Stabilny internet bezprzewodowy - pomocy:(

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Qshad
Początkujący użytkownik forum

Stabilny internet bezprzewodowy - pomocy:(

Post autor: Qshad »

Witam,
niedługo przeprowadzam się do podwarszawskiej miejscowości Zielonki-Parcela (gmina Stare Babice). I tu się pojawia problem dotyczący internetu. Mianowicie nie sięga tam kabel TP, więc moge korzystać jedynie z łącz bezprzewodowych. Jako, że stosunkowo czesto gram w gry (mmorpg głównie) online, zależy mi na dość szybkim i stabilnym łączu, a nie wiem czy sieci bezprzewodowe taki zapewniają. Moglibyście polecić jakąs firmę, która oferuje internet bezprzewodowy dobrej jakości? Niestety netia odpada - brak zasiegu;/. Zastanawiam się nad tym: http://www.skynet.net.pl/ . Czy to dobry wybór?

Z góry dziękuję za wszelaką pomoc:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Stabilny internet bezprzewodowy - pomocy:(

Post autor: ja.michal »

Qshad pisze:Zastanawiam się nad tym: http://www.skynet.net.pl/ . Czy to dobry wybór?
Z tego co widzę to po kablu jest. Chyba najlepsze rozwiązanie. Zobacz też czy chello jest.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Qshad pisze:niedługo przeprowadzam się do podwarszawskiej miejscowości Zielonki-Parcela
Do mieszkania w domu wielorodzinnym (blok) czy do domu jednorodzinnego?
W domach podłączają po WiFi więc poszukaj opinii u przyszłych sąsiadów jak to działa bo może działać super (niski ping, stabilny) albo marnie (wysoki ping, gubienie pakietów itp.)
Nie pomagam na PW!
Qshad

Do domu jednorodzinnego. Niestety tylko mój dom jest wysunięty na tyle, że nie dochodzi do niego kabel TP (reszta sąsiadów korzysta z neostrady), więc nie mam kogo wypytać o opinie dotyczące tego internetu.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Qshad pisze:Do domu jednorodzinnego.
Jak nie jest to zbyt duża odległość to możesz się dogadać z którymś sąsiadem, czy mógłby ci udostępnić bezprzewodowo internet.
Elektroniczna rewolucja
Qshad

180 metrów, więc nie wiem czy to jest możliwe.;/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Qshad pisze:180 metrów, więc nie wiem czy to jest możliwe.
Jeżeli jest widoczność optyczna to kupujesz 2xAP (np.Tp-Link WA501G), 2x antena panelowa 8dBi z dobrej firmy z w miarę krótkim kablem antenowym, 2x puszka wodoszczelna na AP, 2x zestaw PoE, trochę skrętki komputerowej. Do tego praca własna albo zlecić to komuś. Oczywiście podstawa to sąsiad chętny do takiego działania.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krzyhu
Stały użytkownik forum

Post autor: krzyhu »

Po co kombinować z Wi-fi od sąsiada? Z tego co widziałem to sięga tam i Sferia i Netia Wimax.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

wojteks pisze:2x antena panelowa 8dBi z dobrej firmy z w miarę krótkim kablem antenowym, 2x puszka wodoszczelna na AP, 2x zestaw PoE, trochę skrętki komputerowej.
Po co aż tak komplikować. Przy takiej odległości wystarczą dwa AP sam kabel i jakieś anteny, bez kombinowania jakichś dodatkowych puszek czy PoE, przecież nie jest to w końcu odległość kilometra.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jojo pisze:Po co aż tak komplikować.
Niby masz rację ale idąc tym tokiem rozumowania to w zasadzie i anten nie trzeba bo AP umieszczone na ścianie tak żeby się widziały też się połączą jeżeli tylko nie będzie przeszkód typu drzewa/krzaki/budynki.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ