Sierra AirCard 850 lub 775

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
darjusz
Początkujący użytkownik forum

Sierra AirCard 850 lub 775

Post autor: darjusz »

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem modemu AirCard 850 lub 775, do tej pory używam Novatel Merlin U740.
Z tego co widzę są to chyba jedyne modemy, które w całości chowają się w porcie i są na PCMCIA typu II (jeżeli się mylę to proszę o poprawkę).
1. Czym się różnią (ja chyba nie widzę różnic, oba mają obsługę połączeń głosowych, HSDPA na częstotliości 2100, czyli uzywanej w Polsce) ?
2. Jak rozwiązane jest przesyłanie głosu w przypadku połączeń głosowych? Czy odbywa się to przez kartę dzwiękową w laptopie ( i jak rozumiem, można również mówić, nie tylko słuchać? ;) ) ?
3. Czy może ktoś wyrazić swoją subiektywną opinie nt. tych modemów ? Jeśli ktoś ma porównanie działania tych modemów do innych (np. do wspomnianego Novatela) bardzo prosiłbym o wypowiedź.
4. Modem najprawdopodobniej będę musiał sprowadzić z zagranicy ( w Polsce nigdzie nie widziałem w rozsądnej cenie). Czy ten sam model jest różny (tzn. czy obsługuje inne częstotliwości) w zależności od kraju na który został wypuszczony ?

Z góry dziękuję za opinie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sierra AirCard 850 lub 775

Post autor: ja.michal »

AirCard 775 ma tylko EDGE. AirCard 850 ma HSDPA 1.8.
Z funkcją Voice (rozmowy głosowe) różnie bywa. Musi być odblokowana. Ja mam AirCard 881 z odblokowanym Voice i zawsze mi wyskakuje komunikat z brakiem zestawu słuchawkowego. Nie mam pojęcia co jest. :niepewny:
Komendy USSD przez Voice chodzą bez zarzutu. :ok:

Jeśli chodzi o karty Sierry to ja osobiście polecam. Z tych co miałem na PCMCIA czyli Huawei, 2 Optiony i Sierry to Sierra jest moim zdaniem najlepsza. Prosty, lekki software, solidnie wykonana karta, bardzo stabilna praca.
Na forum nawet jest opis kart Sierry. :)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40008#40008

[ Dodano: 2009-01-17, 23:41 ]
Jeśli to chowanie się karty w porcie nie jest aż tak istotne to polecam AirCard 875 albo już AirCard 881 z HSPA.
darjusz
Początkujący użytkownik forum

Re: Sierra AirCard 850 lub 775

Post autor: darjusz »

witam ponownie,

dzięki za informacje. Zakupiłem ten modem, mam go od kilku godzin, jak na razie bez większych problemów (czasami pokazało się, że błędna komunikacja z modemem, po upgradezie software'u na razie jest ok, ale przypuszczam, ze moze tez to byc problem software'owy lub sprzetowy laptopa, bo poprzedni modem merlin u740 czasami tez mial jakies dziwne problemy z wykryciem przez soft).

Co do połączeń głosowych mam podobny problem. Nie wykrywa mi zestawu słuchawkowego (użyłem zestawu z nokii e51). Ale jesli mam podlaczony zestaw i zadzwonie na numer karty w modemie to odrazu wykrywa zestaw i nawet slychac przez niego, tylko mikrofon z zestawu sluchawkowego nie dziala... nie mam pojecia jeszcze co jest nie tak.

Chciałbym się dowiedzieć o antenę. Internetu w laptopie używam sporadycznie (gdy muszę coś zrobić a w danym momencie nie mam dostępu do żadnego Access Pointa), dlatego chcialbym, zeby obecnosc modemu w laptopie byla wlasciwie niezauwazalna (dzięki czemu nie męcząca). W laptopie mam 2 sloty PCMCIA i PCMCIA Express Card. To drugie jest zaraz NAD portem do ktorego instaluje modem. Wpadłem więc na pomysł zakupienia wtyczki (takiej, zeby była jak najbardziej to możliwe mała) i kabla antenowego (mysle, ze z 1 metr w zupełności wystarczy). Wszystko to złożyć do kupy i zamontować na stałe w obudowie laptopa (nie w matrycy). A kabel wyprowadzić portem PCMCIA Express Card ;)

Nie sprawdzalem jeszcze możliwości upakowania kabla w środku laptopa, zanim cokolwiek zaczne rozbierać chciałem zasięgnąć troche teorii.

1. Jaki rodzaj wtyczki to jest? FME ? dobrze znalazłem.
2. Czy jest dostępna wtyczka podobna do tej przy antence (czyli w kształcie litery L), lecz zdecydowanie krótsza ?
3. Czy zdołam samodzielnie zarobić taką wtyczkę ?
4. Czy w ogole moj pomysl ma szanse bytu?

:) z góry dzięki za odpowiedz.
ODPOWIEDZ