Router - Wifi - Lan => problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wifilan
Użytkownik forum

Router - Wifi - Lan => problem

Post autor: wifilan »

Witam serdecznie, w związku z tym iż to mój pierwszy post proszę o krztę wyrozumiałości laickiej :)

Mam takowy problem. Na swoim domu mam antenę sieci radiowej którą zamontował operator i w ramach tejże przysługi mam od niego internet. W pokoju wychodzi mi już kabelek który przy podpięciu do komputera przy ustawieniach DHCP wszystko śmiga ładnie.
Ponieważ zakupiłem laptopa chciałem mieć inernet również na nim, przez co dokupiłem router TP - LINK i ode tej pory niestety nie mogę nic ustawić :(.
I w tym momencie proszę o poradę bo dzieją sie rzeczy niezwykłe. Co nieco znam sie na rzeczy więc zrobiłem tak:
1. Kabelek z internetem podpiąłem do routera w wejściu LAN np1 (nie WAN chociaż próbowałem i tak)
2. Na routerze ustawiłem radiówkę też DHCP
Dodatkowo podałem adminowi MAC routera bo takowego chciał - chociaż dziwne bo nie chciał MACów komputerow ? no ale jak tak mówi.
Pierwszy problem to komunikacja z routerem, jeżeli jest podpięty kabelek do internetu to jak wbijam fabryczny adres 198.162.1.1 to zgłasza się stronka dostawcy internetu ? dopiero jak odepnę kabel to mogę konfigurować router - czyli co nadrzędnym/ierwszym nie jest router ?
No i cóż, niestety internet nie działa, laptop łączy się z routerem ale internetu nie ma :(
Kombinowałem już na wszelkie sposoby i niestety nie wiem co jest....
Zastanawiam się nad tymi MACami komputerów - czy admin nie powinien ich mieć ? a może on sam widzi przez router MACi z moich komputerów.

z góry dziękuje za infomację i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router - Wifi - Lan => problem

Post autor: wojteks »

wifilan pisze:1. Kabelek z internetem podpiąłem do routera w wejściu LAN
Musi być do WAN
wifilan pisze:2. Na routerze ustawiłem radiówkę też DHCP
I dobrze tylko jeszcze przepisz na interfejs WAN adres MAC karty sieciowej którą używałeś (powinno wystarczyć "Clone MAC" bo jesteś podpięty do tej samej karty ale jeżeli dostawca mam MAC routera to nie trzeba).

Najpierw musisz przestawić adres routera na 10.0.100.1 (po stronie LAN), dać napraw na połaczenie (komp powinien dostać IP z zakresu 10.0.100.x) i dopiero wtedy podłącz router do sieci dostawcy. Jeżeli WAN masz na DHCP i tak było w kompie to powinno zadziałać.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wifilan pisze:Zastanawiam się nad tymi MACami komputerów - czy admin nie powinien ich mieć ?
Nie, tylko MAC router, ale koniecznie interfejsu WAN!
wifilan
Użytkownik forum

wojteks pisze:Musi być do WAN
A dlaczego ? przecież mogę potraktować to jako rozdzielenie switchem, kabelek który wpinam jest już gotowy do podpięcia do karty sieciowej i internet działa. (tak miałem poprzednio prosto do komputera i DHCP)
Jo_gurt pisze:Nie, tylko MAC router, ale koniecznie interfejsu WAN!
Czyli ten z tyłu urządzenia jako ustawienia defaultowe ?

Nadal nie wiem, dlaczego chcac zalogować się na router na adres 192.168.1.1 zglasza sie stronka admina a nie moj router.
Udało mi się połączyć z internetem ale tylko na ustawieniach 192.168.0.x - taki musi zostać przyporządkowany IP przez DHCP komputerowi żeby działało.
Nie wiem jak to zrobić aby ruter mieć np na 192.168.2.1 i tak skonfigurować Lan aby DHCP przydzielał komputerowi adres z puli 192.168.0.x - powoli mam dość :cry:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wifilan pisze:A dlaczego ?
Bo jeżeli chcesz dzielic jedno IP na 2 komputery to musi tak być
wifilan pisze:adres 192.168.1.1 zglasza sie stronka admina a nie moj router.
Przeciez napisąłem w poprzednim poście co zrobić (odłączyć router od sieci dostawcy) i zresetować go do "factory default" i przeprowadzić konfigurację bez podłaczenia do sieci dostawcy (przez panel routera pod adresem 192.168.1.1) najpierw zmienić adres LAN na 10.0.100.1 zapisać zmiany, napraw połaczenie w PC (dostanie nowy adres). Podłacz sie ponownie do routera (10.0.100.1) i skonfiguruj WAN na DHCP, kliknij "Clone MAC" i zapisz ustawienia. podłacz kabel od dostawcy do WAN i p-o chwili powinno działać.
Nie pomagam na PW!
wifilan
Użytkownik forum

Szacunek panowie :ok: wszystko działa poprawnie - dzięki serdeczne !

Prosze Was jeszcze abyście wytłumaczyli mi jedno bo nie mogę tego pojąć, czyli jak sklonowałem MAC komputera to tak naprawde wystarczyło adminowi dać właśnie MAC komputera a nie routera? bo teraz on widzi router jako komputer po MACu - tak? a MACa laptopa nie widzi który jest podlaczony przez Wifi DHCP? i tak naprawde każdy komputer za routerem jest nie widziany ? dobrze rozumuje ? - tyle że to by było troche nie "fer" bo każdy by podpinał ile chce komputerów za routerem.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wifilan pisze:dobrze rozumuje ?
Dobrze.
wifilan pisze:tyle że to by było troche nie "fer" bo każdy by podpinał ile chce komputerów za routerem.
I co z tego? :P
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wifilan pisze:tyle że to by było troche nie "fer" bo każdy by podpinał ile chce komputerów za routerem
Przecież płacisz za łącze więc w czym problem, robisz z nim co zechcesz i podzielisz transfer na ile chcesz własnych komputerów. Dostawca na tym nic nie traci. Problem zaczyna się jakbyś sprzedawał to łącze bez zgody dostawcy ale to temat na inną dyskusję.
Nie pomagam na PW!
wifilan
Użytkownik forum

A jak sprawdzić IP przydzielony routerowi po sklonowaniu MACa? to ten IP w szczegółach WAN? to IP będzie zmienne? czy to już admin ustala ?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

wifilan pisze:A jak sprawdzić IP przydzielony routerowi po sklonowaniu MACa? to ten IP w szczegółach WAN?
Tak.
wifilan pisze:to IP będzie zmienne? czy to już admin ustala ?
Zazwyczaj jak podajesz MAC do operatora, to IP jest stale. Ale zalezy to od Twojego ISP.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ