Mam takowy problem. Na swoim domu mam antenę sieci radiowej którą zamontował operator i w ramach tejże przysługi mam od niego internet. W pokoju wychodzi mi już kabelek który przy podpięciu do komputera przy ustawieniach DHCP wszystko śmiga ładnie.
Ponieważ zakupiłem laptopa chciałem mieć inernet również na nim, przez co dokupiłem router TP - LINK i ode tej pory niestety nie mogę nic ustawić

I w tym momencie proszę o poradę bo dzieją sie rzeczy niezwykłe. Co nieco znam sie na rzeczy więc zrobiłem tak:
1. Kabelek z internetem podpiąłem do routera w wejściu LAN np1 (nie WAN chociaż próbowałem i tak)
2. Na routerze ustawiłem radiówkę też DHCP
Dodatkowo podałem adminowi MAC routera bo takowego chciał - chociaż dziwne bo nie chciał MACów komputerow ? no ale jak tak mówi.
Pierwszy problem to komunikacja z routerem, jeżeli jest podpięty kabelek do internetu to jak wbijam fabryczny adres 198.162.1.1 to zgłasza się stronka dostawcy internetu ? dopiero jak odepnę kabel to mogę konfigurować router - czyli co nadrzędnym/ierwszym nie jest router ?
No i cóż, niestety internet nie działa, laptop łączy się z routerem ale internetu nie ma

Kombinowałem już na wszelkie sposoby i niestety nie wiem co jest....
Zastanawiam się nad tymi MACami komputerów - czy admin nie powinien ich mieć ? a może on sam widzi przez router MACi z moich komputerów.
z góry dziękuje za infomację i pozdrawiam.