Dzielenie internetu Wi-FI ? Netia?? ROUTER?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sqer
Początkujący użytkownik forum

Dzielenie internetu Wi-FI ? Netia?? ROUTER?

Post autor: sqer »

Witam wszystkich :) z okazji że to mój pierwszy post proszę mnie od razu nie skreślać jeśli napiszę coś nie tak ..

Nie znalazłem tematu identycznego z tym co chce wam przedstawić więc przepraszam jeśli taki istnieje .
Nie znam się na sieciach wiec niektóre terminy mogą być nieprecyzyjne.

Cała sprawa polega na tym że od 3 lat mam internet bezprzewodowy. Posiadam kartę bezprzewodowa TP-LINK WN551G i do niej podłączona antenę ( na początku taka spiralke która jest nakierowana na antenę dostawcy (( chyba kierunkowa )) teraz wymieniono na biała skrzynkę również nakierowana na antenę dostawcy). Niestety ten internet jest bardzo wolny tzn dostawca nie za bardzo przejmuje się tym ze jest przeciążony i tylko w nocy pracuje przyzwoicie. Postanowiłem zamówić netie na łączu tp-sy 6 MBit i podzielić ja na 2 lub 3 komputery, wiem ze w tym celu potrzebuje router z wbudowanym modemem annex A i mam już parę na oku:
WRT54G v 1.1 tylko ze cena ok 200 zl
oraz
TD-W8901G cena ok 100 zl

Chciałbym żeby do routera 1 komputer łączył się za pomocą kabelka a drugi bezprzewodowo do tego potrzebny jest mi właśnie router z odkręcaną antenka i tu w końcu pytanie czy Jeśli do routera wifi podłącze antenę zewnętrzną kierunkowa lub inna to możliwe będzie połączenie innego komputera oddalonego o ok 100m posiadającego taka sama antenę kierunkowa lub inna do routera ??
Obie anteny będą tego samego typu i do tej pory łączyły się z antena dostawcy w odległości ok 1km .
Dodam ze w przypadku tych 100m nic nie stoi na przeszkodzie anteny się doskonale widza.

Jeśli w takiej sytuacji nie jest to możliwe proszę o opisanie w jakiej sytuacji będzie.

Proszę o szczegółową odpowiedz :) z góry dzięki
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Dzielenie internetu Wi-FI ? Netia?? ROUTER?

Post autor: ja.michal »

sqer pisze:WRT54G v 1.1
To do kablówki a nie ADSLu.
sqer pisze:TD-W8901G
Ten jest pod ADSL.

Skoro tylko 100m to te kierunkowe to przerost formy nad treścią. Wystarczyć powinna większa antena do routera i karta w laptopie powinna łapać sygnał.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

sqer pisze:WRT54G v 1.1 tylko ze cena ok 200 zl
Te odpada - brak modemu. A co do polączenia 2 kompa radiowo to jeśli pomiędzy antenami będzie widoczność optyczna to nie ma żadnego problemu, tylko jest to niezgodne z regulaminem netii, sferia uruchomiła identyczną usługe nawet tańszą i nie zabraniają udostępniania poza lokal. Aha tylko jak zamontujesz antene kierunkową to nie będziesz zmial w domu wifi. Rozumiem że chcesz stary sprzęt wykorzystać, tak nadaje się do tego.

ja.michał był szybszy i go słuchaj on ma racje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sqer

to że nie będzie w domu wifi to wiem :) ale wcale mi nie jest potrzebny komp po kablu wiec nie ma z tym problemu.. Takie anteny już posiadam wiec 0 wydatków i jeśli mówicie ze będą działać dobrze tym lepiej .. WRT54G stosowałem jako ap clienta do Wi-FI wiec nawet nie wiedziałem ze nie ma modemu ;/ niestety ostatnio i tak router padł wiec nie będzie żalu go wyrzucić ;]

Tak wiem ze nie legalne :) ale tu są spekulacje czysto teoretyczne ;))
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:ja.michał był szybszy i go słuchaj on ma racje.
Aleś walną krystianb. ;) Nie wszystko wiem więc co 2 głowy to nie jedna. ;)

sqer, jakie te anteny masz? Na 100m kierunkowe, które były używane na 1km to naprawdę przesada. Będziesz siał strasznie i niepotrzebnie.
Awatar użytkownika
sqer

:) Bym ci odpowiedział jakbym wiedział ... moge ci opisac jedynie wyglad bo danych technicznych nie znam dostalem je od dostawcy wiec ciezko mi powiedziec nawet czy to jakas firma itd.

Jedna jest to typowy jakis metal i do prostego metalu doczepione z jednej strony kółka :) druga to typowa biała skrzynka z napisem chyba 2,4 Ghz
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Będziesz siał strasznie i niepotrzebnie.
No w ostateczności można by skręcic moc z obu stron na niminum w połączeniu z dużą czułością jaką dały by anteny i małymi kątami promieniowania anten dały by radiolinie w którą cieżko było sie z boku wbić, dodatkowa zaleta nie zbierały by smieci z innych kierunków.

Jedyne pytanie czy te minimu to dalej nie będzie by za dużo??? Tu nie jestem się w stanie wypowiedzieć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sqer

Czyli chcecie mi powiedzieć że zbyt duża moc to również złe?? Myślałem że im większa moc tym lepiej i zawsze jest dobrze byle by był zasięg .. mylę się?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

sqer pisze:mylę się?
Owszem. Anteny i moc nadawania dobiera się dokładnie na potrzeby a nie na zapas.
Awatar użytkownika
sqer

a mogę prosić o dokładniejsza odpowiedz jakie się wiążą z tym konsekwencje ... będą jakie problemy z połączeniem ?? itp?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

To wiele zależy od tego ile syfu jest w eterze (mówisz, że już jest jakiś WISP, więc trochę jest na pewno). W efekcie link będzie niestabilny.
Inna sprawa to aspekty prawne. Zagłuszysz kogoś (a np. takimi armatami yagi z garażu o to nie trudno), doniesie i będziesz miał problem. Ogólnie są normy EIRP.
Awatar użytkownika
sqer

obecnie za pomocą programy do TP-LINKA z podłączona antena zewnętrzna wykrywa mi 4 czasem 5 sieci z tym ze są one przeważnie ze słabym zasięgiem i od jednego dostawcy .. Mieszkam na wiosce wiec aż tak wiele ich nie ma.. a domy sa na uboczu wiec w Lini prostej nikomu chyba nie będzie aż tak bardzo zakłócać .. Lecz pewny nie jestem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:No w ostateczności można by skręcic moc z obu stron
Zgadza się, ale chyba ten router i karta z drugiej nie mają aż takich możliwości o ile mają w ogóle możliwość zmniejszenia mocy.
U mnie w WAG200G brak możliwości zmniejszenia mocy.

Wyjściem by były 2 AP.
Wtedy można nawet kupić jakiś router bez WiFi jak będzie tani.
Awatar użytkownika
sqer

jeszcze jedno :) sprawdziłem ostatnio zasięg na antenkach połączenia ad-hoc pomiędzy kartami wi fi bez specjalnego nakierowania było 95% ( antena leżała w domu na łóżku)
wiec zasięg świetny. może w przyszłości nawet zmniejszę ta moc ale nie teraz..

Kupiłem router do tej netii Pentagram Cerberus P 6331-4A

Jak myślicie nada się i będzie dobrze chodził ? czy są jakieś problemy z tym sprzętem ??
ODPOWIEDZ