Jak ustawienia antywirusa wpływają na szybkość transmisji?

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
paszczak

Jak ustawienia antywirusa wpływają na szybkość transmisji?

Post autor: paszczak »

Może to co napiszę jest dla niektórych banalne ale myślę że warto to umieścić tu na forum.
Mam komp świeżo po formacie, usunięte wszystkie fabryczne zamulacze itp.
Foto przedstawia wygląd pulpitu w trakcie ściągania aktualizacji przez WU przy działającym pakiecie antywirusowym.
Widoczny jest wynik 10337,7Kbps
Taki wynik uzyskałem poprzez dodanie numeru *99# do zaufanych w antywirku.
Wcześniej ściąganie przez WU wykonywane przy normalnych ustawieniach miałem na poziomie ~ 5700-6000Kbps.
Proszę się nie sugerować czasem, rozmiarem plików itp, ani też dzielić jedno przez drugie bo się to oczywiście nie zgodzi z wynikiem. W trakcie ściągania modem często miał odpoczynek w zależności od postępu instalacji. Ten wynik to nie jest również jednorazowa "pika".
Obserwowałem jak szybko przebiegał cykl ściągania na liczniku, normalnie to skoki były cykliczne co 0,9-1 a tym razem 1,3-1,4 więc jest wyraźna różnica w prędkości.
Może jest to wynik jednorazowy i akurat mi się udało ale takie coś zaobserwowałem i tu umieszczam dla potomnych. Może warto pogrzebać w ustawieniach antywirów?
Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak ustawienia antywirusa wpływają na szybkość transmisji?

Post autor: Jo_gurt »

paszczak pisze:Ten wynik to nie jest również jednorazowa "pika".
Skąd ten wniosek? Bo jeśli faktycznie nie jest to "pika" (pokemon?) to miałbyś 10Mbps, a z tego co mi wiadomo to nie bardzo tak.
paszczak

Jo_gurt pisze:Skąd ten wniosek?
Udowodnić nie potrafię, są to wyniki wzrokowej obserwacji licznika danych, zrobiłem na tym modemie już wiele formatów i taki wynik mam po raz pierwszy.
Nie chcę tu nikomu ciemnoty wciskać ale coś w tym jest :niepewny:
paszczak

Trochę stare porównanie ale zawiera dość ciekawe parametry pakietów antywirusowych:
- Szybkość skanera "na żądanie"
- Szybkość kopiowania 723 MB pliku z włączonym skanerem w czasie rzeczywistym

Ciekawe jak te parametry rzutują na skanowanie ruchu www w czasie połączenia z netem?

link do testu http://www.pcworld.pl/news/133682/Pakie ... .test.html
ODPOWIEDZ