Jaką antenę wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Jaką antenę wybrać?
Witam,
Mam problem. Mianowicie mój modem (Huawei E220) bez problemu łapie mi EDGE kl.2 na 2 kreski ,jednak zaraz go gubi (nie jest to błąd programu bo gdy złapało EDGE transfer przyspieszył a gdy go zgubiło - zwolnił). Próbowałem wymuszania zasięgu - bez skutku. Wnioskuję więc ,że jedynym wyjściem jest zakup anteny. No tak. Tylko jakiej? najbliższy BTS jest jakieś 2/3 KM ode mnie i nie jest widoczny.
Pozdro
krzaq
Mam problem. Mianowicie mój modem (Huawei E220) bez problemu łapie mi EDGE kl.2 na 2 kreski ,jednak zaraz go gubi (nie jest to błąd programu bo gdy złapało EDGE transfer przyspieszył a gdy go zgubiło - zwolnił). Próbowałem wymuszania zasięgu - bez skutku. Wnioskuję więc ,że jedynym wyjściem jest zakup anteny. No tak. Tylko jakiej? najbliższy BTS jest jakieś 2/3 KM ode mnie i nie jest widoczny.
Pozdro
krzaq
krzak.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jaką antenę wybrać?
Wygląda to na problem z BTSem. Mogą coś grzebać i dlatego tak się dzieje. Od kiedy się tak zaczęło robić?
-
- Stały użytkownik forum
Właściwie to zawsze miałem GPRS. Dopiero teraz zauważyłem ,że co chwilę łapię EDGE.
Mieszkam na wsi i w oddalonym o 200m domu bez problemu EDGE łapie
Mieszkam na wsi i w oddalonym o 200m domu bez problemu EDGE łapie

krzak.
- wojteks
- *** Administrator ***
Gdzie masz umieszczony modem?krzaczor93 pisze:Mieszkam na wsi i w oddalonym o 200m domu bez problemu EDGE łapie
Jeżeli daleko od okna/po drugiej stronie domu niz BTS to na próbę jakis przedłuzacz USB z 3m zastosuj i modem za okno wystaw na testy. Jeżeli pomoże to konektor indukcyjny i antena zewnętrzna albo przylutowanie kabla wewnątrz modemu i antena zewnętrzna. Są jeszcze inne, droższe ale lepsze rozwiązania.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Wystawienie przez okno nie skutkuje ,ale kilkanaście metrów dalej już łapie.
Modem stoi przy oknie naprzeciwko BTSa.
Modem stoi przy oknie naprzeciwko BTSa.
krzak.
- wojteks
- *** Administrator ***
A jak podniesiesz modem do góry? nie wiem, na piętro/strych przemieścisz się z modememkrzaczor93 pisze:Wystawienie przez okno nie skutkuje
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum