Dobór anten wifi
Moderator: Moderatorzy
Dobór anten wifi
Która antena jest lepsza?
Na której antenie uzyskam większy zasięg? Ta druga wydaję mi się lepsza, sprzedawca deklaruje duży zysk anteny, jest też ona dużo większa.
Crevice Z-17 ,
"22 dBi" ,
"17 dBi"
Antena będzie stacją bazową z którą będą współpracować Grid'y 20 HV odległe na kilka kilometrów. Mieszkam na wsi, brak jakiejkolwiek sieci wifi.
Czy takie anteny dookólne będą działać na małą odległość, tj.100- 200M ? (duża różnica wysokości) Jakie anteny dla klientów zastosować w takim wypadku?
Na której antenie uzyskam większy zasięg? Ta druga wydaję mi się lepsza, sprzedawca deklaruje duży zysk anteny, jest też ona dużo większa.
Crevice Z-17 ,
"22 dBi" ,
"17 dBi"
Antena będzie stacją bazową z którą będą współpracować Grid'y 20 HV odległe na kilka kilometrów. Mieszkam na wsi, brak jakiejkolwiek sieci wifi.
Czy takie anteny dookólne będą działać na małą odległość, tj.100- 200M ? (duża różnica wysokości) Jakie anteny dla klientów zastosować w takim wypadku?
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Dobór anten wifi
Ożesz...
Nie chcę być nieprzyjemny, ale zrezygnuj z tych anten
(masz szczęście że na tym forum pilnują składni;)) )
1. nie szukaj anten na allecośtam bo to "niedobre" anteny
2. nie wiem co chcesz wywinąć ale albo zasięg na 100-200m albo na kilka km
3. na 100-200m wystarczy doolona dookólna np. interline mini albo senao
4. do gridów na kilka km dajesz albo kierunkowe gridy albo panele, w każdym razie anteny o charakterystyce kierunkowej, robisz most punkt-punkt i tam obok grida stawiasz następną słabą dookólną
5. niech Bóg błogosławi Ciebie i Twoich użytkowników
Nie chcę być nieprzyjemny, ale zrezygnuj z tych anten

1. nie szukaj anten na allecośtam bo to "niedobre" anteny
2. nie wiem co chcesz wywinąć ale albo zasięg na 100-200m albo na kilka km
3. na 100-200m wystarczy doolona dookólna np. interline mini albo senao
4. do gridów na kilka km dajesz albo kierunkowe gridy albo panele, w każdym razie anteny o charakterystyce kierunkowej, robisz most punkt-punkt i tam obok grida stawiasz następną słabą dookólną
5. niech Bóg błogosławi Ciebie i Twoich użytkowników

jutro to dzis... tyle że jutro 

- morion
Możesz ale po co?
Albo rybki albo akwarium... przemyśl dobrze co napisałem poprzednio.
Albo rybki albo akwarium... przemyśl dobrze co napisałem poprzednio.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak z ciekawości: do czego podłączasz te gridy i czy wiesz co to EIRP?barszcz17 pisze:będą współpracować Grid'y 20 HV

Tylko że odbiorców mam rozsianych dookoła. I nie uśmiecha mi się ustawianie na dachu 10 anten kierunkowych...
- morion
Pewnie dokręca Ubiquiti Bulleta
... a te 30cm kabelka ma takie duże tłumienie, że się mieści 

W dalszym ciągu nie rozumiesz co sie do Ciebie pisze... (podpowiedź: przeczytaj punkt o słabej dookólnej obok). Nie wierzę że masz klientów w 360 stopni i nie możesz ich jakoś pogrupować na małe bazki...Tylko że odbiorców mam rozsianych dookoła. I nie uśmiecha mi się ustawianie na dachu 10 anten kierunkowych...