Orange Freedom Pro jako backup dla Neostrady
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange Freedom Pro jako backup dla Neostrady
Witam serdecznie,
Obecnie posiadam neostrade 6mb która działa 'całkiem solidnie'... Niestety paarametry lini takie są jakie są (stare okablowanie, daleko od centrali) i modem potrafi "zgubic" ADSL dwa, trzy... osiem razy dziennie. Po minucie wszystko wraca do normy i internet znowu 'śmiga aż miło'.
Ponieważ zerwania łącza trafiają się (zgodnie z prawem Murphiego) wtedy kiedy mnie najbardziej to nie pasuje, postanowiłem poszukać rozwiązania typu backup - tak by drugi dostawca wchodził tylko w razie zerwania neostrady.
Oferta Orange Freedom Pro wygląda rozsądnie (cena + siła sygnału w moim domu - wszelkie opcje typu era/plus/play odpadają ponieważ nawet zwykły gsm często ginie).
Domowa sieć obecnie składa sie z 2 stacjonarnych i jednego laptopa wszystko 'wpięte pod router/modem wi-fi Pentagram Cerberus.
Pytanie do użytkowników forum czy ktoś testował kiedyś takie rozwiązanie ? Na jakim modemie/routerze ? Na co zwrócić uwagę szukając sprzętu/konfigurując ?
Dziękuję i pozdrawiam,
Michał
Obecnie posiadam neostrade 6mb która działa 'całkiem solidnie'... Niestety paarametry lini takie są jakie są (stare okablowanie, daleko od centrali) i modem potrafi "zgubic" ADSL dwa, trzy... osiem razy dziennie. Po minucie wszystko wraca do normy i internet znowu 'śmiga aż miło'.
Ponieważ zerwania łącza trafiają się (zgodnie z prawem Murphiego) wtedy kiedy mnie najbardziej to nie pasuje, postanowiłem poszukać rozwiązania typu backup - tak by drugi dostawca wchodził tylko w razie zerwania neostrady.
Oferta Orange Freedom Pro wygląda rozsądnie (cena + siła sygnału w moim domu - wszelkie opcje typu era/plus/play odpadają ponieważ nawet zwykły gsm często ginie).
Domowa sieć obecnie składa sie z 2 stacjonarnych i jednego laptopa wszystko 'wpięte pod router/modem wi-fi Pentagram Cerberus.
Pytanie do użytkowników forum czy ktoś testował kiedyś takie rozwiązanie ? Na jakim modemie/routerze ? Na co zwrócić uwagę szukając sprzętu/konfigurując ?
Dziękuję i pozdrawiam,
Michał
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange Freedom Pro jako backup dla Neostrady
barriso, jeśli zależy ci na stabilności to lepiej już zejść z parametrami neo a nie kombinować jakieś dziwne rzeczy.
Nie bardzo rozumiem co miałby robić taki backup, jeśli i tak twoje połączenie neo zaraz wstaje.
Nie bardzo rozumiem co miałby robić taki backup, jeśli i tak twoje połączenie neo zaraz wstaje.
- Mikele
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Pewnie linia abonencka nie wyrabia albo modem
CDMA jako backup? Po co Ci jak masz neostradę
Jo_gurt ma rację, zejdź z parametrami.

CDMA jako backup? Po co Ci jak masz neostradę

Jo_gurt ma rację, zejdź z parametrami.
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sama TP powinna zaproponować niższą opcję jak linia niedomaga. Mi tak powiedzieli jak padła mi cała (6Mbs). Były na szczęście wolne kable i po przepinali.
barriso, tak mi się przypomniało. Miałem taki cyrk z modemem, że rozłączał a potem łączył i tak cały czas. Raz chodził 2h a raz 5min.
Oddałem ruter na gwarancję i wymienili na nowy. Modem ADSL w routerze walną.
barriso, tak mi się przypomniało. Miałem taki cyrk z modemem, że rozłączał a potem łączył i tak cały czas. Raz chodził 2h a raz 5min.
Oddałem ruter na gwarancję i wymienili na nowy. Modem ADSL w routerze walną.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Powiedzieli, ale dopiero jak zgłosiłeś. U mnie było podobnie (dlatego skończyłem na WIMAXie, bo na kablach nawet 1Mbps nie dało rady).ja.michal pisze:Mi tak powiedzieli jak padła mi cała (6Mbs).
Kolega chyba nie zgłosił.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Powiedzieli jak zgłosiłem bo całkowicie linia padła i ją robić musieli.Jo_gurt pisze:Powiedzieli, ale dopiero jak zgłosiłeś.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Digitall
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Backup?! Backup czego?... Może trzeba zluzować z korzystaniem z Internetu wpierw co?..
A jeśli firmowe rozwiązania, to nie Neo..
A jeśli firmowe rozwiązania, to nie Neo..
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Delikatne zboczenie z tematu znajduje się tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=161829#161829