TP-Link WR340G jako switch
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TP-Link WR340G jako switch
Cześć! Mam problem z tym routerem. Chcę zrobić switcha z niego, by dzielił syngał na komputer i konsole, bo mam dość przepinania kabla, co chwile. Ale od początku zaczynają sie schody. Jak właczyc okno konfiguracji, bo jak daje IP co napisał producent, czyli 192.168.1.1 i nic się nie pojawia. W czym problem?
Pozdrawiam, R4KET.
Pozdrawiam, R4KET.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: TP-Link WR340G jako switch
Net może dzielić router a nie switch więc napisz więcej o swoim internecie, co do którego portu routera podłączasz itp.R4KET pisze:Chcę zrobić switcha z niego, by dzielił syngał na komputer i konsole
Nie pomagam na PW!
-
Mam internet radiowy, który kieruje się do AP, a potem z AP udostępnia sygnał do TP-Linka poprzez skrętkę. Skrętkę mam podłączoną do portu WAN, ale mam jeszcze cztery wolne porty LAN i do pierwszego podłączam komputer, a do drugiego konsole.
Ale jak pisałem, nie daje rady tego skonfigurować.
Myśle, że teraz jaśniej to rozpisałem.
Ale jak pisałem, nie daje rady tego skonfigurować.
Myśle, że teraz jaśniej to rozpisałem.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Przeglądarce.R4KET pisze:W czym problem?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
R4KET, sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
Ping na 192.168.1.1 idzie?
Jaki adres masz od operatora?
Ping na 192.168.1.1 idzie?
Jaki adres masz od operatora?
-
Tutaj rysunek - bardziej objaśniający mój problem?

TLL

Adres od operatora - masz na myśli jaki mi przydzielił IP?

TLL

Adres od operatora - masz na myśli jaki mi przydzielił IP?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak.R4KET pisze:Adres od operatora - masz na myśli jaki mi przydzielił IP?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Rozumiem, że AP1 to AP w trybie client?
Pytanie zatem pierwsze, ile masz w nim wyjść, bo jakoś jasno z tego rysunku nie wynika. Znaczy wynika, że są dwa wyjścia.
Ja bym to zrobił tak, że z AP1 podłączył wszystko do TP-linka a dopiero z niego pozostałe urządzenia w tym AP2.
Oczywiście do TP-linka podpinasz się do portu WAN!
Pytanie zatem pierwsze, ile masz w nim wyjść, bo jakoś jasno z tego rysunku nie wynika. Znaczy wynika, że są dwa wyjścia.
Ja bym to zrobił tak, że z AP1 podłączył wszystko do TP-linka a dopiero z niego pozostałe urządzenia w tym AP2.
Oczywiście do TP-linka podpinasz się do portu WAN!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Może podam modele tych urządzeń, bo ja na specyfikacji tekiego sprzętu to zielony jestem:
AP1 = Air Live WL-5460AP
AP2 = DWL-900AP+
Co do pierwszego to tak, wyjśc dwa i jedno wejście na kabel od anteny, a to drugie to tak po łebkach rozumie, ale jeszcze jedno mi przyszło na myśl.
Czy nie można AP2 wywalic i skonfigurowac tak, żeby TPLink rozsyłał syngał i robił za switcha, czy to jest raczej niemożliwe?
AP1 = Air Live WL-5460AP
AP2 = DWL-900AP+
Co do pierwszego to tak, wyjśc dwa i jedno wejście na kabel od anteny, a to drugie to tak po łebkach rozumie, ale jeszcze jedno mi przyszło na myśl.
Czy nie można AP2 wywalic i skonfigurowac tak, żeby TPLink rozsyłał syngał i robił za switcha, czy to jest raczej niemożliwe?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jest to mozliwe i nawet tak zalecamy. Dziwilem sie czemu tak to zestawiles i mialo to byc kolejne pytanie.R4KET pisze:Czy nie można AP2 wywalic i skonfigurowac tak, żeby TPLink rozsyłał syngał i robił za switcha, czy to jest raczej niemożliwe?
Co do tego jak ustawic to wszystko, to masz o tym w podpisie Jo_gurta.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Ok, to dzięki za pomoc, jak coś to jeszcze tu napiszę, więc temat taki pół-zamknięty
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!