Jak gry online wpływają na limit ściągania.
Moderator: Moderatorzy
- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
Jak gry online wpływają na limit ściągania.
Witam,
Od jakiegoś tygodnia mam internet w PLAY (1mb modem huwei e160) z limitem ściągania danych 5gb. Internet śmiga aż miło ponieważ nadajnik jest w zasadzie po drugiej stronie ulicy.
Transfer ściągania waha się pomiędzy 90-130kb. Przejdźmy do sedna sprawy. Więc mam pytanie jak granie w gry online (a dokładnie MU Online) wpływa na limit?. Czy tak na 3h dziennie grania wystarczy 5gb? Czy granie online strasznie ssa megabajty limitu? Proszę o pomoc.
PS. Wiele osób mówi że nie da się grać w MMORPG na internecie HSPDA itp. ponieważ są lagi. DA SIĘ!
Z góry dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam.
Od jakiegoś tygodnia mam internet w PLAY (1mb modem huwei e160) z limitem ściągania danych 5gb. Internet śmiga aż miło ponieważ nadajnik jest w zasadzie po drugiej stronie ulicy.
Transfer ściągania waha się pomiędzy 90-130kb. Przejdźmy do sedna sprawy. Więc mam pytanie jak granie w gry online (a dokładnie MU Online) wpływa na limit?. Czy tak na 3h dziennie grania wystarczy 5gb? Czy granie online strasznie ssa megabajty limitu? Proszę o pomoc.
PS. Wiele osób mówi że nie da się grać w MMORPG na internecie HSPDA itp. ponieważ są lagi. DA SIĘ!
Z góry dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jak gry online wpływają na limit ściągania.
Tomekm91, instalujesz program do pomiaru przesyłu danych i włączasz go na czas gry i będziesz miał info ile MB wysłanych/odebranych w danym czasie. Przeliczasz sobie i już. 

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
ja.michal pisze:instalujesz program do pomiaru przesyłu danych i włączasz go na czas gry i będziesz miał info ile MB wysłanych/odebranych w danym czasie. Przeliczasz sobie i już.
No masz racje. Ale problem w tym(może się to wydać się dziwne) że tej gry jeszcze nawet nie mam na dysku ściągniętej(w końcu 700mb. a żal mi ściągać na marne przy limicie 5gb). Chciałem się dowiedzieć ile to będzie mnie "kosztowało". Jak by granie w gry online "kosztowało" mnie zbyt wiele limitu to bym z tego zrezygnował. Więc chciałem się dowiedzieć. Proszę o odpowiedzi może ktoś grał w jakieś gry i wie ile to pobiera limitu. Jestem trochę zielony w tych sprawach.
PS.
Miałem przed przejściem do PLAY internet z ORANGE z modemem ed77(masakra transfer 10kb) i dało się grać z małymi problemami w tego typu gry, tylko wtedy nie przejmowałem się limitem za bardzo.
Z góry dzięki za pomoc.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
W MU Online gram na Blueconnect na prędkości polimitowej, tj. 16kb/s. Godzina grania to łącznie około 12MB wysłanych i odebranych danych. Jak to wpłynie na twój limit, to już łatwo policzyćrossoneri1899 pisze:Więc mam pytanie jak granie w gry online (a dokładnie MU Online) wpływa na limit?.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tomekm91, wszystko zleży od gry, serwera, obciążenia, ilości grafik etc. Dużo się parametrów na to składa. Trzeba samemu empirycznie sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
Jeżeli to prawda, bardzo mi pomogłeś.Blido pisze:W MU Online gram na Blueconnect na prędkości polimitowej, tj. 16kb/s. Godzina grania to łącznie około 12MB wysłanych i odebranych danych. Jak to wpłynie na twój limit, to już łatwo policzyć.
Rozumiem, dzięki za pomoc.ja.michal pisze:Tomekm91, wszystko zleży od gry, serwera, obciążenia, ilości grafik etc. Dużo się parametrów na to składa. Trzeba samemu empirycznie sprawdzić.
PS.
Wspaniałe forum, bardzo dużo rzeczy dowiedziałem się właśnie tutaj. Jestem pod wrażeniem. Będę tu częściej zaglądał.
Dzięki za zainteresowanie. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś info na ten temat proszę pisać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Tomekm91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Cieszymy się i oczywiście zapraszamy.rossoneri1899 pisze:Wspaniałe forum, bardzo dużo rzeczy dowiedziałem się właśnie tutaj. Jestem pod wrażeniem. Będę tu częściej zaglądał.

-
- Początkujący użytkownik forum
Moze nie gram w Mu ale gram w Knight Online pewnie sie orientujesz co to... nie mam moze i Blueconnecta ale moge potwierdzic ile to pobiera gram w to praktycznie ile wlezie bo merchant czasem pk itp i wychodzi max 20mb dziennie. Co do lagow przyznam ci racje mialem podpiety w910 jako modem i przez 5min testowalem BC i 0 laga a BTS mam 500m od domu. Imo w grach online bardziej liczy sie jakosc neta niz predkosc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli pingi i stabilność. Prędkość faktycznie. Kiedyś u kumpla w 2 komputery podpięte do neo 128 graliśmy w ET jednocześnie na tym samym serwerze i zero lagów. Pięknie się grało.Ar1se1337 pisze:Imo w grach online bardziej liczy sie jakosc neta niz predkosc.