LiveBox +2 anteny kierunkowe sieć rozdzielona na dwa budynki

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pajonk_
Początkujący użytkownik forum

LiveBox +2 anteny kierunkowe sieć rozdzielona na dwa budynki

Post autor: pajonk_ »

Pierwsze co to chciałem się przywitać jako nowy na forum :)

Mam taki problem:

są dwa budynki nazwe je B1 i B2, w B1 jest komputer do którego jest podłączona neostrada a konkretniej LiveBox i teraz tak:

Chciałbym żeby w miejsce tego modemu od tpsa (livebox) postwić jakis dobry router za pomoca którego kablem udostepnie internet w komputerze stacionarnym mało tego chciałbym zeby w miejsce anteny wkrecić inną która będzie wystawiona za okno i będzie skierowana do B2 na ktorym będzie zamonotowana druga antena która to będzie bezpośrednio podłączona do sieciówki w komputerze w B2
i teraz tak:

- Czy to wszystko trzyma się kupy ? :) czy jest to wykonalne w ten sposob co opisałem ?
- Jeżeli tak to czy możecie polecić jaki router kupić ? cana myśle że do 400zł myślałem o Linksys WRT54GL ale z tego co wyczytałem na forum on nie ma wbudowanego modemu ew. mogłbym zrobić to tak zeby ten router podpiąć do LiveBoxa (da się ?)
- na co zwrócić uwagę przy konfoguracji takiej sieci? jakie ew. mogą wystapić problemy ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: LiveBox +2 anteny kierunkowe sieć rozdzielona na dwa budynki

Post autor: wojteks »

pajonk_ pisze:Jeżeli tak to czy możecie polecić jaki router kupić ? cana myśle że do 400zł
Dobry z zarządzaniem pasmem i modemem adsl to coś z oferty
www.draytek.pl
pajonk_ pisze:na co zwrócić uwagę przy konfoguracji takiej sieci? jakie ew. mogą wystapić problemy ?
Anteny muszą się widzieć a kable nie mogą być długie. Najlepiej stosować anteny panelowe dobrych firm (nie made in garage z allegro czy innych marnych sklepów).
W budynku B2 zamiast sieciówki radiowej do kompa lepiej dać AP Client w puszce przy antenie z zasilaniem PoE a internet podłączyć do karty sieciowej kablowej. Jeżeli by w B1 trzeba było więcej niż 5m kabla to tezpolecam rozwiązanie z AP przy antenie.
Nie pomagam na PW!
pajonk_

AP Client ? PoE?

Czy chodzi Ci oto żeby po obu stronach postawić accespointy ? sorry nie do końca rozumiem czy mogłbyś mi to wytłumaczyć ?

co do routerów które zaproponowałeś ich ceny są że tak powiem troszeczke za duże :) możesz polecić coś tańszego ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pajonk_ pisze:możesz polecić coś tańszego
Zeby było dobre i miało podział pasma to nie bardzo. Można coś zrobić z asusa wl500g premium z wgranym tomato (albo jak wcześniej chciałes wrt54gl z tomato) i jakiś modem albo router w trybie bridge (pracujący tylko jako modem)
pajonk_ pisze:Czy chodzi Ci oto żeby po obu stronach postawić accespointy
Tak, Acces Point przy antenie (na kablu 1m maksymalnie) po obu stronach i zasilanie kablem ethernet, wtedy router nie musiałby mieć WiFi
Nie pomagam na PW!
pajonk_

czyli w sumie mogę zrobić tak:

Kupię WRT54GL v1.1 z wgranym już oprogramowaniem TOMATO, podłącze ten router do liveboxa z tego routera wypuszcze kablem net do komputera + do anteny w routerze podłacze ta antne która bedzie wychodzić za okno... w B2 antene podłącze do sieciówki w kompie i jeżeli to nie bedzie działało to wtedy rozważę koncepcję z AccesPointami

Mam tylko jeszcze jedno pytanie czy anteny posiadaja różne koncówki ? może być tak że po zakupie w/w routera koncówka anteny bedzie nie pasować ? :| ewentualnie może ktoś podać jakis link gdzie mogę o tym poczytać ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

pajonk_ pisze:może być tak że po zakupie w/w routera koncówka anteny bedzie nie pasować ?
Jak kupisz odpowiednie to nie ;)
Generalnie akurat WRT54GL ma rzadziej spotykane gniazdo antenowe - RP-TNC.
pajonk_

problem w tym że te anteny już są :) nie znam się za bardzo na tych koncówkach ale wygladają jak od kablówki tylko że cieńsze :) możesz poratować jakimś linkiem gdzie mogę o tym poczytać ?
ODPOWIEDZ