3G z Orange w Lublińcu

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

3G z Orange w Lublińcu

Post autor: lubczyk »

Dzisiaj około godziny 15 Orange uruchomiło 3G w Lublińcu :brawa: . Co do prędkości to nie mam pojęcia gdyż wskoczył mi limit :D. Jednak ping są na miłym poziomie ok. 150 ms. Plus już też działa od grudnia w lc jednak nie nazwał bym tego czegoś nadajnikiem. Zasięg taki że 1/4 miasta go tylko ma.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
witoj
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: 3G z Orange w Lublińcu

Post autor: witoj »

Ech to w naszej okolicy orange coś miesza bo przez modem E160 i free na kartę w okl.Lagiewnik W. mam 3G coś ? z nadajnika CDMA 450 ?
Obrazek
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Tamten nadajnik ma tylko CDMA i 1800 Mhz. Ty chyba łapiesz sygnał z L-c jednak. Choć wg. mnie na razie sygnał jest kiepski. Masz antenę ? A jak nie to jaką masz moc sygnału ? Bo ja w L-c w domu (niedaleko wiaduktu ;]) Mam moc sygnału ok. -105 dBm. Z tym że tego przyczyną jest to iż sektory skierowane są właśnie w stronę północy, wschodu i zachodu. A ja mieszkam na południu miasta :P I mój dom mam wkoło budynki inne, duże budynki. Może sygnał się polepszy jak uruchomią drugiego nodeB koło Kauflandu.

Edit. Masz 3G, technologia CDMA a WCDMA to w sumie dwie różne technologie. W Polsce CDMA pracuje na paśmie 420-450 Mhz a WCDMA pracuje na paśmie 210 Mhz
Ostatnio zmieniony 2009-03-18, 15:15 przez lubczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Będę,to przetestuję dogłębnie :)
Rozumiem,że to stacja na budynku TP,nie ta na wieży Plusa ?

[ Dodano: 2009-03-18, 15:14 ]
lubczyk pisze:Może sygnał się polepszy jak uruchomią drugiego nodeB koło Kauflandu.
Tam anteny będą (już są ? Może będą siać z anten Polkomtela...) niiiiiisko :dobani: - popatrz,jak nisko siedzą anteny 3G Plusa :hyhy:
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Tak, stacja koło TP tylko dziwi mnie to że anteny z 3G wiszą od dawien dawna (wcześniej nie wiedziałem w sumie co to za anteny są ;]) a dopiero teraz je uruchomili. Wiem że jest nisko niestety :/ ale w sumie chyba jest miejsce na antenę między 900 Mhz (na górze) a 2100 Mhz (na dole), miejsca jest wystarczająco na anteny z 3G. Bo w sumie jak inaczej można wytłumaczyć że południowo wschodnia część miasta nie ma skierowanego sektora w tym właśnie kierunku. A jak uruchomią nodeB koło Kauflandu to jest właśnie na maszcie miejsce aby skierować antenę w kierunku południowo zachodnim patrząc od strony masztu koło TP ;].

Na maszcie Polkomtela jeszcze nie ma anten z Orange.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
witoj

Nadajniki 3G z orange wisiały już w zeszłym roku tylko papierki w szufladzie urzędnika były za głęboko.Moje 3G to mam od lutego i na pewno sygnał nie Lc ,sprawdziłem telefonem z wymuszonym 3G w Lc nie było.
Modem jest bez anteny a mieszkam ok 5km od nadajnika w Lagiewnikach W. w kierunku Dobrodzienia.
Obrazek
Top_netinfo przeskakuje z WCDMA a HSDPA ,info a nadajniku to są nie wiarygodne nie ma na liście BTS.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

witoj pisze:Modem jest bez anteny a mieszkam ok 5km od nadajnika w Lagiewnikach W. w kierunku Dobrodzienia.
W Łagiewnikach nie ma WCDMA.
Sprawdź za pomocą Hyperterminala ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083 ) CID tej stacji,i wrzuć na forum - pewnie to Zawadzkie albo Olesno,ale aż się wierzyć nie chce.
Awatar użytkownika
witoj

Obrazek
Może Zawadzkie widzę komin z huty ale to daleko,Olesno odpada same lasy, na szczegóły musisz poczekać Brak środków na koncie i używam Win7(pisze z XP) z Hyperterminala.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

witoj, to Zawadzkie :ok:
Obrazek
Daleko (ponad 10 km),ale widocznośc robi swoje.

Byłem wczoraj w okolicy,i "opomiarowałem" wszystke stacje ;)

Lubliniec:
Obrazek - osiągi jak marzenie.

Olesno:
Obrazek - stacja 3.6 Mbit,podobnie jak Zawadzkie.
Stabilne 3.0 down/1.2 up.

Krótkie CIDy (dziesiętnie)

Lubliniec: 5202 (7 8 9)
Zawadzkie: 5027 (7 8 9)
Olesno: 5211 (także sektory 7 8 i 9)

3G LAC Lubliniec: 20909
3G LAC Olesno i Zawadzkie: 24109

Więc teraz problemów nie powinno być ze stwierdzeniem,co gdzie dmucha ;)
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

I następny operator ruszył z 3G, tym razem Play (2G też już śmiga). Póki co jedynie mogę wypowiedzieć się co do zasięgu, który sięga około 17 km (pomiar robiłem wczoraj jadąc samochodem).
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

lubczyk, U mnie play 2G maksymalny zasięg też ok 20 km a Plus , Era słaby zasięg mają 2G .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
ODPOWIEDZ