Tworzenie serwerów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Tworzenie serwerów
Witam. Przy swoim internecie mam publiczne IP, no jednak nie do końca...
Admin mi tłumaczył że mam takie IP, że mogę pobierać bez problemów z serwów typu RapidShare, jednak ze stawianiem serwerów CSa będzie problem (no i tak jest bo jak wejde na jakąs stronke np. speedtest wyświetla mi moj zewnetrzny adres IP, jednak tworząc serwer mam takie IP jak wszyscy w mojej sieci)
Czy da się tak zrobić żebym tworząc serwery też miał publiczne IP?
Admin mi tłumaczył że mam takie IP, że mogę pobierać bez problemów z serwów typu RapidShare, jednak ze stawianiem serwerów CSa będzie problem (no i tak jest bo jak wejde na jakąs stronke np. speedtest wyświetla mi moj zewnetrzny adres IP, jednak tworząc serwer mam takie IP jak wszyscy w mojej sieci)
Czy da się tak zrobić żebym tworząc serwery też miał publiczne IP?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Tworzenie serwerów
Adres nie, ale jeśli wiesz jakie porty są przekierowywane to możesz na nich postawić serwer. Wtedy wpisując IP zewnętrzne i odpowiedni port który jest przekierowany i na którym stoi serwer będzie się można z Tobą połączyć.wielkopolan pisze:Czy da się tak zrobić żebym tworząc serwery też miał publiczne IP?
-
A jak mogę sprawdzić te porty?
I gdzie mam je wpisac? W opcjach serwera gry?
Za każdą pomoc oczywiście się odwdzięczę.
I gdzie mam je wpisac? W opcjach serwera gry?
Za każdą pomoc oczywiście się odwdzięczę.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wielkopolan, gadaj dalej z adminem, bo tak czy inaczej wszystko sprowadza się do konfiguracji bramy internetowej. Opisz mu co chcesz osiągnąć a on już powinien wiedzieć co zrobić.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To jakie są tunelowane powinien powiedzieć Ci operator Twojej sieci. A jak nie tuneluje żadnych to poproś o jakiś port, żeby przetunelował.wielkopolan pisze:A jak mogę sprawdzić te porty?
Tak. W grze powinna być opcja na jakim porcie ma gra działać.wielkopolan pisze:I gdzie mam je wpisac? W opcjach serwera gry?
Oczywiście w firewallu, jeśli masz jakiś na swoim serwerze, też daj wyjątek, żeby pakiety na tym porcie przelatywały swobodnie.
-
Dobrze wielkie dzięki za pomoc, to właśnie chciałem wiedzieć.
Porozmawiam z nim, mam nadzieję że nie będzie robił problemów.
A tak z ciekawości... da się te porty w jakiś inny sposób sprawdzić? Bo ten mój admin "zapracowany" jest zawsze strasznie i coś czuję że nie prędko z nim pogadam. (no fakt jestem niecierpliwy
)
Porozmawiam z nim, mam nadzieję że nie będzie robił problemów.
A tak z ciekawości... da się te porty w jakiś inny sposób sprawdzić? Bo ten mój admin "zapracowany" jest zawsze strasznie i coś czuję że nie prędko z nim pogadam. (no fakt jestem niecierpliwy

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja takiej metody nie znam niestety.A tak z ciekawości... da się te porty w jakiś inny sposób sprawdzić?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wielkopolan, pojedyncze porty można sprawdzić używając odpowiednich opcji w eMule lub w uTorrrent. Tak wszystkie to z zewnątrz jakimś skanerem portów, ale to nie jest tak oczywiste.