Zbrojone ściany

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Zbrojone ściany

Post autor: wlodus »

Witam

Przeprowadziłem się ostatnio, i tam gdzie mieszkam wszystkie ściany są zbrojone, efekt jest taki, że wchodząc do bloku nie ma w ogóle zasięgu GSM. :(
Od paru dni mam TOYE no i chciałem puścić bezprzewodowo ją w domu, ale jak to będzię?
Czy takie ściany mogą tłumić zasięg? Jest naprawdę źle i cholera wie co w tych ścianach siedzi. Zastanawia mnie to bo akurat jestem w trakcie remontu i jest jeszcze szansa puszczenia kabla po mieszkaniu choć nie ukrywam, że bezprzewodówka byłaby lepsza.
Chciałbym aby wyglądało to tak, że modem od TOYI będzie do routera, z routera kablem do stacjonarki i bezprzewodowo na razie na 2 laptopy.
Ł.
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zbrojone ściany

Post autor: wojteks »

wlodus pisze:tam gdzie mieszkam wszystkie ściany są zbrojone
U mnie WiFi przez strop żelbetowy podwójnie zbrojony działa więc myślę że w obrębie mieszkania WiFi będzie działać. Ile będzie ścian od routera do najdalszego pokoju? można router umieścić w środku geometrycznym mieszkania albo w przedpokoju z którego są drzwi do innych pokoi (chyba że drzwi blaszane)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wlodus w razie czego możesz dać mocniejszą antenkę do routera. O ile jest to mieszkanie jednopoziomowe.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wlodus

wojteks pisze:Ile będzie ścian od routera do najdalszego pokoju?
Ściany będą 3-4, drzwi metalowych nie będzie.
wojteks pisze:U mnie WiFi przez strop żelbetowy podwójnie zbrojony działa więc myślę że w obrębie mieszkania WiFi będzie działać
W sumie chyba o taką odpowiedź mi chodziło.
Poczytam jeszcze trochę na forum jaki router kupić, a jak już kupię to poczytam jak skonfigurować :)
Dzięki.

[ Dodano: 2008-12-13, 16:07 ]
YaHooo pisze:O ile jest to mieszkanie jednopoziomowe.
Mieszkanie jednopoziomowe, a o antence gdzieś już czytałem, ale najpierw sprawdzę jak będzie działać bez.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wlodus pisze:Mieszkanie jednopoziomowe, a o antence gdzieś już czytałem, ale najpierw sprawdzę jak będzie działać bez.
Właśnie takie rozwiązanie jest najlepsze :ok: W razie czego słuzymy radą :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Wlodus, tak jak to już tu padło najlepiej umieścić routerek gdzieś w środku mieszkania i najlepiej jeżeli jest to przedpokój i w pobliżu są drzwi. Ja tak mam i moc routera jest znacznie ograniczona a zasięg jest w całym domu i na balkonie :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wlodus

Już sprawdzone i działa idealnie.
Na razie zrobiłem trochę inaczej, do stacjonarki jest podłączony net bezpośrednio z modemu, do stacjonarki podłączyłem kartę bezprzewodową usb i z niego udostępniłem internet na laptopa...

Kartę bezprzewodową i tak potrzebuję więc sprawdziłem mniejszym kosztem :)
Jak skończę remont kupię router i już dalej sobie poradzę :)
Dzięki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wlodus pisze:a razie zrobiłem trochę inaczej, do stacjonarki jest podłączony net bezpośrednio z modemu, do stacjonarki podłączyłem kartę bezprzewodową usb i z niego udostępniłem internet na laptopa...
Czyli masz całkiem duże szanse, że na routerze będzie działać tak samo :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Najlepiej byłoby zakupić jakiś router z odkręcana antenką, żeby ewentualnie dać większą w razie problemów.
ODPOWIEDZ