Witam
Zacznę może od tego ze mam zrobić prace inżynierską na temat połączenia dostępnych sieci w jedną - a zęby jeden klient miał możliwość przejścia z jednego końca miasta na drugi i był cały czas w zasięgu sieci bez budowania kolejnej infrastruktury.
Polegało by to na wydzierżawieniu któregoś kanału od każdego z usługodawców, klient łączył by sie z z antena wydzierżawiona ale z moim SSID.
Wyobrażam sobie że muszę postawić serwer z moja tablicą maców i innymi danymi do zabezpieczenia i może jakieś HTTP dla każdego czy jeszcze cos innego, a u każdego dostarczyciela u którego mam wykupione pasmo aplikacje lub serwer który będzie łączył sie z serwerem głównym i uwierzytelniał połączenie.
Jeszcze nie byłem u żadnego usługodawcy ale wydaje mi sie ze co większy ma możliwość na swoich AP rozgłaszania kilku SSID.
Teraz pytanie do was: JAK TO ZROBIĆ????? tzn pytam o przykład jakichś sposobów na przekazanie uwierzytelniania na moj serwer wraz z połączeniem internetowym.
Proszę nie pisać ze żaden usługodawca nie podpisze ze mną umowy na take coś bo nie oto pytam. Ja dostałem taki temat i mam to zrobić.
Projekt połaczenia dostepnych sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Projekt połaczenia dostepnych sieci
Taki niby roaming WiFi.
Ciekawa rzecz. Można wykorzystać do tego RADIUSA, ale nie jestem pewien czy to na 100% zda egzamin w tym przypadku.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ciekawa rzecz. Można wykorzystać do tego RADIUSA, ale nie jestem pewien czy to na 100% zda egzamin w tym przypadku.
Elektroniczna rewolucja
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Projekt połaczenia dostepnych sieci
W zasadzie przy jednakowym SSID to powinno działać. A przekierowania na twój serwer to już kwestia routingu u każdego operatora z osobna. Tylko jeśli nie mają swoich styków to pewnie trzeba by uruchamiać jakiegoś VPNa.