[Problem] podlaczenie AP z laptopem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Maseratii
Początkujący użytkownik forum

[Problem] podlaczenie AP z laptopem

Post autor: Maseratii »

Witam,
wiem ze jak trwoga to ... na forum .. ale cóż
Mam następujący problem - posiadam w domu internet DSL na anexie B - z osiedlowej sieci - w domu mam go dodatkowo rozdzielonego na 6 komputerów poprzez switch edimaxa - łącze ma zabezpieczenie poprzez przypisanie IP do Mac`a
Kupiłem laptopa wiec postanowiłem rozszerzyć swoją malutka sieć o wifi.
Za czyjąś dobrą radą (typu wujka dobra rada) kupiłem Access Point - anex B z gniazdkiem RJ45 TDSL - print serwerem i 4 gniazdkami RJ45 służącymi jako switch do lana.
Problem polega na tym ze - Laptop widzi normalnie moją siec klaczy się z nią jednak otrzymuje komunikat Ograniczenie łączności na zmianę z Tylko lokalne - w zakładce dostęp.

W Reuterze który rozdziela osiedlówke wpisany jest MAC Access Pointa - przydzielone mam dla niego IP lanowe. W komputerze mam ustawione pobieranie automatyczne ip - jednak jakbym nie kombinował i tak nie chce on się połączyć z internetem.
Nie wiem co robić - liczę na szybką pomoc.

Jeżeli temat w złym dziale - albo był podobny to przepraszam z góry i proszę o przesunięcie czy podanie linku.

PS
rzeczy typu zgodność typu radia ? są ustawione takie same
Serdecznie pozdrawiam - Maseratii
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: [Problem] podlaczenie AP z laptopem

Post autor: Jo_gurt »

Maseratii pisze:wiem ze jak trwoga to ... na forum ..
:rotfl:
Maseratii pisze:posiadam w domu internet DSL na anexie B - z osiedlowej sieci - w domu mam go dodatkowo rozdzielonego na 6 komputerów poprzez switch edimaxa
Coś to się nie do końca trzyma kupy. Samym switchem DSLa nie rozdzielisz. Jaki to jest konkretnie Edimax?
Maseratii pisze:Za czyjąś dobrą radą (typu wujka dobra rada) kupiłem Access Point - anex B z gniazdkiem RJ45 TDSL - print serwerem i 4 gniazdkami RJ45 służącymi jako switch do lana.
Czyli jaki? Tylko nie mów, że Sinus :P Poza tym AP podłączany pod switcha nie może mieć modemu.

Coś tu na masę zamotane wszystko. Spróbuj jeszcze raz, więcej szczegółów ;)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Maseratii pisze:posiadam w domu internet DSL na anexie B - z osiedlowej sieci
To masz w końcu DSL czy sieć osiedlową??
A może masz sieć osiedlową, która ma łącze DSLowe?? To by trochę nam wyjaśniło.
Maseratii pisze:w domu mam go dodatkowo rozdzielonego na 6 komputerów poprzez switch edimaxa
Wtedy by się to trzymało kupy.
Maseratii pisze:kupiłem Access Point - anex B z gniazdkiem RJ45
AP z annex B?? Jaki to model, bo może Ty kupiłeś router z WiFi?? To by też wyjaśniało Twoje problemy. Gdyż port WAN masz tam DSL i dlatego komp głupieje. Ale to tylko moje dywagacje z tych skąpych informacji które podałeś.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Maseratii

Fakt późno było - juz pisze.
BliSki pisze:A może masz sieć osiedlową, która ma łącze DSLowe?? To by trochę nam wyjaśniło.
Dokładnie tak
Jo_gurt pisze:Czyli jaki? Tylko nie mów, że Sinus
Przypomniała mi się scena z Czasu Surferow - "kozioł powiedz ze to nie ty - to nie ja - nie kłam"
Niestety to owiany zła sławą sinus ...

tak to jest jak sie słucha wujków " dobra rada"

Więc po kolei:
Dostajemy łace DSLowe, które rozdzielone jest poprzez reuter - dalej w domu mam to łacze rozdzielone na kolejne kompy - wszystko jest zabezpieczone przypisaniem IP pod Mac - w domu chcialem tego konusa (czytaj sinusa <blech>) podlaczyc pod zwykly switch edimaxa - który rozdziela juz z powodzeniem na inne komputery - nie chce aby ten sinus rozdzielal internet - tylko stal sie punktem dostepowym jednego laptopa - a moze to to samo ?
Komputerami zajmuje sie parenascie lat ... za czasów modemow miałem nawet mały epizod z firmą komputerowa - ale te dzisiejsze sieci, wifi, wlany - to juz ciemna magia.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Maseratii, ok, w takim razie interesuje nas tylko kawałek switch edimax -- laptop. Wcześniejszy router, komputery itp - nie (no poza odpowiednią konfiguracją routera, żeby dopuścił adres MAC APka lub laptopa, ale o tym zachwilę).

Generalnie powinno to wyglądać mniej więcej tak, że do switcha podłączasz tego Sinusa ustawionego w tryb AP. Tylko kruczek jest taki, żeby podłączyć do Edimax'a Sinusowe gniazdo LAN a nie WAN.

Co do adresu MAC na routerze: najpewniej laptop będzie widziany pod adresem MAC Sinusa, ale już np do Static DHCP trzeba używać adresu MAC laptopa.
Najpewniej, bo nie wiem dokładnie jak jest w Sinusie, a różnie to bywa u różnych producentów.
Ale to już można wyczaić metodą prób i błędów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Maseratii pisze:nie chce aby ten sinus rozdzielal internet - tylko stal sie punktem dostepowym jednego laptopa - a moze to to samo
Powinno się udać. Po stronie LAN sinusa wyłącz DHCP serwer, ustaw IP stałe jakieś do zarządzania nim. Skonfiguruj WiFi (kanał, ssid, WPA), podłacz kabel z Edimaxa do portu LAN sinusa i powinien być internet przez WiFi (jeżeli sinus ma opcję "AP Isolation" to ją wyłacz)
Nie pomagam na PW!
Maseratii

\
LAN MAC Adresse 00-30-F1-xx-BD-92
WAN MAC Adresse 00-30-F1-xx-BD-92
WLAN MAC Adresse: 00-30-F1-xx-85-E2
Który MAc powinien być wpisany na reuterze ??
zDaleKi

LAN MAC
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Najpewniej ten:
Maseratii pisze:LAN MAC Adresse 00-30-F1-xx-BD-92
lub laptopowy (IMO bardziej prawdopodobne).
Maseratii

W laptopie moge zmienic nie podnosząc tylka z łóżka - a prosić sie admina sieci o wpisanie MACa musiałem długo :P

Czy normalnym jest ze jak nie mam wpiętego kabla do złacza opisanego TDSL - nie moge wejsc do tego panelu administracyjnego ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Maseratii pisze:Czy normalnym jest ze jak nie mam wpiętego kabla do złacza opisanego TDSL - nie moge wejsc do tego panelu administracyjnego ?
Zależy co i jak jest skonfigurowane. Ale raczej nie.
Ogólnie ten sinus to jest bardzo dziwny zwierz.
zDaleKi

Jo_gurt pisze:lub laptopowy (IMO bardziej prawdopodobne).
To też prawda, ale z tych trzech to jak już pisałem LAN ;)
Maseratii pisze:W laptopie moge zmienic nie podnosząc tylka z łóżka
Zatem zmień na odpowiedniej karcie na taki MAC, który masz zarejestrowany i zobacz czy pójdzie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Maseratii

To byl ptak, nieee to zapewne samolot ... a to tylko sinus przez okno wylecial.

Teraz juz nic nie działa - laptop nie znajduje sieci - resety nie pomagaja.

Dam mu odpoczac jeden dzien - zreszta chory jestem i nie mam sily wstawac i resetowac co rusz.

Jeszcze tylko napisze co zrobilem
W ustawieniach sinusa wylaczylem DHCP ustawilem SSID zmienilem kanal na nizszy, wlaczylem to jakies zabezpieczenie, w karcie w laptopie zmienilem na mac podany w reuterze - dalej tylko lokalne,
po recznym wpisaniu IP w laptopie - takiego jaki mi został przydzielony wyskoczył konflikt IP :szok:
Naprawde nie wiem co robić ...
ODPOWIEDZ