Moje pytanie jest następujące. Czy możliwe jest (lub czy jest jakiś program na symbiana), aby nokia N95 wykorzystała drugi telefon jako modem bluetooth? Byłoby to bardzo wygodne, w n95 mamy kartę do gadania, natomiast wszelka transmisja danych odbywałaby się przez ten drugi telefon z kartą do internetu (bez uciążliwego przekładania)
Wiem że windows mobile podobnie jak jego pecetowy brat XP potrafi wykonywać połączenia diul-up przez bluetooth. Zastanawia mnie czy symbian to potrafi.
Ostatnio z resztą bawiłem się sony ericssonem P990i(też na symbianie tyle że brandowany orange'm) i on w ustawieniach bluetooth po sparowaniu z drugim telefonem wykrywał dostępne usługi tego telefonu (na liście był też dial-up) podobnie jak bluesolei. Dodatkowo na liście dostępnych punktów dostępowych SE P990i miał też zakładkę "Bluetooth PAN". Wychodziłoby na to że mógł on wykorzystywać inny telefon jako modem bluetooth.
Sam bym skorzystał z takiej możliwości w mojej n95:
N95(karta play abo do gadania)>bluetooth>N6021(z kartą heyah do internetu o zasięgu w całej Polsce)< taki schemacik, zamiast drogiego i małego pakietu na internet w play.
Może jakieś komentarze??
Pytanie na temat symbiana w N95
Moderator: Moderatorzy
- michał
- Stały użytkownik forum
Pytanie na temat symbiana w N95
UWAGA LIMIT TRANSFERU!!!
"stałe"=Play Online na kartę (E160, T43); mobilne=będzie mbank mobile(N95)
"stałe"=Play Online na kartę (E160, T43); mobilne=będzie mbank mobile(N95)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Pytanie na temat symbiana w N95
To nie ma nic wspólnego z dial-up'em. To jest Personal Area Network, czyli obsługa TCP/IP.michał pisze:"Bluetooth PAN"
Spróbuj zajrzeć tu: http://www.allaboutsymbian.com/archive/t-24751.html