Karta radiowa a płyta główna

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jacex

Karta radiowa a płyta główna

Post autor: Jacex »

Czy rodzaj karty radiowej i płyty głównej mogą wpływać na kompatybilność, a w efekcie na jakość odbioru i przesyłu danych przez internet? Mam płytę ASRocka I/O Plus, z którą podobno są problemy jeśli chodzi o neta radiowego. Na karcie Planet nie miałem <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sygnału, teraz mam D-Linka DWL-520+ sygnał jest, ale internet chodzi jak żółw na kacu. Operator główkuje. Siła sygnału w granicach 70-80%, dł. kabla 15 metrów. Odległość od anteny gł. ok.1 km. Jestem początkujący w tej dziedzinie. Trochę wyżyłowałem się na tą inwestycję (finansowo i czasowo)a teraz taki babol. Będę wdzięczny za każdy rodzaj podpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich radionetów.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Karta radiowa a płyta główna

Post autor: zDaleKi »

Jeżeli chodzi o sprzęt, to wszystko jest możliwe.
Mam nadzieje, że odezwie się ktoś, kto przetestował taką konfiguracje i
napisze jak to u niego było. Jedyne co mogę doradzić, to pożyczenie innej
karty i przetestowanie u siebie oraz przetestowanie tej karty u np. kolegi.
To może parę kwestii wyjaśnić.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ