Przedłużanie sygnału wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
panter182
Początkujący użytkownik forum

Przedłużanie sygnału wifi

Post autor: panter182 »

Witam,
nie jestem specjalista do spraw wifi wiec postanowilem zapytać na forum:
Mam w domu router Pentagram Cerberus P6331-6 + antena 12Dbi i neo 6Mb w domu mam na nim postawione 2 kompy 1 po ethernecie i 1 po wi-fi.
Wysylam równiez sygnał wifi do domku brata(na lapa) na moim podworku jakies 15-20m ale niestety sygnal jaki do niego dociera jest na poziomie 2 kresek zasiegu a co za tym idzie czesto się rozłącza gdy sygnal zanika.
Chcialbym zakupić mu router (do 150zł) ktory przedłużałby sygnał i rozsiewał go na cały domek brata.
Wiem ze funkcja repeater w urzadzeniach takiej klasy to pobożne zyczenie jednak chciałbym sprobować a jeśli się nie uda to podpiać router kablem ethernetowym.
I tu moje pytanie czy moglibyście polecić jakis router w takich granicach cenowych ktory moglby dzialac zarowno w funkcji repeater jak i mozna by go bylo podpiac przez kabel ethernetowy. (Wiem ze jest Ovislink WL-5460AP ale on chyba nie ma mozliwośći podpięcia kablem)
pozdrawiam panter182
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Przedłużanie sygnału wifi

Post autor: Jaco »

Na PENTAGRAM Cerberus P 6391 zrobiłem sieć domową. Net dostarczany kablem i rozdzieliłem po kablu do PCta i po wifi na laptop ale to w domu. Nie sprawdzałem jak zachowa się sieć na zewnątrz.
Osobiście mam zrobioną sieć wifi w domu na Ovislink WL-5460v2AP w trybie repater. Tu już sprawdzałem u sąsiadów. Bez problemu można było korzystać z neta.Niestety piętro niżej już nie było za ciekawie.

Tu jak ja mam zrobione. Wykorzystuję tylko w domu.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=15874
ODPOWIEDZ