Pomocy:( LGKU990

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
annabronek
Początkujący użytkownik forum

Pomocy:( LGKU990

Post autor: annabronek »

:( Blagam pomozcie mi , jak skopiowac smsy z fona LG KU990 na kompa? Mam bardzo wazne smsy ktore pragne skopiowac na kompa a nie wiem jak:( prosze o pomoc:(

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-20, 20:44 ]
Temat nie dotyczy internetu komórkowego więc przenoszę w odpowiednie miejsce. :)
Ostatnio zmieniony 2009-03-20, 20:42 przez annabronek, łącznie zmieniany 1 raz.
Aneczka
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Pomocy:( LGKU990

Post autor: ja.michal »

annabronek, użyj aplikacji dołączonej do telefonu. Instalujesz na komputerze, podpinasz telefon i powinna tam być opcja eksportu do pliku.
annabronek

ja.michal pisze:annabronek, użyj aplikacji dołączonej do telefonu. Instalujesz na komputerze, podpinasz telefon i powinna tam być opcja eksportu do pliku.
Niestety nie ma mozliwosci :( Nawet LG strona producenta nie wie jak przeniesc smsy , prawda ze smieszne? :P
Aneczka
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ale z tego co pamiętam to można eksportować do txt, a co najmniej skopiować teksty.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A nie możesz je edytować i wysłać na inny fon który da się podpiąć pod kompa i zapisać je na kompie ? Nie chce mi się wierzyć że tak się nie da.
annabronek

Jaco pisze:A nie możesz je edytować i wysłać na inny fon który da się podpiąć pod kompa i zapisać je na kompie ? Nie chce mi się wierzyć że tak się nie da.
Meiliki tak ale smsy nie:( , bardzo mi zalezy na przeniesieniu smsow do kompa:9 dziekuje pozdrawiam Anna
Aneczka
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

annabronek pisze:Meiliki
:zdziwko: A co to takiego.
annabronek pisze:smsy nie
Nie ma opcji EDYTUJ lub PRZEŚLIJ DALEJ .
annabronek

Jesli przesle na inny fon to bedzie moj numer fona a mi zalezy na oryginalnym smsie, dziekuje pozdrawiam Ania

[ Dodano: 2009-03-20, 21:44 ]
Jaco pisze: :zdziwko: A co to takiego.
Jaco pisze: Nie ma opcji EDYTUJ lub PRZEŚLIJ DALEJ .
Meilik to emaile ktore pobieram na fona badz wysylam z fona, pozdrawiam Ania

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2009-03-20, 21:51 ]
Usunięcie autocytatów.
Ostatnio zmieniony 2009-03-20, 21:51 przez annabronek, łącznie zmieniany 1 raz.
Aneczka
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

annabronek, Możesz wypróbować program pduspy.zip (c) Norbert Hüttisch.
Ten program jest dla tel. Siemens więc nie wszystkie opcje będą działać z tel. LG. Prawdopodobnie LG udostępniają składowanie SMSów tylko w pamięci SIM. Co do wysyłania/usuwania SMSów to wielka niewiadoma czy pduspy by zadziałał.

Jeśli chodzi o sam odczyt SMSów to w pierwszej zakładce tego programu wybieramy port COM do którego jest podłączony telefon. Następnie opcja storage: "SIM storage". Naciśnij Read. Jeśli lista SMSów będzie pusta to tylko jeszcze raz wybierz "SIM storage" i Read.
Na dole okna pduspy jest przycisk "txtfile" do wykonania zapisu wszystkich SMSów z listy do pliku tekstowego.
annabronek

KrissTofferr pisze:annabronek, Możesz wypróbować program pduspy.zip (c) Norbert Hüttisch.
Ten program jest dla tel. Siemens więc nie wszystkie opcje będą działać z tel. LG. Prawdopodobnie LG udostępniają składowanie SMSów tylko w pamięci SIM. Co do wysyłania/usuwania SMSów to wielka niewiadoma czy pduspy by zadziałał.

Jeśli chodzi o sam odczyt SMSów to w pierwszej zakładce tego programu wybieramy port COM do którego jest podłączony telefon. Następnie opcja storage: "SIM storage". Naciśnij Read. Jeśli lista SMSów będzie pusta to tylko jeszcze raz wybierz "SIM storage" i Read.
Na dole okna pduspy jest przycisk "txtfile" do wykonania zapisu wszystkich SMSów z listy do pliku tekstowego.
Bardzo dziekuje za pomoc ale nie ma szans na skopiowanie smsow tym programem , bardzo mi zalezy na skopiowaniu do kompa, jednym slowem zaluje ze przeszlam z fona Nokii na LG:( pozdrawiam Anna
Aneczka
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Pozostaje jeszcze ręczna metoda odczytu - Receiving SMS messages using AT commands
Reading SMS Messages from Message Storage Using AT Commands (AT+CMGR, AT+CMGL)

Użyj Hyperterminal lub PuTTY jako terminal urządzenia (modemu, telefonu). Możesz włączyć zapis sesji terminala do pliku więc SMSy które zobaczysz w oknie też się zapiszą.

Kod: Zaznacz cały

at
OK

at+cmgf=1
OK
//jeśli odpowie ERROR to dajemy at+cmgf=0 ale w takim przypadku do odkodowania PDU poszczególnych SMSów konieczny będzie "manual decode" w pduspy

at+cpms=?
+CPMS: ("MT","SM","ME"),("MT","SM","ME"),("MT","SM","ME")
//interesuje nas tylko to co jest w pierwszym nawiasie, jeśli nie bedzie tam "MT" to wybieramy "SM"

at+cpms="MT"
+CPMS: 33,125,33,125,33,125
OK

at+cmgl="ALL"
//jeśli odpowie ERROR to dajemy at+cmgl=4
//teraz wszystkie SMSy zlecą na terminal
annabronek

KrissTofferr pisze:Pozostaje jeszcze ręczna metoda odczytu - Receiving SMS messages using AT commands
Reading SMS Messages from Message Storage Using AT Commands (AT+CMGR, AT+CMGL)

Użyj Hyperterminal lub PuTTY jako terminal urządzenia (modemu, telefonu). Możesz włączyć zapis sesji terminala do pliku więc SMSy które zobaczysz w oknie też się zapiszą.

Kod: Zaznacz cały

at
OK

at+cmgf=1
OK
//jeśli odpowie ERROR to dajemy at+cmgf=0 ale w takim przypadku do odkodowania PDU poszczególnych SMSów konieczny będzie "manual decode" w pduspy

at+cpms=?
+CPMS: ("MT","SM","ME"),("MT","SM","ME"),("MT","SM","ME")
//interesuje nas tylko to co jest w pierwszym nawiasie, jeśli nie bedzie tam "MT" to wybieramy "SM"

at+cpms="MT"
+CPMS: 33,125,33,125,33,125
OK

at+cmgl="ALL"
//jeśli odpowie ERROR to dajemy at+cmgl=4
//teraz wszystkie SMSy zlecą na terminal
Wielkie dzieki i to nic nie dalo:( pozdrawiam Anna
Aneczka
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

To powiedz przynajmniej na którym etapie jest błąd. Może coś jeszcze wymyślimy...
annabronek

KrissTofferr pisze:To powiedz przynajmniej na którym etapie jest błąd. Może coś jeszcze wymyślimy...
Niestety nie komunikuje sie z LG ,pozdrawiam Anna
Aneczka
ODPOWIEDZ