Jaki router do radiówki
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaki router do radiówki
koledzy mam problem. Mój kolega ma radiówkę i chciałby w domu rozprowadzić sieć wifi żeby mógł korzystac z internetu w laptopie. Dostawca radiówki powiedział mu że bez problemu może mu zrobić sieć tylko że będzie to kosztować 300 zl ponieważ bardzo drogie są urządzenia: Mianowicie chce zastosować u niego dwa AP bezprzewodowe AirLive WL-5460AP które będą ze soba połączone i jeden pobiera sygnał z anteny a drugi rozprowadza sieć WiFi. Stąd moje pytanie czy nie ma jakiegoś routera tańszego który miałby takie wejście WAN aby można było podłączyczyć przewód od anteny . Kabel jest taki jak zwykły kabel antenowy ( chyba koncentryczny ).
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki router do radiówki
Czy tańszy to sam sprawdź Tp-Link WR543G (ma tryb AP Client router) i do tego AP np. Tp-Link WA501G (jako AP nadający WiFi na dom)robciu1982 pisze:czy nie ma jakiegoś routera tańszego który miałby takie wejście WAN aby można było podłączyczyć przewód od anteny
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam Fachowców! Mam podobną sytuację jak robciu1982. Internet radiowo. Potrzebne byłyby dwa routery. Więc chciałem przynajmniej tymczasowo złożyć sieć w ten sposób: Dostawca radiowy wysyła sygnał do anteny, antena do stacjonarnego komputera. Do stacjonarnego Ethernetem podłączony router, a z routera bezprzewodowo na cały dom. Mam router TP-LINK TL-WR340G. Kiedy podłączam go do stacjonarnego pod port WAN, nie mam możliwości wejścia na konfigurację routera ze stacjonarnego (przeglądarka nie znajduje adresu). Natomiast gdy podłączam go pod jeden z portów na switchu, to router działa, ale tylko w sieci lokalnej, pomimo, że stacjonarny ma połączenie z internetem. Mostek sieciowy nie wchodzi w grę, bo połączenie internetowe jest przez PPPOE. Stacjonarny widzi je jako szerokopasmowe, a router jest pod siecią lokalną, czyli Sieć LAN - w związku z tym Windows XP nie umie zrobić mostka.
Plus, to że mogę wejść na router z laptopa (po przeglądarce), gdy stacjonarny jest na WANie też. Może znacie jakiś sposób jak ustawić konfigurację ręcznie tak, żeby router rozpoznawał stacjonarnego podłączonego do WANa jako dostawcę internetowego? Albo jak to zrobić, aby podłączona do switcha stacja podzieliła się internetem z innymi?
Trochę to zamotane, ale chętnie pomogę komuś, kto się nade mną zlituje i spróbuje mi pomóc
PS. Acha! Żeby nie było niejasności: Udostępnianie połączenia internetowego na stacjonarnym mam aktywne i kiedy podłączam laptop LANem, to wszystko śmiga. Problem powstaje kiedy pod LANa podłączam router.
Plus, to że mogę wejść na router z laptopa (po przeglądarce), gdy stacjonarny jest na WANie też. Może znacie jakiś sposób jak ustawić konfigurację ręcznie tak, żeby router rozpoznawał stacjonarnego podłączonego do WANa jako dostawcę internetowego? Albo jak to zrobić, aby podłączona do switcha stacja podzieliła się internetem z innymi?
Trochę to zamotane, ale chętnie pomogę komuś, kto się nade mną zlituje i spróbuje mi pomóc

PS. Acha! Żeby nie było niejasności: Udostępnianie połączenia internetowego na stacjonarnym mam aktywne i kiedy podłączam laptop LANem, to wszystko śmiga. Problem powstaje kiedy pod LANa podłączam router.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bo to ma być <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> a nie mostek.blaszka88 pisze:w związku z tym Windows XP nie umie zrobić mostka
Podłącz router pod LAN, wyłącz DHCP po stronie LAN, ustaw IP o 1 większe niż PC na karcie kablowej (do zarządzania) i pozostaw pusty WAN. Powinno wszystko działać po kablu i WiFi.blaszka88 pisze:Problem powstaje kiedy pod LANa podłączam router.
Nie pomagam na PW!
-
Podłączyłem router pod LAN do Pc-eta z internetem. Żebym mógł ustawiać konfigurację routera ustawiłem TCP/IP połączenia lokalnego (jak w instrukcji):
IP: 192.168.1.2 <-- oczywiście ostatnia wartość dowolna (wybrałem "2")
maska podsieci 255.255.255.0
brama: 192.168.1.1 <-- adres routera
Jedynie przy takiej konfiguracji PC "widzi" panel konfiguracyjny routera.
Włączyłem opcję NetBios w połączeniu lokalnym (bez DHCP)
Laptop podłaczony pod Wi-fi - niedziała internet
Drugi stacjonarny pod Wi-fi - niedziała internet
Gdzie popełniam błąd?
IP: 192.168.1.2 <-- oczywiście ostatnia wartość dowolna (wybrałem "2")
maska podsieci 255.255.255.0
brama: 192.168.1.1 <-- adres routera
Jedynie przy takiej konfiguracji PC "widzi" panel konfiguracyjny routera.
Włączyłem opcję NetBios w połączeniu lokalnym (bez DHCP)
Laptop podłaczony pod Wi-fi - niedziała internet
Drugi stacjonarny pod Wi-fi - niedziała internet

- wojteks
- *** Administrator ***
Przeczytałeś o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> ? (kliknij to niebieskie)blaszka88 pisze:Gdzie popełniam błąd?
Zaloguj się na router i zmień mu adres na 192.168.0.2 , wyłącz serwer DHCP po stronie LAN routera. Zapisz ustawienia routera. Teraz uruchom <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> na komputerze (dostanie IP 192.168.0.1). Komputery w sieci LAN ustaw ręcznie IP 192.168.0.101 i kolejne numery, maska 255.255.255.0, brama 192.168.0.1, DNS 192.168.0.1
Nie pomagam na PW!
-
Nie no spoko
Wielkie dziękowanie! Wszystko git działa teraz. Nie przypuszczałem, że ustawiając ręcznie IP będzie problem z głowy... A o tym ICS czytałem za pierwszym razem, bardzo w porządku opisane wszystko. Dziękuję pięknie jeszcze raz Wojteks.

- wojteks
- *** Administrator ***