d-link di-524

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Voyo
Początkujący użytkownik forum

d-link di-524

Post autor: Voyo »

Witam serdecznie,

Dostałem wczoraj na wigilię router firmy D-link model di-524 wersja G i bez problemu udało mi się go zainstalować (mam pojedynczego laptopa), internet śmigał aż miło. Wyłączyłem komputer, zabrałem się za porządki, wróciłem, włączyłem komputer i połączenia brak... system (Vista) pokazał mi, że coś jest nie tak z zabezpieczeniami na linii laptop-router. Zmieniłem ustawienia Vistowe, połączyłem się, ale jakkolwiek działa sam interfejs routera, internetu nie ma. Męczyłem się pół nocy i już zabrakło mi pomysłów...

- fizycznie wszystko jest dobrze podłączone i internet z modemu na USB działa bez problemu (chello)
- prawdopodobnie problem jest powiązany jakoś z DHCP, bo w zakładce "status" cały czas pokazuje "DHCP connecting" (czy jakoś tak) i potem komunikat o sfailowanym połączeniu. Z drugiej strony, jak ustawiłem na chwilę stałe IP na ustawieniach z modemu, internetu dalej brakło.
- bawiłem się również na wszelkie możliwe sposoby z zabezpieczeniami routera, ale rzecz jasna nic to nie dało.
- jako, że mam internet w chello ustawiłem zmienny adres IP i sklonowałem MACa
- zupdate'owałem firmware do najnowszego ze strony D-link
- resetowałem ustawienia routera do fabrycznych jakieś 3 razy i konfigurowałem od nowa, ale nic to nie dało

Pomóżcie! Błagam :( Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: d-link di-524

Post autor: Jo_gurt »

Próbowałeś resetu modemu?
Voyo

Próbowałem. Internet z kabla działa mi bez problemu, więc nie w tym rzecz.
- fizycznie wszystko jest dobrze podłączone i internet z modemu na USB działa bez problemu (chello)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ja mówię o czym innym:
1. Podłączyć wszystko jak trzeba z routerem
2. Włączyć router
3. Odłączyć modem od prądu
4. Poczekać 30s
5. Podłączyć modem spowrotem
6. Sprawdzić.
Voyo

Niezwykłe, ale... zadziałało :O Aczkolwiek nie od razu... najpierw DHCP dawał mi jakoś absurdalnie krótki lease time rzędu 10 sekund, potem aż na godzinkę wydłużył. Jest w ogóle jakieś logiczne wytłumaczenie tego, co się stało? Bo resetowałem wszystko co się dało (router, router do domyślnych ustawień, komputer, ustawienia sieci bezprzewodowych w Viście) włączając modem (lecz zrobiłem to guzikiem z tyłu) i po prostu jestem cholernie ciekaw, jak to diabelstwo działa :D

Ale w każdym razie ogromne podziękowania za pomoc!! I przepraszam za początkową ignorancję ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tzn generalnie w założeniach działa to tak, że modem podczas zimnego startu (czyli z całkowitego wyłączenia) rejestruje u operatora adres MAC podłączonego (i włączonego) w danym momencie do niego urządzenia sieciowego. Wcześniej był komputer, teraz jest to router. (prosty wniosek: jeśli chcesz wrócić do samego kompa to robisz podobnie ale z podłączonym kompem)
Co do lease time to ciężko mi to wytłumaczyć.
ODPOWIEDZ