Nokia 6021 - problem
Moderator: Moderatorzy
Nokia 6021 - problem
Witam, Na necie przez GPRS śmigam od pół roku na SE750i. Postanowiłem zrobić powrót do korzeni i zakupić Nokię (kiedyś fajne telefony robili) jako że ma EDGE. Miałem nadzieję,że od czasu kiedy się z Nokią rozstałem (bo się robiła coraz bardziej fe) producent poprawił to i owo aby te telefony były dla ludzi. Niestety dziś się rozczarowałem.Jestem wręcz o krok od zdania że Nokia to syf jakich mało.Ale do rzeczy: Nokia 6021, kabel CA-42.Po zainstaowaniu PC.Suite.67.rel.22.pol po paru nieudanych próbach połączenie na Nokia Suite w końcu poszło na COM11. Po odpaleniu "Łączenie z internetem" program nie mógł znaleźć żadnego modemu.W "pomocy" jak to na Nokię przystało wyczytałem żebym spr.czy mam włączony komputer itp brednie.Po główkowaniu i kombinowaniu udało mi się:w panelu sterowania>opcje tel. i mod.dodałem modem Nokia IRDA oraz Nokia 6021-CABLE.Sam program N.Suite działa dobrze tj.mogę przeglądać zawartość tel. przy pomocy zarówno kabla jak i IRDA.Z poziomu Windows IRDA nie chodzi,tj.adapter co prawda wykrywa telefon ale wymiana plików ani w tą ani w tą mańkę-ale co tam nie o to tu chodzi. Po odpaleniu "Łączenie z internetem" i wybraniu modemu (testowałem zarówno IRDA jak i kabel) dzieje się zawsze to samo:1.program N.Suite alarmuje o zerwaniu łączności 2.ZERO połączenia. Z poziomu Windows też nici z połączenia (otwieranie portu OK a przy wybieraniu numeru klapa) Nadmienię,że takie ustawienia jak APN:heyah.pl, użytkownik i kod: heyah oczywiście zrobiłem.Nr tel.to *99***1# (a gdzie u licha w tym tel.można spr.jaki jest nr CID ?!!) No i klapa. Czy ktoś jest w stanie zmienić moje zdanie o Nokii jako cholernie problemowym sprzęcie ?
* w tej chwili łącze się przez SE750i przez podczerwień i jest OK *
POMOCY !
* w tej chwili łącze się przez SE750i przez podczerwień i jest OK *
POMOCY !
po kłopocie
No i problem rozwiązany.
Przy instalowaniu kabla system narzuca port COM który wg niego jest wolny, u mnie COM11 (com1 i 2 też są wolne ale system je sobie rezerwuje bo przecież w każdyn momencie możemy podłączyć np pen-drive'a albo cóś)
Przy instalowaniu modemu podałem COM1 (do wyboru były tylko systemowe 1,2,3.4)
Teraz należało tylko zmienić tj.wymusić aby port kabla był COM1 - czyli powiązać kabel z modemem (oczywiście pod COM1 nie ma prawa być rzadne urządzenie bo będzie konflikt).
No może ta Nokia nie będzie taka zła.
Pozdrawiam.
Przy instalowaniu kabla system narzuca port COM który wg niego jest wolny, u mnie COM11 (com1 i 2 też są wolne ale system je sobie rezerwuje bo przecież w każdyn momencie możemy podłączyć np pen-drive'a albo cóś)
Przy instalowaniu modemu podałem COM1 (do wyboru były tylko systemowe 1,2,3.4)
Teraz należało tylko zmienić tj.wymusić aby port kabla był COM1 - czyli powiązać kabel z modemem (oczywiście pod COM1 nie ma prawa być rzadne urządzenie bo będzie konflikt).
No może ta Nokia nie będzie taka zła.
Pozdrawiam.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Nokia 6021 - problem
Pewnie, że nie jest zła, to tylko ludzie nie potrafią czegoś obsłużyć. Jak sam zauważyłeś udało ci się w końcu odpalić. Tu chyba są jakieś małe problemy z tym kablem. Jeśli nie działa kabel, kup bluetooth. Dziwię Ci się, że korzystasz z kabla, skoro ten telefon ma bluetooth 

- dormario
- Stały użytkownik forum
Ja nie uważam wcale bluetootha za dobre rozwiązanie, kabelek jest o wiele pewniejszy. Dziwię się tylko dlaczego nie używasz kabla DKU 5. Ale to nie ważne. Moim zdaniem po zainstalowaniu modemu (ręcznie) i wskazaniu wolnego portu powinno wszystko hulać jak należy. I lepiej łączyć się z netem z pozycji windowsa a nie PC suit. Pozatym proponuję zainstaluj sobie AutoConnect (fajny programik) będzie łączył cię automatycznie z netem i sam automatycznie wykryje dostępne i prawidłowe połączenia sieciowe.
- klisza
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie wiem czy to istotne, ale ja dla swojej nokii wpisuje numer *99# bo mam ustawioną tylko tylko jedną konfigurację GPRS (nie wiem czy można więcej). Wtedy nie trzeba wpisywać numeru CID.
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
-
- Stały użytkownik forum
Moim zdaniem bluetooth jest lepszym rozwiązaniem, a przy okazji jest jeszcze bardziej mobilny, komórka może leżeć, gdzie chce. Łączę się za pomocą programu do bluetootha, dzięki któremu mogę zrobić jeszcze wiele różnych rzeczy. Łącze drukarke, słuchawkę bezprzewodową i to wszystko w jednym czasie.Ja nie uważam wcale bluetootha za dobre rozwiązanie, kabelek jest o wiele pewniejszy. Dziwię się tylko dlaczego nie używasz kabla DKU 5. Ale to nie ważne. Moim zdaniem po zainstalowaniu modemu (ręcznie) i wskazaniu wolnego portu powinno wszystko hulać jak należy. I lepiej łączyć się z netem z pozycji windowsa a nie PC suit. Pozatym proponuję zainstaluj sobie AutoConnect (fajny programik) będzie łączył cię automatycznie z netem i sam automatycznie wykryje dostępne i prawidłowe połączenia sieciowe.