Podział podzielonego sygnału

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KamHar
Początkujący użytkownik forum

Podział podzielonego sygnału

Post autor: KamHar »

Witam!

Chciałbym podzielić sygnał, który już jest podzielony. Mianowicie sygnał z neostrady jest już podzielony przez router przewodowy na sąsiadów, a teraz ten sygnał, który do mnie dociera przez kabel chciałbym podzielić bezprzewodowo u mnie w domu. Chciałbym to zrobić za pomocą routera D-Link DIR 300. Jak poprawnie skonfigurować router, aby internet szedł przewodowo do komputera stacjonarnego i bezprzewodowo do laptopa (i żeby nadal wszystko wszystkim działało ;))? Wcześniej podzieliłem przedowodowo ten sygnał za pomocą switcha i śmigało :).

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Podział podzielonego sygnału

Post autor: Jo_gurt »

KamHar, najlepiej to zalogować się na D-Linka i:
- wyłączyć jego serwer DHCP,
- skonfigurować WiFi (WPA2),
- zmienić jego adres na jakiś w miarę neutralny, np 192.168.0.150.
- połączyć kabel od routera nr1 do gniazda LAN1 w D-Linku
- komputery do pozostałych 3 gniazd LAN lub radiowo.
KamHar
Początkujący użytkownik forum

Post autor: KamHar »

Nie ukrywam jestem laikiem w tych sprawach. W związku z tym mam kilka pytań.
Czy konfigurując router, muszę w jakiś sposób przygotować komputer? Czy punkt 2. Wstępna konfiguracja komputera, pomijam ze względu na to, że sygnał już jest odbierany i podzielony?
Który konkretnie punkt w tutorialu dotyczy konfiguracji WiFi (WPA2)?
Czy powinienem sobie poradzić bez większych problemów? :) Czy mogę napotkać jakieś problemy?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

KamHar pisze:Czy konfigurując router, muszę w jakiś sposób przygotować komputer? Czy punkt 2. Wstępna konfiguracja komputera, pomijam ze względu na to, że sygnał już jest odbierany i podzielony?
Tzn sytuacja o której mówimy jest troszkę inna niż w tutorialu. Generalnie samą konfigurację routera rób bez podłączonego kabla z Netem - ale komputer powinien być ustawiony na automatyczne pobieranie adresu.
KamHar pisze:Który konkretnie punkt w tutorialu dotyczy konfiguracji WiFi (WPA2)?
Mniej więcej tu: http://laptopy.info.pl/artykuly/Podstaw ... wodowej/27
KamHar pisze:Czy powinienem sobie poradzić bez większych problemów? :) Czy mogę napotkać jakieś problemy?
Hm... nie wiem za bardzo jak na to odpowiedzieć :) Ważne jest zrozumienie jednego - przy takiej konfiguracji korzystamy tylko z AP i switcha wbudowanego w DIR300 - część "routerowa" pozostaje nieużyta (bo funkcje routera są już załatwione przez ten pierwszy).
ODPOWIEDZ