problem z modemem Huawei E160

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzegorz0plonka
Specjalista bezprzewodowy-junior

problem z modemem Huawei E160

Post autor: grzegorz0plonka »

Witam.

Ja kupiłem modemem Huawei E160 w playu, data kupiony 19.01.09.
Niestety od kupiony modemem mam problemy Jakość transmisji dane.
Jak otwieram strony to bardzo Często robi mi błędy transmisja odebrany.
Wtedy strona nie mogę otworzyć lub ze nie ładują końca i wiele obrazy i zdjęcia nie mogę ładować.

Jeszcze to ze ja pisałem na maila [email protected] to nie opowiadają spełni o tym problemach ani nie opowiadają o rady co mam robić. Jeszcze dochodzi ze sprawie wcale nie opowiadają! PO PROSTU ZE JEST BARDZO NIE SODLINY FIRMA Huawei!!!!. Bo dlatego nawet klikać razy wysyłałem maila. końcu raz spowiadała maila ale nic nie spowiadała o tym rozwiązywanie problemu niestety :zly:.

Ja sprawdziłem czy jest wina połączenie operatora w playu czy jest wina modemu.
połączyłem z telefonie modemem GPRS to wszystko działa dobrze wcale nie robi błędy.
okazuje ze jest wina modemem niestety.
Zobacz mojego obrazy i wideo jest to wyglądać problem.
Nagrany jest o tym problem połaczenie gg i nawet logowanie stronie.

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Jestem osobą słabosłyszacy i mam poważnie problemy gramatycznie pisaniu.
Proszę o zrozumiałość i nie zwracacie uwagi o termistora google. Musicie dawac sprawy, ze nie ma takiego człowieka ktorego idealnie pisał po polsku.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: problem z modemem Huawei E160

Post autor: ja.michal »

grzegorz0plonka, spróbuj wpisać stałe adresy DNS. Jak to zrobić masz w moim podpisie.
Wygląda to na jakiś problem z siecią. Jakiś firewall masz włączony? Może on blokuje coś a nie powinien?
grzegorz0plonka

Ja spróbowałem wpisanie dns ale nie pomogło. Firewal nie blokuje. :(
Proszę o zrozumiałość i nie zwracacie uwagi o termistora google. Musicie dawac sprawy, ze nie ma takiego człowieka ktorego idealnie pisał po polsku.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Laptop czy PC?
grzegorz0plonka

acha spróbuje

[ Dodano: 2009-02-02, 15:44 ]
PC

[ Dodano: 2009-02-02, 15:45 ]
komputer PC

[ Dodano: 2009-02-02, 15:48 ]
Mam pytanie czy zainstalować Sierra Watcher?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Spróbuj na innym USB.
Sierra Watcher jest do kart Sierry. ;)
Ty masz Huawei więc Mobile Partner. :)
grzegorz0plonka

To też spróbowałem ale nie pomogło :( .

[ Dodano: 2009-02-02, 16:36 ]
Ponieważ wszystko to jest wina modemie.
chcabym powiedzieć jego użytkownik tez taki sam miał problemy.
jak on ziemnił inny modem to wszystko działa dobrze.
http://forum.idg.pl/dostep_do_internetu ... 62132.html

[ Dodano: 2009-02-02, 16:42 ]
Jest to problem modomem. Wydaje mi sie musze oddać do serwisu.
Moze tak jeszcze cos złe wgrany Firmware E160.
Ja mam wersja Firmware jest to 11.604.18.00.264.

[ Dodano: 2009-02-02, 16:48 ]
juz końcu juz działa DNS 204. Ale nie pomaga dalej robi błędy. Niestety :(

[ Dodano: 2009-02-02, 17:49 ]
Właśnie wpisałem Rożne adresy DNS i nic nie pomogło. cały czas mam problem. Co mam robić? Tylko wiem ze sieci playu maja bardzo dobrze tylko wina sesja modemu.
Jeszcze dochodzi ze nie mogę znaleźć aktualizacje Firmware E160.

Czy macie jakieś podobnie problemy z modemem E160?

Bardzo proszę o pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

grzegorz0plonka, masz service pack 2? Sprawdź oszczędzanie energii w modemie. Może nie być zaznaczone, że modem może zarządzać energią.
Szczurkuc
Użytkownik forum

Post autor: Szczurkuc »

ja mam modem e160 w erze miałem też pełno błędów na początku nawet nie chciał się łączyć z netem to powiedzieli bym sima przełożył do telefonu i sprawdził na telefonie czy działa i zadziałało to z powrotem do modemu i jakiś czas działało aż znów coś się popsuł tak wiec przełożyłem do telefonu sima i komórka służy jako modem a modem wysłałem na gwarancje
Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Bardzo możliwe Szczurkuc. A dostałeś z powrotem już go?
grzegorz0plonka

E160

Mam dodatek service pak 3. Sprawdziłem zarządzanie energią i jest zaznaczony Zezwalaj
komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii.
Ja robiłem odznaczyłem ale też nie pomogło niestety. A potem powrotem na zaznaczony

[ Dodano: 2009-02-02, 22:52 ]
Szczurkuc, To tak prawda ze miałeś problemy. E160 Bo dlatego jest bardzo nie solidny firma Huawei! Nawet jeszcze nie piszą na maila Rozwiązanie problemy. Porostu totalnie zła firma!

Myślę kiedy będę muszę kupić na nowo modem Option iCON 225.
Mam nadzieję dobra firma Option. Jeszcze nie wiem ze ja kupie bo jest drogo cena.

Myślę ze nie opłaca się wysyłanie do serwisu. Czy to prawda?
Bo jak napisałem maila oni nie bardzo wiedzą o co chodzi. tylko raz napisała na maila ze ja mam zgłosić do płayu sieci. Ale ja wiem ze sieci mają bardzo dobrze bo sprawdziłem z telefonie modemu GPRS i wszystko działa dobrze. Okazuje że nie jest wina operatora!!!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

grzegorz0plonka pisze:Okazuje że nie jest wina operatora!!!
Operator ponosi odpowiedzialność za sprzedawany sprzęt. To, że Huawei polska nie odpowiada na takie zgłoszenie to normalne. Nie musi. To operator się ty zajmuje.
Option też nie odpowie a jak odpowie to napisze, że to modem sprzedany przez operatora i z nim trzeba rozmawiać.
wibi
Stały użytkownik forum

Post autor: wibi »

Może jest jeszcze inna przyczyna,mianowicie ten modem pewnie jest kupiony w promocji PLAYa za 129 zł razem ze starterem i aby działał musisz byc w zasięgu sieci 3G z gprs czy edge ten starter nie działa!więc może tu jest przyczyna?Bo w informacji o zakupie nie pisze na jakich warunkach został on kupiony.Porównanie z telefonem działajacym w gprs nie jest żadnym porównaniem i niczemu nie służy gdyż PLAY tam gdzie nie ma 3G korzysta z nadajników Plusa i to by wszystko wyjaśniało.
grzegorz0plonka

wibi, Tak prawda ze karta online nie działa w telefonie. Jeszcze mam drugą karta na rozmowy i smsy. Właśnie to ze na tym karcie włożyłem do modemu tez robi mi błędy niestety wszytko tak samo :( .
Bo po prostu jest wina sesja modemu. cos jest złe robiony w modemie.
Ja nie wiem jak mam zgłosić w operatora ze jest taki problem.

[ Dodano: 2009-02-03, 11:44 ]
ja.michal, Nie wiem tak jest. To wszystkie ze produkty modemy to jest frma Huawei to oni robią błędy i słabość jakość. Operator PLAY tylko sprzedają sprzętu dla ludzi. Jak jakieś pojawiło problemy to widoczny ze najlepiej zgłosi na Huaweja. Bo oni robią błędy a nie operatora. Jak zgłaszam do play ze jest taki problem to może nie bardzo wiedzą o co chodzi lub nie znają. Dlatego ze myślę ze najlepiej zgłosi na firmowy produkty.

[ Dodano: 2009-02-03, 12:37 ]
Jak mam rozwiązać problem?
Jak mam zgłosić do operatora PLAYA?
wibi
Stały użytkownik forum

Jak wspomniałem,PLAY Online działa jedynie w sieci 3G,w siecii gprs i edge korzysta z nadajników Plusa dlatego każda inna konfiguracja,dostep do internetu bez zasięgu 3G PLAYa nie powinna w ogóle dojść do skutku a jesli dochodzi nawet z błędami to swiadczy jedynie,że modem jest nad wyraz dobry i sprawny gdyż jak przypuszczam Plus blokuje transmisję inna niz rozmowa telefoniczna dla PLAYa.I jeszcze jedno,te 3G musi być z nadajników PLAYa chyba,że ściągniesz simlocka z modemu i sprawdzisz na innej karcie.Dodam jeszcze,że PLAY wbrew pozorom ma całkiem niezły zasięg własnej sieci 3G chociaz uzyskiwane na niej szybkości nie sa najwyższe gdyż wynoszą max.1MB/sec ale to PLAY ogłasza na opakowaniach startera jak i na swojej stronie.Sam również korzystam obecnie ze startera PLAYa (modem MF622) i przy pierwszym uruchomieniu nie dało się uzyskać połączenia z siecią.Dopiero w punkcie PLAYa i uruchomieniu tej karty na modemie z simlockiem PLAYa,karta zalogowała się do sieci i później nie było już z nia problemu.Dlatego sadzę,ze to nie wina modemu a zasięgu sieci ponadto uwagi różnych dyskutantów na temat jakości sprzętu,firmy itp.świadcza jedynie o ignoranctwie dyskutujacych.W obecnej dobie nie ma na świecie żadnej rzeczy zwiazanej z elektroniką która nie miała by swoich korzeni czy to w Taiwanie,Korei lub Chinach,dlatego tzw.RENOMA Marki ma się nijak do rzeczywistości co łatwo sprawdzić rozbierając taki "markowy" sprzęt a tam albo elementy pochodzenia albo robocizna i tak pochodzą z regionów uwazanych przez niektórych za "gorsze".
grzegorz0plonka

Ja juz napisałem na maila na kontakt PLAYA. Zobaczymy co oni opowiedzą.

[ Dodano: 2009-02-03, 13:56 ]
wibi, Nie do końca tak jest. Jak ja łączę sie Playu to nie łączyć tego do plusa. Jak próbowałem połączyć do sieci plusa to pojawił nie udane błąd. Jak włożyłem karcie rozmowy i smsy PLAYA do modemu to akurat mogłem połączyć EDGE własnie to Roaming Plusa. wtedy działa sieci plusa. Jak jest połączony playa jest tak WCDMA PLAY. Też widziałem ze WCDMA PLUS (Roaming). jak włożę kartę rozmowy i smsy do modemu to mogę łączyć Roamingu.
Jak używam karcie PLAY online internetowy to karta blokuje używanie Roamingu lub łączenie GPRS. Tylko działa do sieci PLAYA. Jeszcze wiem ze sieci nie blokują bo mają dobrze. Wina sieja modemu Jak nie ma zasięgu to wógóle nie połączyć.

Ponieważ wszystko to jest wina modemie.
chcącym powiedzieć jego użytkownik tez taki sam miał problemy.
jak on zmienił inny modem to wszystko działa dobrze.
http://forum.idg.pl/doste...ora-t62132.html
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wibi pisze:Plus blokuje transmisję inna niz rozmowa telefoniczna dla PLAYa
I tu się mylisz. Działa transmisja, ale w taryfach głosowych i cena jest odpowiednia.
wibi
Stały użytkownik forum

Wydaje mi sie ,ze nie ma o co się spierać gdyż PLAY kart PrePaid PLAYOnline nie sprzedają tak jak zwykłych PrePaidów tylko rejestruje je w swojej bazie,tak przynajmniej było gdy sam taka kartę kupowałem (zeskanowali kod kreskowy karty).Przypuszczam wiec,ze kupujac modem z kartą robia to samo a moze?nawet karta jest dedykowana do modemu? ale to tylko moje przypuszczenie gdyz nie wiem jak działa simlock tego modemu i karty. W każdym razie trudno jest wyrokować o niesprawności modemu gdy brak jest zasięgu 3G PLAYa,najlepiej było by sprawdzić to jadąc w miejsce gdzie ten zasięg jest.Karty PLAYOnline nie da się uruchomić w telefonie by dokonać za jej pośrednictwem rozmowy,również uruchomienie w trybie GPRS czy EDGE nie jest mozliwe i sam to sprawdzałem na telefonie Blackberry w zasiegu 3G tyle, że telefon tego protokółu nie obsługiwał,jedynie GPRS i EDGE.
grzegorz0plonka

ja.michal, Bo dlatego chciałem sprawdzi czy wina karta czy modemu. Ja to Wszytko sprawdziłem i jest totalnie problem sesja Jak połączyłem Internetem z telefonie modemu to Wszytko
bardzo dobrze działa W PLAYA bez problemów. Ale jak włóczyłem z karcie telefonie PLAYA do modemu tak samo robi błędy transmisji. Jak używam modemu z telefonie jest bardzo dobrze. Rozumiesz?! Tylko jest za mała prędkość wiadomo to jest GPRS. Mam telefon sony K750i. PLAYA ma dobry sieć.

Jego użytkownik Szczurkuc napisał

Ja mam modem e160 w erze miałem też pełno błędów na początku nawet nie chciał się łączyć z netem to powiedzieli bym sima przełożył do telefonu i sprawdził na telefonie czy działa i zadziałało to z powrotem do modemu i jakiś czas działało aż znów coś się popsuł tak wiec przełożyłem do telefonu sima i komórka służy jako modem a modem wysłałem na gwarancje.

Rozumiesz tego problemy sesja modemu?!
Jego użytkownik jeszcze gorszej miał problem modemu od demnie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wibi pisze:nawet karta jest dedykowana do modemu?
Nie. Właśnie sprawdzałem inną kartę Playa i chodzi. Jest tylko simlock na Playa na modemie.
grzegorz0plonka pisze:Mam telefon sony K750i. PLAYA ma dobry sieć.
Ty łączysz się Play Online przez K750i? Przecież on ma tylko 2G.
grzegorz0plonka pisze:Ja mam modem e160 w erze miałem też pełno błędów na początku nawet nie chciał się łączyć z netem
Skoro taki problem jest i z modemem z Ery to raczej masz problem z komputerem/sterownikami. Może problem ze sterownikami USB. Może problem z zasilaniem na płycie głównej. Telefon ma własne zasilanie.

Mało realne, że to problem z modemem skoro od dwóch operatorów modemy i te same problemy. Coś z komputerem masz nie tak.
grzegorz0plonka

Ja to wiem ze karta online PLAY nie będzie działa GPRS i EDGE, i jeszcze nie będzie działa w telefonie, trzeba ze telefon ma HSDPA 3,6Mb, WCDMA 384kbps to powinno działa.

[ Dodano: 2009-02-03, 14:57 ]
ja.michal, Moj telefon nie ma tego 2G. Tylko mogę łączyć GPRS. Bo mam stary telefon. Ale tym roku będę nowy telefon.

[ Dodano: 2009-02-03, 15:03 ]
ja.michal, Nawet jeszcze sprawdziłem każdego komputerowego tak samo działa robi błędy. nie jest wina komputera. komputer jest bardzo dobry. No mówię jeszcze raz wina sesja modemu!!!! :( :( :( .

[ Dodano: 2009-02-03, 15:06 ]
Przykro mi bardzo bo nie rozumieją po prostu! :(

[ Dodano: 2009-02-03, 15:22 ]
Ja nie moge dodac załącznika w forum plik zip. Bo pojawić się

Błąd Ogólny

Tried to upload empty file
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

grzegorz0plonka pisze:Moj telefon nie ma tego 2G. Tylko mogę łączyć GPRS.
2G = GSM = GPRS/EDGE
3G = WCDMA = UMTS/HSDPA
grzegorz0plonka pisze:Nawet jeszcze sprawdziłem każdego komputerowego tak samo działa robi błędy. nie jest wina komputera. komputer jest bardzo dobry. No mówię jeszcze raz wina sesja modemu!!!!
To trzeba oddać modem tak gdzie kupiłeś i niech dadzą nowy.
grzegorz0plonka pisze:Ja nie moge dodac załącznika w forum plik zip
Ile MB ma plik? Może lepiej na rapidshare i podaj tutaj link?
grzegorz0plonka

Możesz pobrać zip.tam jest wideo pokazany problem.
http://83.7.153.246/problemy.zip
Ostatnio zmieniony 2009-02-07, 13:02 przez grzegorz0plonka, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

grzegorz0plonka, spróbuj wejść w Menu -> Połączenia sieciowe -> Właściwości swojego połączenia (np. Play) -> Ogólne -> Połącz używając tutaj Twój modem -> Konfiguruj -> Zaznacz: Włącz kontrolę błędów modemu
Zatwierdź wszystko i zobacz jak będzie.
grzegorz0plonka

ftp://83.7.153.246/Nowy%20folder%20(7)/problemy.zip

[ Dodano: 2009-02-03, 16:28 ]
Niestety było zanaczony. Zawsze tak pracowało.
Ostatnio zmieniony 2009-02-07, 13:03 przez grzegorz0plonka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

To wyłącz i sprawdź.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dokładnie. Może to kaszani wszystko. U mnie nic nie jest zaznaczone. Wszystko puste. Nawet to z głośnikiem.
grzegorz0plonka

Ja juz odnaczyłem Wszystkie i jest puste. Ale niestety dalej robi błędy. :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To chyba zostaje gwarancja.
Skoro robi nadal błędy, działa na telefonie i robi błędy na innych komputerach to coś nie tak z modemem.

Może niech w salonie w którym kupiłeś zainstalują ten modem z Twoją kartą i zobaczą co i jak.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

grzegorz0plonka pisze:Ja juz odnaczyłem Wszystkie i jest puste. Ale niestety dalej robi błędy
A restartowałeś kompa? Niekiedy byle jakie przestawienie wymaga restartu kompa.
ODPOWIEDZ