Jak odebrać sygnał routera oddalonego o 200 m ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
verbal2
Początkujący użytkownik forum

Jak odebrać sygnał routera oddalonego o 200 m ?

Post autor: verbal2 »

Witam,

Czy jest możliwość odebrania sygnału z routera Pentagram 6381-2 oddalonego ode mnie gdzieś o około 250m ? Jakie kroki muszę wykonać aby móc taki sygnał odebrać ? (jaki typ i parametry anteny ?) Jedyną przeszkodą na drodze pomiędzy moją posesją a routerem jest jedna zabudowa mieszkalna w postaci domku jednorodzinnego ?
Czy zachodzi koniecznosć wzmocnienie sygnału routera (jeżeli tak to w jaki sposób ? )
Czy będzie możliwość rozdzielenia tego sygnału w moim mieszkaniu przy pomocy Wi-Fi ?
Proszę o pomoc w/w temacie i z góry dziękuję za każdą sugestię.

Pozdrawiam,

verbalek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak odebrać sygnał routera oddalonego o 200 m ?

Post autor: wojteks »

verbal2 pisze:Jedyną przeszkodą na drodze pomiędzy moją posesją a routerem jest jedna zabudowa mieszkalna w postaci domku jednorodzinnego ?
No to zapomnij o prostym odebraniu tego sygnału.
Jedyne wyjście to AP i antena nad dachem i u Ciebie tak samo AP Client i antena nad dachem (anteny muszą być ponad dachem albo obok budynku tak żeby się widziały).
Wystarczą najsłabsze antenki 8dBi panelowe skierowane na siebie. W domu musisz zastosować AP (jeżeli sąsiad da Ci kilka IP) lub router jeżeli będziesz miał tylko 1 IP od sąsiada.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ