzie gdzie czytalem to nikt ani słowa o tym nie napisał... Prosze wyjaśnij ;)

Zapominając o tej liscie routerow którą wypisałem to mozecie jeszcze cos polecic czy nie ma już co wybierać "?

Dzięki!!

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-12-12, 18:26 ]
Panie i Panowie, tniemy własne cytaty!
Ostatnio zmieniony 2008-12-12, 18:21 przez blink, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

blink, możliwości routerów linksysa możesz sobie pooglądać tutaj:
http://ui.linksys.com/files/
To jest emulator panelu konfiguracyjnego.
blink

Witam po krotkiej przerwie,

Jo_gurt, oczywiscie sprawdzilem sobie panel wag200g, hmm zdaje sie byc troszke ubogi no ale nie jest źle, jedynie nasuwa mi sie pytanie jak ustala sie tym routerze statyczne IP, owszem DHCP jest, ale gdy np chcialbym dla stacjonarnych komputerow ustalic stałe IP i przekierować na nie porty (bo na przyklad potrzebuje korzystac z sieci p2p, a gdy adresy bedą przydzielane przez DHCP to w zaleznosci ktory komuter wlaczy sie najpierw uzyska inny adres, co w konsekwencji nie bedzie sie pokrywalo z przekierowaniem portów,gdyz tam na stałe wpisuje sie adres IP...) + do tego miec na przyklad 10 adresow IP do laptopów przydzielanych przez DHCP - bez zadnego przekierowania, bo nie jest konieczne to wtedy jak to zrobic ? Wpisywac np. ręcznie adresy IP (spoza zakresu DHCP, wraz z maską i dnsami) w poszczegolnych komputerach stacjonarnych i bedzie działało, a laptopy uzyskają swoje adresy automatycznie ? Hm.... :zdziwko:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

blink pisze:jak to zrobic ? Wpisywac np. ręcznie adresy IP (spoza zakresu DHCP, wraz z maską i dnsami) w poszczegolnych komputerach stacjonarnych i bedzie działało, a laptopy uzyskają swoje adresy automatycznie ? Hm.... :zdziwko:
Dokładnie tak :)
Jest jeszcze możliwość ustawienia Static DHCP (MAC Bind czy jak to jeszcze inaczej linksys nazwał, nie pamiętam). Chodzi w tym o to, że ustawiasz na routerze: taki i taki adres MAC dostają z serwera DHCP zawsze taki i taki adres IP.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Wpisywac np. ręcznie adresy IP (spoza zakresu DHCP, wraz z maską i dnsami)
Tak można to zrobić.
Nie pomagam na PW!
blink

Jo_gurt pisze: Dokładnie tak :)
Jest jeszcze możliwość ustawienia Static DHCP (MAC Bind czy jak to jeszcze inaczej linksys nazwał, nie pamiętam). Chodzi w tym o to, że ustawiasz na routerze: taki i taki adres MAC dostają z serwera DHCP zawsze taki i taki adres IP.
Mam ten routerek "na próbę", na krotki okres czasu :) Net24 śmiga bezproblemu. Zabralem sie tez za konfiguracje moich pomysłów :) Sprówalem wg. waszych porad. Czyli na Desktopie ustawilem adres ip spoza zakresu dhcp+wpisalem reszte parametrow (bramka,dnsy serwerow dostawcy), oprocz tego łącze sie laptopem, ktoremu zostaje przydzielany(DZIWNE) drugi adres z zakresu (najpierw byl właczony desktop, moze dlatego tak sie stalo, choc dziwne gdyz adres desktopa jest spoza dhcp, ale mniejsza z tym....to taka moja mała uwaga) . Laptop działa bez problemu (pingi przechodzą : laptop->router, router->laptop(nie wiem czy to normalne, ale wahają sie od min 0ms/srednia45ms/max ok100ms),laptop->destop,desktop->laptop). Desktop, pingi (desktop->laptop - nie dziala, laptop->desktop - nie dziala, router-> desktop - nie dziala), ale inernet działa, działa rowniez przekierowanie portow. Nie znalazlem opcji Static DHCP w tym routerze, Jedyne opcje to DHCP server : Enable, Disable, DHCP Relay - moze to to ostanie ? :) ? . Inne pytanie : Mozna w tym routerze ustalic limit połączeń dla danego IP w sieci ? (niektore programy p2p potrafią wygenerowac ogromną ilosc, fajnie byloby załatwic ten problem sprzetowo, no w ostatecznosci mozna tez programowo....). Jakie powinny byc transfery danych w przypadku przesyłu (Lan->wifi), u mnie poszło ok 3MB/s, to norma ? Czy powinno isc wiecej ?

wojteks ,jo_gurt - dzieki za odpowiedzi:)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

blink pisze:DHCP Relay - moze to to ostanie ?
Nie. Faktycznie nie widać static DHCP w tym sprzęcie.
blink pisze:Mozna w tym routerze ustalic limit połączeń dla danego IP w sieci
Nie na tym sprzęcie.
blink pisze:Jakie powinny byc transfery danych w przypadku przesyłu (Lan->wifi), u mnie poszło ok 3MB/s, to norma ? Czy powinno isc wiecej ?
3MB/s to w zasadzie najwięcej co można wyciągnąć z 11g. Czyli działa wręcz idealnie.
blink

Jo_gurt pisze: Nie. Faktycznie nie widać static DHCP w tym sprzęcie.
Uuu...

Jo_gurt pisze:Nie na tym sprzęcie
Uuu...

Jo_gurt pisze: 3MB/s to w zasadzie najwięcej co można wyciągnąć z 11g. Czyli działa wręcz idealnie.
Cool :)

Dwa do jednego :zdziwko:

Podczas użytkowania nasunely sie także inne pytania... Czy internet pod wifi ma prawo troche wolniej działac ? (transfer troszke niższy, i pingi rowniez nieco dłuższe..., choc pingi nijako sam sobie wytłumaczylem - zostaje opozniony o ok.2ms po przez interfejs wifi, a to zgadza sie z koncowym czasem pingu na kablu+2ms.Np ping po kablu do onet.pl leci u mnie 13 ms ,a przez wifi 15ms..

Zauwazylem ze same pingi spod panela konfiguracyjnego linksys do laptopa tj.192.168.1.101 są bardzo różne, oto log z panela :
--- 192.168.1.101 ping statistics ---
15 packets transmitted, 15 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 10.0/61.3/130.0 ms

Analogiczne czasy pingow z desktopa do laptopa.

na odwrot jest juz super, ok 2ms....

Czy to normalne straty czasowe ? Czy cos nie tak ze sprzetem, karta wifi w laptopie to Intel 4965AGN, router to wiadomo - wag200g-eu...

Zastnawia mnie tez dlaczego nie przechodzą pingi z laptopa do desktopa, moze dlatego poniewaz desktop ma stale przydzielony ip spoza zakresu dhcp ?

Moze czepiam sie szczegołów, ale chcialbym to wiedziec :)

Pozdrowienia :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

blink pisze:Czy internet pod wifi ma prawo troche wolniej działac ?
Tzn nie powinien. Raczej kwestia jakichś ustawień sieciówki.

blink pisze:Zastnawia mnie tez dlaczego nie przechodzą pingi z laptopa do desktopa, moze dlatego poniewaz desktop ma stale przydzielony ip spoza zakresu dhcp ?
Nie nie, to nie kwestia DHCP. Raczej jakiegoś firewalla.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

blink pisze: Zastnawia mnie tez dlaczego nie przechodzą pingi z laptopa do desktopa
Firewall/antywirus w desktopie nie pozwala odpowiadać na pingi.

Czy WAG200 ma opcję "AP isolation"?
Nie pomagam na PW!
blink

Jo_gurt pisze: Tzn nie powinien. Raczej kwestia jakichś ustawień sieciówki.
Hmm...no nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje, najdziwniejsze jest to, że w godzinach poza szczytem stronki przez wifi ładują sie szybko, tak samo jak na kablu, zas w godzinach szczytu, najwiekszego obciazenia sieci internet na laptopie działa wolniej, transfery spadają a na kablu leci wszystko bezproblemowo ... :szok: Rozumiem, ze net(ogolnie z netii) moze działac wolniej gdy jest zapchany masą ludzi np. sciagających z p2p, ale dlaczego działa wolniej tylko na laptopie(przez wfii) a na kablu zasuwa ok ? Dopowiem: transfer plikow wewnatrz sieci, z LAN na Wifi, przy 99% zasięgu leci ok 3MB/s, przy ok 50% spada do 1,5 MB/s, to raczej zdrowa zaleznosc :) Nie sądze zeby transfer danych pomiedzy urzadzeniem koncowym (laptop) przez wifi do routera był problemem ograniczającym szybkosc przeglądania stron www i korzystania z internetu... hm. Ustawia sie jakos specjalnie sieciowke w laptopie ? U mnie wszystko zaczelo działac automatycznie samo, tylko autoryzacje raz ustawilem .
Jo_gurt pisze: Nie nie, to nie kwestia DHCP. Raczej jakiegoś firewalla.
wojteks pisze:Firewall/antywirus w desktopie nie pozwala odpowiadać na pingi.

Czy WAG200 ma opcję "AP isolation"?
Całkiem możliwe, co prawda firewall raczej to nie bedzie(był wyłączony, zarowno systemowy jak i outpost ), ale antyvirusa musze jeszcze sprawdzic :)

/// Juz pinguje, to jednak firewall, nie wiem czemu myslalem ze próbowałem z wyłączonym ;)

Czy wag200 ma tą opcje ? Jestem prawie przekonany, że nie ma, bo nigdzie jej nie widzialem...

Hmm....zastanawiam sie co zrobic z tym wag200g, bo okres testów powoli dobiega do konca, pora sie decydowac - kupowac czy nie.
Ostatnio zmieniony 2008-12-16, 23:09 przez blink, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

blink pisze:zastanawiam sie co zrobic z tym wag200g, bo okres testów powoli dobiega do konca, pora sie decydowac - kupowac czy nie.
Jak masz wątpliwości to polecam
http://www.draytek.pl
I jakiś router z ich oferty
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

blink pisze:Hmm...no nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje, najdziwniejsze jest to, że w godzinach poza szczytem stronki przez wifi ładują sie szybko, tak samo jak na kablu, zas w godzinach szczytu, najwiekszego obciazenia sieci internet na laptopie działa wolniej, transfery spadają a na kablu leci wszystko bezproblemowo ... :szok: Rozumiem, ze net(ogolnie z netii) moze działac wolniej gdy jest zapchany masą ludzi np. sciagających z p2p, ale dlaczego działa wolniej tylko na laptopie(przez wfii) a na kablu zasuwa ok ?
W takim razie inne pytanie: dużo masz sieci w okolicy i na jakich kanałach?
blink

wojteks pisze: Jak masz wątpliwości to polecam
http://www.draytek.pl
I jakiś router z ich oferty
Hmm...zakladlem - a wydam 150zl na router(asus,dlink,tplink), potem mysle dobra dorzuce do linksysa wag200g (czyli 240zl), no i skonczylem na tym drayteku za 300zl http://www.1klik.pl/sklep/c668/p939312/ :P to chyba jedyny draytek z AP i ADSL w najnizszej cenie..ale to juz 2 krotnosc zalozonej ceny :/

Jo_gurt pisze: W takim razie inne pytanie: dużo masz sieci w okolicy i na jakich kanałach?
Odpalając program od Wifi i dając "find wifi" znajduję mi tylko "mojego" wag200g na 11kanale... :zdziwko:
Zmiana kanalow przy niezapchanym eterze nie daje zadnych efektow, mylę się ?
...
btw: jakie macie czasy pingujac laptopa przez wifi (przy 99%zasiegu) spod panelu konfiguracyjnego, pole administration, diagnostics ( w linksysie), szyfrowanie AES(WPA2-personal) ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

blink pisze:Zmiana kanalow przy niezapchanym eterze nie daje zadnych efektow, mylę się ?
Zgadza się, ale to by tłumaczyło spowolnienia w popołudniowych godzinach. Spróbuj jednak zmienić na 1 lub 6, może zakłócenia są powodowane przez coś innego niż wifi ale działającego na paśmie 2,4GHz (np. Bluetooth, telefony bezprzewodowe czy nie do końca szczelna mikrofalówka).
blink pisze:jakie macie czasy pingujac laptopa przez wifi (przy 99%zasiegu) spod panelu konfiguracyjnego, pole administration, diagnostics ( w linksysie), szyfrowanie AES(WPA2-personal) ?
Ping z Asusa z Tomato:

Kod: Zaznacz cały

Round-Trip: 0.8 min, 0.9 avg, 1.0 max (ms)
   Packets: 5 transmitted, 5 received, 0% lost
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

blink pisze:ale to juz 2 krotnosc zalozonej ceny
Albo tani albo dobry, wybór nalezy do Ciebie. Za funkcjonalność się płaci niestety. Draytek to jedyne routery z dobrym QoS i managerem pasma w wersji sklepowej.

Prawda jest taka, że jeżeli nie podłączasz sąsiadów/kolegów a tylko komputerki domowe Sobie, siostrze, rodzicom to bez zaawansowanych funkcji drayteka się obejdziesz. Sam używam najtańszego Tp-Linka na 3 komputery i problemy są tylko jeżeli byśmy chcieli równocześnie filmiki oglądać albo p2p ściągać ale w tej sytuacji musimy się porozumieć bo łącze 512kbps szybko się zatyka.
Nie pomagam na PW!
blink

Jo_gurt pisze: Zgadza się, ale to by tłumaczyło spowolnienia w popołudniowych godzinach. Spróbuj jednak zmienić na 1 lub 6, może zakłócenia są powodowane przez coś innego niż wifi ale działającego na paśmie 2,4GHz (np. Bluetooth, telefony bezprzewodowe czy nie do końca szczelna mikrofalówka).

Ping z Asusa z Tomato:

Kod: Zaznacz cały

Round-Trip: 0.8 min, 0.9 avg, 1.0 max (ms)
   Packets: 5 transmitted, 5 received, 0% lost
No, a wiec - kanaly zmienialem, wiekszych zmian nie odczulem, lecz niestety nie robilem testów w porze szczytu...także to zostawiam jeszcze do wyjasnienia.

A co do Pingów, to jestem przerażony, dlaczego u mnie są tak strasznie długie....min 0ms/avg 50ms/ max 100ms :( Troche dziwne, nie trzeba moze czegos skonfigurowac w menadżerze urządzen( w zakładce Zaawansowane od sterownika sieciowki w laptopie ? )

Co zauwazylem ciekawego... Przy załozeniu że pingi zarowno na desktopie jak i laptopie wykonane są w niemalże identycznej godzinie... pingując onet.pl - na desktopie, onet.pl zwraca srednio 13-14ms, pingujac na laptopie onet.pl zwraca srednio 15-16ms, wiec jest to akceptowalne i w granicach normy (opoźnienie ok 2ms, pomiedzy router->laptop (w drugą strone jest o wiele wolniej, o czym pisze wyżej - pingi z laptopa strasznie dłuuugie) przez wifi, tyle samo wynosi jak pinguje brame), ale teraz uwaga :D wytłumaczcie mi to, a bede uszczesliwiony - być może, w tym leży problem owych zwolnien dzialania mojego internetu na laptopie, a wiec -> pinguję wp.pl na desktopie i serwis zwraca czasy srednio 27-28ms, pinguje wp.pl na laptopie i serwer zwraca bardzo różne czasy -> 41ms,80ms, 170ms (min 38ms, avg 95ms, max 206ms), jak to mozliwe ze na tym samym łączu, w obrebie tej samej podsieci ( gdzie na laptopie opoznienie po wifi moze wynosic max 2ms) pojawiają sie az tak ogromne rożnice predkosci odpowiedzi serwerow w internecie ?????? Nic dziwnego, ze niektore strony ladują sie tak ślamazarnie ( w czasie kiedy to mówilem o owych zwolnieniach internetu, mialem wrazenie ze onet.pl wlasnie działał w miare ok i żwawo, tak jak na desktopie).
wojteks pisze: Albo tani albo dobry, wybór nalezy do Ciebie. Za funkcjonalność się płaci niestety. Draytek to jedyne routery z dobrym QoS i managerem pasma w wersji sklepowej.

Prawda jest taka, że jeżeli nie podłączasz sąsiadów/kolegów a tylko komputerki domowe Sobie, siostrze, rodzicom to bez zaawansowanych funkcji drayteka się obejdziesz. Sam używam najtańszego Tp-Linka na 3 komputery i problemy są tylko jeżeli byśmy chcieli równocześnie filmiki oglądać albo p2p ściągać ale w tej sytuacji musimy się porozumieć bo łącze 512kbps szybko się zatyka.
CAŁKOWICIE sie z tym zgadzam, na poczatku bylem zafascynowany możlwosciami jakie oferują routery na rynku i chcialem miec rownie duze, ale po krotkim uzytkowaniu wag200g dochodze do wniosku ze funkcje jakie on posiada, na uzytek domowy są skrojone na miare potrzeb i niczego wiecej mi do szczescia nie potrzeba, owszem gdy ktos dzieli abo np. "na spółe" i chce sprawiedliwe dzielic transfer, lub jest to rozgległa siec w ktorej trzeba dbac o "kulture" hostów to lepsze routery są jedynym rozwiazaniem! Podoba mi sie wag200g, fajny panel konfig, wygląd, super stabliny i wszystko dziala w nim jak należy no oprocz tego mojego magicznego zwalniania internetu na laptopie, to wszystko byloby w super porzadku i nawet bym sie nie zawahał by go kupic :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

blink, a jak tam ustawienia oszczędzania energii dla sieciówki radiowej?
blink

zaawansowane->zarzadzanie energią w trybie ad hoc - wylaczone\
zarządzanie energią->zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii

hmm to chyba tyle z ustawien zarzadzania energią ?
blink

Nie wyjaśniłem do końca tego co chciałem...spadki predkosci dalej istnieją, dlugie pingi laptopa(także na innym routerze) dochodze do wniosku ze może jest coś z sieciowką w laptopie... darowałem sobie, bo nie mam zbytnio czasu zeby to wyjasnić, ale sprobuje jeszcze przeinstalowac sterowniki... Ostatecznie zostawilem dla siebie wag200g i jestem zadowolony, działa w porządku ! :) Dziękuje : wojteks, jo_gurt, ja.michal - wszystkim klikam "pomógł"!

Pozdrawiam ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

blink pisze:Ostatecznie zostawilem dla siebie wag200g i jestem zadowolony, działa w porządku !
No to super. :ok:
blink

cześć Wam!

No i bach, coś poszlo!

Ni stąd ni z owąd! moj wag200g przestał działać, mianowicie: z wifi wszystko ok, switch też (jest komunikacja pomiedzy wifi<->lan, lokalnie przesylanie plikow dziala), ale cos z modemem adsl sie pokichało.

W ustawieniach nic nie zmienialem (pod net24), jak ustawilem za pierwszym razem tak jest cały czas tj.

Encapsulation: PPoA
Multiplex. : VC
Qos type: UBR
autodetect: no
VPI:0
VCI:35
Modulacja: G.dtm

No i oczywiscie reszta, log i haslo.

Żadna z diód sie nie pali: DSL, Internet ... podłączam, rozłączam nic.

W statusie:
Login Type RFC 2364 PPPoA
Interface: Down
Reszta : ---

DSL Connection:

DSL Status: Negotiating
DSL Modulation Mode: Not Trained
DSL Path Mode: Not Trained
Downstream Rate: 0 kbps
Upstream Rate: 0 kbps
Downstream Margin: 0 db
Upstream Margin: 0 db
Downstream Line Attenuation: 0 db
Upstream Line Attenuation: 0 db
Downstream Transmit Power: 0 db
Upstream Transmit Power: 0 db

No i lipa!!! Podlaczylem swojego starego, zapasowego modema speedtouch, wszystko od razu smiga, szybko sie zsynchronizowal i połączył. Sprawdzilem w nim także z jakimi parametrami sie połączył (VPI,VCI,Enkapsulacja itd). Wszystko tak jak mam ust. w routerze ...

Co sie mogło stać ? Modem ADSL szlak trafił?
Help !
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

blink pisze:Modem ADSL szlak trafił?
Skoro żadna diodka nie miga to jest to bardzo prawdopodobne.

Czy robiłeś reset do "factory default"? Czy do modemu podłączasz ten sam kabel telefoniczny?
Nie pomagam na PW!
blink

huh, na szczęście udało się !

Brutalny reset guzikiem i ruszyło! Znów działa jak należy :)

Swoją drogą dziwna sprawa...,

Może zaktualizować firmware ? Mój obecny to 1.01.05 . Pomoże to uchronić od takich sytuacji ?

Znalazłem na stronie http://www-pl.linksys.com/servlet/Satel ... 7733671B03

firmware :
Firmware Title: Firmware
Firmware Data: 12/17/2007
Firmware Wersja wydania: 1.01.06 (ETSI) (Annex A)

Czyli jest trochę nowszy, ale nie wiem czy będzie pasował do mojego? Co oznacza ten skrot ETSI ?
ODPOWIEDZ