SIMDATA a naliczanie kilobajtów
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
SIMDATA a naliczanie kilobajtów
Jestem użytkownikiem Simdaty, dane przychodzące i wychodzące zlicza mi DU Meter i ni jak nie pasuje to do tego jak znika mi kasa z konta. Czy ktoś wie dlaczego tak sie dzieje albo zna jakiś lepszy program do kontroli UP & DL,który by naliczał tak jak Plus. Może Du Meter popełnia błędy, różnica między tym co nalicza mi Plus a DU Meter to 0,5Mb i wiecęj, zalęży ile naściagałem w danym dniu.
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: SIMDATA a naliczanie kilobajtów
Jeżeli jako modem używasz telefon to sprawdź również licznik przesłanych danych w telefonie.
minimalne różnice mogą wynikać w zaokrąglaniu (w górę) danych wysłanych i odebranych, po zakończeniu połaczenia.
Ale to zaokrąglenie nie powinno wynosić ąż tyle ile podajesz.
Pamiętaj, że każde rozłaczenie połaczenia (nie "zerowy" transfer w czasie bezczynności) powoduje takie naliczenie.
W takim wypadku, gdy podczas jednego dnia kilkakrotnie nawiązujesz połaczenie różnica teoretycznie mogłaby wynieść te 0.5 MB (a nawet więcej)
minimalne różnice mogą wynikać w zaokrąglaniu (w górę) danych wysłanych i odebranych, po zakończeniu połaczenia.
Ale to zaokrąglenie nie powinno wynosić ąż tyle ile podajesz.
Pamiętaj, że każde rozłaczenie połaczenia (nie "zerowy" transfer w czasie bezczynności) powoduje takie naliczenie.
W takim wypadku, gdy podczas jednego dnia kilkakrotnie nawiązujesz połaczenie różnica teoretycznie mogłaby wynieść te 0.5 MB (a nawet więcej)
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" 
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja miałem sim datę w październiku i listopadzie i jak dobrze zapamiętałem, to naliczali za każde rozpoczęte 100kB.
I teraz tak, jak DL i UL masz 101kB to Plus liczy Ci jako 200kB. Jeżeli 10 razy sie połączysz i rozłączysz to Du meter pokaże Ci np 20kB, a w PLusie policzą Ci jako 1MB czyli 30 groszy
.
I teraz tak, jak DL i UL masz 101kB to Plus liczy Ci jako 200kB. Jeżeli 10 razy sie połączysz i rozłączysz to Du meter pokaże Ci np 20kB, a w PLusie policzą Ci jako 1MB czyli 30 groszy

Latka lecą...
Dlaczego w simDATA biorą kase osobno za wyslane i odebrane Kb? Jeżeli pisze że powinno brać łącznie??