GC89 i HP Omnibook 6000 - bardzo głupia sprawa z kursorem
Moderator: Moderatorzy
GC89 i HP Omnibook 6000 - bardzo głupia sprawa z kursorem
Witam,
od grudnia używam GC89 (z Ery) z moim archaicznym Omnibookiem. Co jakiś czas pojawiał się pewien problem, który obecnie wskoczył na stałe i nie bardzo da się korzystać z netu.
Każda aktywność połączenia obserwowana na jego ikonce powoduje przesuwanie kursora w lewą stronę ekranu. Szybkość przesuwu uzależniona jest od tego czy akurat jest wysyłanie danych, odbiór, czy też jedno i drugie - wtedy to leci jak wściekły.
Problem występuje zarówno przy używaniu touchpada, trackpointa czy zewnętrznej myszki. Nie występuje natomiast przy zerowym transferze i przy nieustanowionym połączeniu. Wiem, że to wszystko brzmi dziwnie, ale tak właśnie jest.
Czekam na jakieś sugestie, może dokupić zewnętrzną antenę do GC89? Nie bardzo da się pracować walcząc z kursorem...
od grudnia używam GC89 (z Ery) z moim archaicznym Omnibookiem. Co jakiś czas pojawiał się pewien problem, który obecnie wskoczył na stałe i nie bardzo da się korzystać z netu.
Każda aktywność połączenia obserwowana na jego ikonce powoduje przesuwanie kursora w lewą stronę ekranu. Szybkość przesuwu uzależniona jest od tego czy akurat jest wysyłanie danych, odbiór, czy też jedno i drugie - wtedy to leci jak wściekły.
Problem występuje zarówno przy używaniu touchpada, trackpointa czy zewnętrznej myszki. Nie występuje natomiast przy zerowym transferze i przy nieustanowionym połączeniu. Wiem, że to wszystko brzmi dziwnie, ale tak właśnie jest.
Czekam na jakieś sugestie, może dokupić zewnętrzną antenę do GC89? Nie bardzo da się pracować walcząc z kursorem...
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: GC89 i HP Omnibook 6000 - bardzo głupia sprawa z kursorem
Na pewno to nie brzmi dziwnie i problem jest znany, pomysł z zewnętrzną anteną jest dobry.
pozdrawiam, magmike
Ok, kupię antenę. Ale przez 2 miesiące problem był sporadyczny, a teraz non-stop. Co się mogło stać?
- Varmack
- Stały użytkownik forum
Co się mogło stać ? Sam się zastanawiam, na samym początku też tak miałem, potem przez jakieś 2 miesiące było super (tzn. kursor się nie ruszał), niedawno problem powrócił, a od kilku dni znów jest spokój
Nie wiem od czego to zależy. Ja mam GC79 i PeCeta

Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
ja tak mialem na laptopie toshiby i bez polaczenia z netem... nie wiem od czego... kursor lecial w lewy gorny rog
- magmike
Myślę że to zależy od częstotliwości na której pracuje karta/telefon; to jest podobnie jak ze skakaniem monitora czy odgłosami w głośnikach, Era i Plus działają na 900 MHz i wszystko świruje, podczas gdy pracująca na 1800 Idea, sorki Orange, nie powoduje żadnych objawów niepowołanych (mówię tutaj o rozmowach głosowych i dawno temu postawionych BTSach, bo z tymi nowszymi to różnie bywa).
Mam zwykłe łącze stałe i też mi leci kursor w lewo, a co najdziwniejsze, jest tak od momentu kiedy przeszedłem z 98 na XP
, ale łączę to z tym, że komórka leży blisko myszy no i powstają takie dziwy.
Mam zwykłe łącze stałe i też mi leci kursor w lewo, a co najdziwniejsze, jest tak od momentu kiedy przeszedłem z 98 na XP
![:]](./images/smilies/splash.gif)
pozdrawiam, magmike
Otrzymałem info z innego forum, że problem może być spowodowany również zatłuszczonym touchpadem i można to rozwiązać przecierając go ściereczką zwilżoną spirytusem. Jak dorwę spiryt to spróbuję, przynajmniej wyeliminuję jedną potencjalną przyczynę.
Potem rozejrzę się za anteną.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za uwagi.
-
- Stały użytkownik forum
No za chwilę spadnę z fotela. Taka odpowiedź to Ci szykowałem na samym początki, ale piszesz żeTomek79 pisze:Otrzymałem info z innego forum, że problem może być spowodowany również zatłuszczonym touchpadem i można to rozwiązać przecierając go ściereczką zwilżoną spirytusem. Jak dorwę spiryt to spróbuję, przynajmniej wyeliminuję jedną potencjalną przyczynę.
Dlatego tagich podstaw nie chcaiłem proponować.Problem występuje zarówno przy używaniu touchpada, trackpointa czy zewnętrznej myszki. Nie występuje natomiast przy zerowym transferze i przy nieustanowionym połączeniu.
Jeśli pomoże, to daj znać.
blue connect/Huawei E160
Suzan, touchpad czysty, problem pozostał. Tonący brzytwy się chwyta, nie da się pracować w ten sposób. Mam drugiego, ale niekompletnego Omnibooka 6000. Przerzucę bebechy ze swojego i zobaczę jak będzie. Ale to jutro.
- magmike
Myślę że Twój sprzęt jest bardzo wrażliwy na to promieniowanie i tylko antetna zewnętrzna tu pomoże.
pozdrawiam, magmike