"Internet" wifi. Problem...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
haker_93
Użytkownik forum

"Internet" wifi. Problem...

Post autor: haker_93 »

Witam! Z radiowka mecze sie juz chyba trzeci rok. Bylem juz we wszystkich sieciach radiowych jakie sa w moim zasiegu, ale jaka miejscowosc taki internet :/. Ostatnio podlaczylem sie do sieci w ktorej place za 512kb/s 45zl wiec srednio. Przy podlaczaniu koles chcial mi zamowic sprzet za 300zl, odmowilem. Zaraz po mnie podpial sie kolega, ktory wzial te ustrojstwo za 300zl (antena z routerem w 1). Od nadajnika dzieli mnie w linii prostej 500 - 600m, bez zadnych wysokich drzew bo mieszkam na osiedlu w malym miasteczku. Teraz moj problem: Gramy z kolega w Cs'a ping jest w normie 55-100, nagle ping skacze do 1500 i tak sie utrzymuje z 30s, czasem do minuty! Jak siec ma dobry dzien to jeszcze sie nie dolacze o serwera i kik, albo dolacze sie i kiki co 1min ze nawet rundy nie zagram! Nie jest to tylko w grach online, w tym czasie nawet strony nie chodza. Myslalem ze mam poprostu za slaba antene (Yagi 3 letnia), ale u tego kolegi co wzial nowy sprzet jest to samo:/. Aha, jeszcze napisze ze jak ja odpalam kompa, loguje mi sie gg to on(nie wiem jak inni uzytkownicy) dostaje kika z gier, strony sie nie laduja.

Mozliwe ze jest to wina naszych za slabych anten czy poprostu servera sieci ? :/ Dzieki za odp. Pozdro!
Nie tak dobry jak bym chcial....
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: "Internet" wifi. Problem...

Post autor: Jo_gurt »

haker_93, czy to wina anten ciężko powiedzieć. Niestety, na odległość nic się nie da w takich przypadkach poradzić.
Podpowiem tylko, że nie wiek anteny się liczy a jej jakość. Jeśli to jakaś garażówka to bardzo możliwe, że jest powodem (ale może być też jednym z wielu).
haker_93
Użytkownik forum

Z tego co pamietam 3 lata temu dalem za zestaw chyba 180zl - antena yagi, karta radiowa RaLink, 20m kabla. Pewnie jest to wina anteny, ten koles co mi zamawial ten zestaw podlaczal ludzi na kablu od CB radia wiec po nim sie mozna wszystkiego spodziewac :/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

haker_93 pisze:20m kabla
Ten kabel zabija całe połączenie.

Musisz przeorganizować swoją sieć. Kup dobrą antenę panelową, daj krótki kabel antenowy, AP Clienta w puszce przy antenie z zasilaniem PoE a do komputera podłącz się przez kabel ethernet.
Nie pomagam na PW!
haker_93
Użytkownik forum

Wlasnie taki sprzet kupil admin mojemu koledze, ale dalej nie chodzi jak powinno nawet u niego :/ Moze macie jakies propozycje odnosnie anteny (cenowo tez rozsadnie :P) ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

500-600m to panel 8dBi jeśli kabel antenowy będzie maksymalnie krótki i więcej dBi zależnie od tego ile tego kabla.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

haker_93 pisze:Gramy z kolega w Cs'a ping jest w normie 55-100, nagle ping skacze do 1500
Gracie na własnym serwerze czy na zewnętrznym serwerze? Jak na własnym to problemem mogą być transmisje od innych klientów podłączonych do tej samej bazy) dziwię się, że operator tego nie zablokował.

Jeżeli gracie na zewnętrznym serwerze to problemem będzie sieć dostawcy/obciążenie baz i na to nic nie poradzicie.
haker_93 pisze:ale dalej nie chodzi jak powinno nawet u niego
Stawiam na przeciążenie sieci dostawcy.
Nie pomagam na PW!
haker_93
Użytkownik forum

Tak, gramy na wlasnym serwerze wykupionym u firmy unixstorm.pl. Czyli trzeba zacisnac zeby i zyc jak jest :/. Dzieki za pomoc! Pozdro!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

haker_93 pisze:gramy na wlasnym serwerze wykupionym u firmy unixstorm.pl
Przez własny rozumiałem serwer postawiony u jednego z Was na kompie w sieci lokalnej.
haker_93 pisze:Czyli trzeba zacisnac zeby i zyc jak jest
Monitować dostawcę żeby dało się grać bez lagów.
Nie pomagam na PW!
haker_93
Użytkownik forum

Serwer wykupilismy dlatego napisalem ze nasz :D, ale to nieistotne. Przed podpisaniem umowy dal mi dostep do neta na 1 dzien, samo jakos wszystko w miare chodzilo ale pare skokow pingu mialem. Przy podpisywaniu umowy pytam sie czym to moglo byc spowodowane? "A w tej grze rozmawiasz przez mikrofon? -tak -To jest powodem skokow" i zagiete :/. Chetnie bym pospamowal mu telefon ale on ma czym mnie splawic, bo przeciez nie kupilem sprzetu u niego i tym sie bedzie zaslanial :/.
ODPOWIEDZ