GT Combo EDGE
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
GT Combo EDGE
Windows XP SP2
Globe Trotter Mobility Manager ver 4.5.0.625
sieć Orange
Użytkowałem sobie wyżej wymienione dobrodziejstwa przez ponad pół roku, bez większych problemów. Aż tu nagle pewnego dnia nastąpiła rzecz karygodna i internet zaczął się notorycznie rozłączać po kilku minutach użytkowania. A rozłączanie też było nie jakieś tam zwykłe tylko dioda wmontowana w dzieło technologiczne jakim jest modem, traciła swój rytm mrygania (dwa szybkie mignięcia) i przestała całkiem mrygać. Czy ktoś wie czym to może być spowodowane? Jak się pozbyć tego uciążliwego zajścia?
Pozdrawiam i z góry dziękuje
Globe Trotter Mobility Manager ver 4.5.0.625
sieć Orange
Użytkowałem sobie wyżej wymienione dobrodziejstwa przez ponad pół roku, bez większych problemów. Aż tu nagle pewnego dnia nastąpiła rzecz karygodna i internet zaczął się notorycznie rozłączać po kilku minutach użytkowania. A rozłączanie też było nie jakieś tam zwykłe tylko dioda wmontowana w dzieło technologiczne jakim jest modem, traciła swój rytm mrygania (dwa szybkie mignięcia) i przestała całkiem mrygać. Czy ktoś wie czym to może być spowodowane? Jak się pozbyć tego uciążliwego zajścia?
Pozdrawiam i z góry dziękuje
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: GT Combo EDGE
Alien, totalnie się wyłącza modem? Zero mignięć?
-
- Użytkownik forum
Dokładnie zero. A Manager nie dostrzega tego i myśli, że jest podłączony. W przeciwieństwie do przeglądarki internetowej.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A pokazuje zasięg?Alien pisze:A Manager nie dostrzega tego i myśli, że jest podłączon
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A nie przegrzał się modem może? Ja tak miałem ze swoim Combo EDGE. Do tego problem zasilania może być.
-
- Użytkownik forum
Zasięg pokazuje ale wiesza się na ostatnim osiągniętym podczas działania modemu. A co do przegrzania to jak to sprawdzić, bo to miejsce było zawsze ciepłe. A zasilanie to nie mam pojęcia.
po przemyśleniu przegrzanie się muszę wykluczyć. On się potrafi teraz wyłączyć po kilkunastu minutach od włączenia kompa
po przemyśleniu przegrzanie się muszę wykluczyć. On się potrafi teraz wyłączyć po kilkunastu minutach od włączenia kompa
Ostatnio zmieniony 2009-03-12, 23:15 przez Alien, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tego to nie zrozumiałem.Alien pisze:Zasięg pokazuje ale wiesza się na ostatnim osiągniętym podczas działania modemu.

Organoleptycznie. Wyciągasz modem i bierzesz w rękę czy gorący jak piec.Alien pisze:A co do przegrzania to jak to sprawdzić, bo to miejsce było zawsze ciepłe.
Laptopa używasz jak sądzę. Jaki masz profil zasilania?Alien pisze:A zasilanie to nie mam pojęcia.
-
- Użytkownik forum
Ad. 1
Gdy zawiesi się już modem, i sprawdzam zasięg to jest taki sam jak wcześniej. Nie ma różnicy czy wyjdę z laptopem na balkon czy wsadzę go do pudełka owiniętego folią. Jeśli modem się zawiesił przy 67% to tyle będzie aż wyłączę manager.
Ad. 2 Przegrzanie odpada
Ad. 3 Miałem Komputer/Laptop zmienione na minimalne zarządzanie
Gdy zawiesi się już modem, i sprawdzam zasięg to jest taki sam jak wcześniej. Nie ma różnicy czy wyjdę z laptopem na balkon czy wsadzę go do pudełka owiniętego folią. Jeśli modem się zawiesił przy 67% to tyle będzie aż wyłączę manager.
Ad. 2 Przegrzanie odpada
Ad. 3 Miałem Komputer/Laptop zmienione na minimalne zarządzanie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Alien, to wygląda, że coś się w sterownikach/managerze posypało. Spróbuj odinstalować modem i manager. Potem zainstalować sam modem i spróbować zrobić dial-up.
-
- Użytkownik forum
I teraz pojawia się zagadka. Jak ów Dial-up zrobić? A jeśli ma to jakiś związek z reinstallem oprogramowania to wielokrotnie zostało dokonane
Ostatnio zmieniony 2009-03-12, 23:32 przez Alien, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Ta karta ma WLAN? Bo jeśli tak może przypadkiem używając GTMM włączyłeś kartę radiową dla WLAN i takie cyrki się dzieją. Miałem może nie identyczny w moją kartą Combo Edge Wlan że po jej odinstalowaniu i zainstalowaniu samych sterowników i zrobieniu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> problem się rozwiązał.
[ Dodano: 2009-03-12, 23:32 ]
[ Dodano: 2009-03-12, 23:32 ]
Patrz wyżejAlien pisze:Jak ów Dial-up zrobić?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozwiązaniem zagadki jestAlien pisze:I teraz pojawia się zagadka. Jak ów Dial-up zrobić?

- Jaco
Chodzi oto aby wywalić tego GTMM i użyć samych sterowników do modemu.Alien pisze:A jeśli ma to jakiś związek z reinstallem oprogramowania to wielokrotnie zostało dokonane
-
- Użytkownik forum
A to jest bardzo ciekawy pomysł i zabieram się do pracy i zrelacjonuję efekt.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Jaco
Tu może być problem z PINem ale jak poczytasz forum to znajdziesz i na to rozwiązanie.Alien pisze:sieć Orange
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W takim razie dial-up via Top NetInfo. 

-
- Użytkownik forum
no właśnie mi nie poszło coś bo tego posta dopiero po walce przeczytałem (to jest też paradoks, że montując internet właśnie porad z internetu potrzeba) na razie znalazłem jakiś taki mini manager przy większej chwili czasu wrócę do zmagań z dialupem. Dzięki za pomoc
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Globe Trotter Connect? Też może być. Mały i lekki.Alien pisze:na razie znalazłem jakiś taki mini manager

[ Dodano: 2009-03-13, 00:29 ]
Takie czasy.Alien pisze:to jest też paradoks, że montując internet właśnie porad z internetu potrzeba

- Jaco
Na tyle poradników na forum z obrazkami i nawet filmem dziwię się jak nie można sobie z tym poradzićAlien pisze:znalazłem jakiś taki mini manager przy większej chwili czasu wrócę do zmagań z dialupem.

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jeśli już łączyłeś się z internetem przez jakiś manager, to utworzył Ci on gotowe, działające połączenie dial-up. Tak więc masz już wszystko na tacy. Przekonaj się sam, wystarczy wejść w Moje miejsca sieciowe >>> Wyświetl połączenia sieciowe.Alien pisze:znalazłem jakiś taki mini manager przy większej chwili czasu wrócę do zmagań z dialupem.
- Jaco
Owszem ale kolega Alien ma Orange i tam niekiedy jest problem w wyłączeniem PINu.Blido pisze:to utworzył Ci on gotowe, działające połączenie dial-up.
-
- Użytkownik forum
Skoro odłączyłem sobie internet, a jak sami podpowiadacie powinienem skorzystać z innej metody, wgląd do ów poradników miałem dość mierny. Co ciekawe po zainstalowaniu tego Globe Trotter Connect problem istniał w dalszym ciągu. W środę będę znów miał styczność z laptopem to sprawdzę tą drugą możliwość dial-up'u. A jak nie to nie wiem w czym może problem być.Jaco pisze:Na tyle poradników na forum z obrazkami i nawet filmem dziwię się jak nie można sobie z tym poradzić
-
- Użytkownik forum
Od razu sorry za post pod postem ale edity są zazwyczaj niezauważalne. Więc poszedłem za radą i próbuje zrobić dialup za pomocą top netinfo. I pojawił się problem przy samym końcu tej czynność. Problem z portem. Wyskakuje błąd 633 albo 777 oba mówią o zmianie portu na inny teraz tylko pytanie: na który?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Które masz teraz i jakie są jeszcze?Alien pisze:oba mówią o zmianie portu na inny teraz tylko pytanie: na który?
-
- Użytkownik forum
ostatnio ustawiałem na com6 (oczywiście jeśli myślę o tym co powinienem bo to też do końca nie jest pewne) a do wyboru mam od 1 do 40 bodajże. Teraz nie mam żadnego bo by zasięgnąć porad przerzuciłem się na gt connect.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Alien, com 6 czy tam inny nic mi nie daje. Nazwy na danych portach com mi potrzebne.
-
- Użytkownik forum
COM6: Modem GT Combo EDGE Wireless Modem
COM3: Modem HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SmartCP
COM3: Modem HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SmartCP
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Alien, tylko tyle w TNI? Chyba powinny być co najmniej 2 od Optiona.
-
- Użytkownik forum
No i tu jest zagadka bo nie ma właśnie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czy się wszystko ok zainstalowało?