Zasięg 3,5G w TNI - Kolbuszowa( nowy nadajnik)

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Zasięg 3,5G w TNI - Kolbuszowa( nowy nadajnik)

Post autor: Tomisek »

Mieszkam w miejscowości pod Rzeszowem i ostatnio przez przypadek nie wyłączyłem UMTS w E51 i o dziwo po powrpcie do domu okazało się że miasteczko jest w zasięgu 3G - pełen zasięg ( mimo że stronka Plusa nic o tym nie mowi). Przestawiłem modem Icona 401 na UMTS i połączenie 3,5G zaskoczyło. Jedno co dziwne to EDGE miał moc sygnału w TNI na poziomie -65dB teraz moc sygnału jest na poziomie -100dB - czyli mniemam że skrajnie mało??? Sygnał jednak pracuje stabilnie nic nie zrywa, transfery takie sobie - srednio 180kb/sek czyli o niebo lepiej niz EGDE - niepoki mnie tylko słaba moc sygnału - czy inwestycja w jakas dookulną antenę nie poprawi sutyacji - zamontowana niestety na parapecie po stronie pokoju????
Awatar użytkownika
cortesolo
Stały użytkownik forum

Re: Zasięg 3,5G w TNI - Kolbuszowa( nowy nadajnik)

Post autor: cortesolo »

Tomisek pisze:Jedno co dziwne to EDGE miał moc sygnału w TNI na poziomie -65dB teraz moc sygnału jest na poziomie -100dB - czyli mniemam że skrajnie mało???
Owszem jest to bardzo niski poziom sygnału spowodowany prawdopodobnie tym, że nodeB z którym się łączysz jest w większej odległości niż BTS z którego korzystałeś przy transmisji EDGE.
Tomisek pisze:niepoki mnie tylko słaba moc sygnału
I słusznie :)
Tomisek pisze:czy inwestycja w jakas dookulną antenę nie poprawi sutyacji - zamontowana niestety na parapecie po stronie pokoju????
Może pomóc, lecz nie musi. Wystrzegałbym się anten z allegro. Polecam antenę panelową z Bestpartnera http://www.bestpartner.pl/index.php?artid=20321.
Tomisek

Nadajnik z tego co widze znajduje się w odległości kole 2km od mojego bloku ale w lini idealnie stycznej /btsearch/ a nie ma możliwości go fizycznego zobaczenia.
Połączenie ma moc -100dB ale pracuje stabilnie - pingi na poziomie 110ms, torrenty ftp pracuja stabilnie ale max do 160kb/sek
Czy antena panelowa coś jezeli fizycznie nie zobaczy nadajnika??? ( zasłoniety jest). Czyw takim przypadku postawienie jej w pokoju ma sens ( problem z oknami ;)

Dziwi mnie sygnał - dlaczego przy -100dB pracuje stabilnie gdy Edge przy -90 dB zrywa połączenie ( ten nadajnik jest dalej ale widoczny przez okno)

Mieszkanie wynajmowane i nie bardzo moge wiercic dziury w scianach - dlatego pytanie o założenie panelu ale dookulnej w srodku mieszkania - czy to ma jakis sens.
Modem iCon401 to piekny modem - ale dziwi mnie dlaczego sygnał taki słaby( na E51 pełny zasięg w 3,5G) a mimo to stabilnie działa
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

W domu antena niezbyt się sprawują kumpel ma e160 i sprawdzał zasięg w domu i na dworze z antenom . Na dworze było prawie 2 x szybciej niż w domu .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

cortesolo pisze:Owszem jest to bardzo niski poziom sygnału spowodowany prawdopodobnie tym, że nodeB z którym się łączysz jest w większej odległości niż BTS z którego korzystałeś przy transmisji EDGE.
Niekoniecznie większa odległość, NodeB może być nawet na tym samym maszcie ;) . Po prostu stacje 2100MHz mają mniejszą moc a sygnał na tej częstotliwości jest bardziej podatny na zakłócenia. Także jest bardziej absorbowany przez przeszkody. To normalne że stacje 3G mają mniejszy zasięg niż 2G.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Ja mam HSDPA na dworze , 6 metrów nad ziemiom na kilku kijach razem złączonych .Do NodeB mam ok 8 km .
TNI -113dBm,0dB,sygnał 0% i śmiga nieżle .
Awatar użytkownika
cortesolo
Stały użytkownik forum

Tomisek pisze:Dziwi mnie sygnał - dlaczego przy -100dB pracuje stabilnie gdy Edge przy -90 dB zrywa połączenie
Widocznie nodeB z którego korzystasz jest w mniejszym stopniu obciążony niż BTS transmisji EDGE.
Tomisek pisze:dlatego pytanie o założenie panelu ale dookulnej w srodku mieszkania - czy to ma jakis sens
Próbować można, ale sukcesu nie gwarantuje.
szmitz pisze:TNI -113dBm,0dB,sygnał 0% i śmiga nieżle
Jakim cudem? :szok:
Tomisek

Przyczepiłem się tej anteny dookulnej z tego powodu że jest problem także z konektorami do temo modemu Optiona 401. Z tego co przedstawiciel podaje końcówka jest inna niz reszta konektorów optiona - a tych oddzielnie nie sprzedają.Antena dookulna za 160zł ( nie chodzi w sumie o kase bo ta jest ;) ale szkoda jej wyrzucać w błoto

ANTENA uzysk niby 13dB

Jeszcze jedno - antena panelowa jest na 2,4 - kazdy UMTS plusa nadaje na tej czestotliwości??? - jak to sprawdzić???
Awatar użytkownika
cortesolo
Stały użytkownik forum

Tomisek pisze: ANTENA uzysk niby 13dB
Anteny działające zarówno w pasmie GSM jak i UMTS jednak nie bardzo spełniają stawiane im oczekiwania. Ja jednak postawiłbym na ten panel z bestpartnera.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Tomisek pisze:pełen zasięg ( mimo że stronka Plusa nic o tym nie mowi)
Mogą to być testy
Tomisek

No na btsearch o dziwo ten nadajnik widnieje juz pewnie od roku.Czasem z nim łączył się mój modem i mimo ze jest oddalony o 2 km to połączenie zawsze było fatalne.Wynik pewnie tego że fale przebiegaja przez cały blok . Dziwne jest to ze numer tego nadajnika który się odezwał jest całkiem inny niz by wynikało z tego co podaje btsearch . Obok nadajnika plusa jest nadajnik Playa ( o którym na stronie palya tez anihuhu) - jest to możliwe żeby korzystał z tego nadajnika - raczej nie - bede musiał sprawdzić oznaczenia po powrocie z pracy jeszcze raz co podaje TNI
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

cortesolo, Nie kłamie pisałem już kiedyś w jednym z tematów jaka jest moja sytułacja do NodeB . Od mojego domu w stronę NodeB ( w lini prostej ) mam po drodze przeszkody : pod górkę ,park,las 3 km pod górkę i jeszcze miejscowość jakieś 2 km i NodeB. I niema go w nowym spisie UKE , a działa już 2 miechy.
Tomisek

Dziwy -dziwy ;) CID nadajnika jaki mi podaje w TNI to 3177 a takiego nie ma w pobliżu zgodnie z tym co podaje btsearch (jest 2177 ) :gwiazdki:
Szybkośc łącza sprawdziłem - nokia E51 - i transfer max - na dachu bloku kole 150kb/sek czyli nawet nieco wolniej niz iCOn 401 w srodku mieszkania bez anteny. Pewnie jakies testy. Ciekawe czy można gdzieś zadzwonic -jakis numer telefoniczny plusa gdzie można uzyskać jakieś informacje co to za nadajnik??
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Tomisek pisze:takiego nie ma w pobliżu zgodnie z tym co podaje btsearch (jest 2177 )
Baza BTSearch jest tworzona przez amatorów, więc jeśli ktoś z twojej okolicy jeszcze nie spisał CID-u BTS-a i nie dodał do bazy to go nie będzie.
marcincinekk
Użytkownik forum

Post autor: marcincinekk »

Tomisek pisze:Ciekawe czy można gdzieś zadzwonic -jakis numer telefoniczny plusa gdzie można uzyskać jakieś informacje co to za nadajnik??
601 101 101 (to do plusa) ale nie wiem czy więcej się od nich dowiesz niż tu, a raczej tu na forum więcej pomocy znajdziesz, no chyba że na jakiegoś kompetentnego konsultanta trafisz :)
ODPOWIEDZ