Dostałem wczoraj na wigilię router firmy D-link model di-524 wersja G i bez problemu udało mi się go zainstalować (mam pojedynczego laptopa), internet śmigał aż miło. Wyłączyłem komputer, zabrałem się za porządki, wróciłem, włączyłem komputer i połączenia brak... system (Vista) pokazał mi, że coś jest nie tak z zabezpieczeniami na linii laptop-router. Zmieniłem ustawienia Vistowe, połączyłem się, ale jakkolwiek działa sam interfejs routera, internetu nie ma. Męczyłem się pół nocy i już zabrakło mi pomysłów...
- fizycznie wszystko jest dobrze podłączone i internet z modemu na USB działa bez problemu (chello)
- prawdopodobnie problem jest powiązany jakoś z DHCP, bo w zakładce "status" cały czas pokazuje "DHCP connecting" (czy jakoś tak) i potem komunikat o sfailowanym połączeniu. Z drugiej strony, jak ustawiłem na chwilę stałe IP na ustawieniach z modemu, internetu dalej brakło.
- bawiłem się również na wszelkie możliwe sposoby z zabezpieczeniami routera, ale rzecz jasna nic to nie dało.
- jako, że mam internet w chello ustawiłem zmienny adres IP i sklonowałem MACa
- zupdate'owałem firmware do najnowszego ze strony D-link
- resetowałem ustawienia routera do fabrycznych jakieś 3 razy i konfigurowałem od nowa, ale nic to nie dało
Pomóżcie! Błagam