Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.
Blagam pomozcie mi , jak skopiowac smsy z fona LG KU990 na kompa? Mam bardzo wazne smsy ktore pragne skopiowac na kompa a nie wiem jak:( prosze o pomoc:(
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-20, 20:44 ] Temat nie dotyczy internetu komórkowego więc przenoszę w odpowiednie miejsce.
Ostatnio zmieniony 2009-03-20, 20:42 przez annabronek, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal pisze:annabronek, użyj aplikacji dołączonej do telefonu. Instalujesz na komputerze, podpinasz telefon i powinna tam być opcja eksportu do pliku.
Niestety nie ma mozliwosci Nawet LG strona producenta nie wie jak przeniesc smsy , prawda ze smieszne?
Jaco pisze:A nie możesz je edytować i wysłać na inny fon który da się podpiąć pod kompa i zapisać je na kompie ? Nie chce mi się wierzyć że tak się nie da.
Meiliki tak ale smsy nie:( , bardzo mi zalezy na przeniesieniu smsow do kompa:9 dziekuje pozdrawiam Anna
annabronek, Możesz wypróbować program pduspy.zip (c) Norbert Hüttisch.
Ten program jest dla tel. Siemens więc nie wszystkie opcje będą działać z tel. LG. Prawdopodobnie LG udostępniają składowanie SMSów tylko w pamięci SIM. Co do wysyłania/usuwania SMSów to wielka niewiadoma czy pduspy by zadziałał.
Jeśli chodzi o sam odczyt SMSów to w pierwszej zakładce tego programu wybieramy port COM do którego jest podłączony telefon. Następnie opcja storage: "SIM storage". Naciśnij Read. Jeśli lista SMSów będzie pusta to tylko jeszcze raz wybierz "SIM storage" i Read.
Na dole okna pduspy jest przycisk "txtfile" do wykonania zapisu wszystkich SMSów z listy do pliku tekstowego.
KrissTofferr pisze:annabronek, Możesz wypróbować program pduspy.zip (c) Norbert Hüttisch.
Ten program jest dla tel. Siemens więc nie wszystkie opcje będą działać z tel. LG. Prawdopodobnie LG udostępniają składowanie SMSów tylko w pamięci SIM. Co do wysyłania/usuwania SMSów to wielka niewiadoma czy pduspy by zadziałał.
Jeśli chodzi o sam odczyt SMSów to w pierwszej zakładce tego programu wybieramy port COM do którego jest podłączony telefon. Następnie opcja storage: "SIM storage". Naciśnij Read. Jeśli lista SMSów będzie pusta to tylko jeszcze raz wybierz "SIM storage" i Read.
Na dole okna pduspy jest przycisk "txtfile" do wykonania zapisu wszystkich SMSów z listy do pliku tekstowego.
Bardzo dziekuje za pomoc ale nie ma szans na skopiowanie smsow tym programem , bardzo mi zalezy na skopiowaniu do kompa, jednym slowem zaluje ze przeszlam z fona Nokii na LG:( pozdrawiam Anna
Użyj Hyperterminal lub PuTTY jako terminal urządzenia (modemu, telefonu). Możesz włączyć zapis sesji terminala do pliku więc SMSy które zobaczysz w oknie też się zapiszą.
at
OK
at+cmgf=1
OK
//jeśli odpowie ERROR to dajemy at+cmgf=0 ale w takim przypadku do odkodowania PDU poszczególnych SMSów konieczny będzie "manual decode" w pduspy
at+cpms=?
+CPMS: ("MT","SM","ME"),("MT","SM","ME"),("MT","SM","ME")
//interesuje nas tylko to co jest w pierwszym nawiasie, jeśli nie bedzie tam "MT" to wybieramy "SM"
at+cpms="MT"
+CPMS: 33,125,33,125,33,125
OK
at+cmgl="ALL"
//jeśli odpowie ERROR to dajemy at+cmgl=4
//teraz wszystkie SMSy zlecą na terminal
Użyj Hyperterminal lub PuTTY jako terminal urządzenia (modemu, telefonu). Możesz włączyć zapis sesji terminala do pliku więc SMSy które zobaczysz w oknie też się zapiszą.
at
OK
at+cmgf=1
OK
//jeśli odpowie ERROR to dajemy at+cmgf=0 ale w takim przypadku do odkodowania PDU poszczególnych SMSów konieczny będzie "manual decode" w pduspy
at+cpms=?
+CPMS: ("MT","SM","ME"),("MT","SM","ME"),("MT","SM","ME")
//interesuje nas tylko to co jest w pierwszym nawiasie, jeśli nie bedzie tam "MT" to wybieramy "SM"
at+cpms="MT"
+CPMS: 33,125,33,125,33,125
OK
at+cmgl="ALL"
//jeśli odpowie ERROR to dajemy at+cmgl=4
//teraz wszystkie SMSy zlecą na terminal
Wielkie dzieki i to nic nie dalo:( pozdrawiam Anna