Problem z połączeniem ps3 :-(

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Konr@do
Użytkownik forum

Problem z połączeniem ps3 :-(

Post autor: Konr@do »

Witam. Otóż mam pewien kłopot z połączeniem ps3 do internetu. Mam radiowy internet. Tzn. podłączam kablem pod moją kartę LAN. No i właśnie chciałem udostępnić to połączenie dla mojego ps3, ale mi to nie wychodzi... Jednakże wcześniej (jakieś 2 tyg. temu) połączyłem się z niezabezpieczoną siecią D-Link i o dziwo moje ps3 od razu wykryło dostępną sieć w domu. Nie wiem o co chodzi. Proszę o pomoc :-(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z połączeniem ps3 :-(

Post autor: Jo_gurt »

Konr@do, jaki konkretnie masz sprzęt do tego neta i co próbowałeś już robić?
Awatar użytkownika
Konr@do
Użytkownik forum

Posiadam kartę sieciową firmy Ralink RT2400 WIRELESS LAN CARD. Sieć z którą się łącze posiada identyfikację MAC. Tak jak mówiłem bardzo się zdziwiłem, gdy ps3 nie znalazło mojej sieci ASTRANET, bo jeśli wcześniej wykryło mi bez problemu tą niezabezpieczoną D-Link to byłem pewien, że z tą będzie tak samo. A tu lipa :-(((. Próbowałem już także udostępniać połączenie różnymi programami typu WINROUTE, ale to także nic nie dało.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Konr@do pisze:Tak jak mówiłem bardzo się zdziwiłem, gdy ps3 nie znalazło mojej sieci ASTRANET,
Pewnie sygnał Twojego dostawcy jest za słaby, poza tym pewnie do karty sieciowej w komputerze masz podpiętą antenę zewnętrzną.
Konr@do pisze:Próbowałem już także udostępniać połączenie różnymi programami typu WINROUTE, ale to także nic nie dało.
A sprawdzałeś zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> ?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Konr@do
Użytkownik forum

Tak sprawdzałem TTL i nie mam limitowanego. A sygnał mam lepszy niż w D-Link. W D-Link miałem niecałe 25% i jakość sygnału była niska, a teraz w ASTRANET mam 70% i jakość jest bardzo dobra. Antena zewnętrzna tzn?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Konr@do, ale do tej AstraNet nie używasz żadnej anteny zewnętrznej?
W każdym razie najbardziej optymalne rozwiązanie to byłoby takie:
- AP w trybie Client i on łączy się z AstraNet
- do niego kabelkiem router z AP
- do routera w zasadzie dowolna ilość kompów/stacji (cokolwiek z WiFi lub RJ45).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Konr@do pisze:Antena zewnętrzna tzn?
Do karty wi-fi w kompie podłączony masz kabel, który idzie za okno i jest podłączony do anteny która zbiera sygnał sieci dostawcy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Konr@do
Użytkownik forum

No tak zewnętrzną mam... A router nie wchodzi w grę.

[ Dodano: 2009-05-29, 15:23 ]
To znaczy moje pytanie toczy się głównie tego, że wcześniej fajnie się połączyłem z tym D-Link, a teraz nagle nie mogę. Może dlatego, że ASTRANET ma to filtrowanie MAC?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Konr@do, ciągle próbujesz coś wykombinować, żeby się gdzieś łączyć za darmo. :nienie:
Awatar użytkownika
Konr@do
Użytkownik forum

Wiem, może z tym MAC głupia sprawa, ale to tylko na chwilę. W tym miesiącu już wpłacam kasę i jest GIT. Nie chodzi mi o jakieś kombinowanie tylko posiadanie (wkońcu jak mam taką możliwość) neta na ps3. A z tym adresem nie byłem pewien i tak tylko zapytałem...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Konr@do jeśli chcesz mieć neta na ps3 to musisz zaopatrzyć się w router, ewentualnie udostępnić internet z komputera za pomocą mechanizmu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
Awatar użytkownika
Konr@do
Użytkownik forum

Kurde próbuję, ale mi sieci nie znajduje :-((( . Robię tak jak trzeba, i nic... Jedyna sieć którą mi ps3 znajduje to to rąbane D-Link... 5 % zasięgu. Router nie wchodzi w grę, a tak chyba nie dam rady :/

[ Dodano: 2009-05-31, 00:13 ]
YaHooo, po przeczytaniu twojego posta o filtrowaniu MAC "Aby rozdzielić takie łącze potrzebujemy routera umożliwiającego zmianę adresu MAC interfejsu WAN (często określane jako klonowanie adresu MAC)." zrozumiałem, że nie mam co kombinować... Muszę się pogodzić z tym, że nie będę miał neta w ps3 i tyle :-( . Dzięki za pomoc i sorry za zawracanie głowy. pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Konr@do pisze:Kurde próbuję, ale mi sieci nie znajduje :-(((
Może poszukaj we właściwościach zaawansowanych karty wi-fi trybu oraz kanału na jakim ma nadawać karta w trybie ad-hoc, bo może w tym tkwi błąd. A patrzyłeś mój poradnik: > Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc <? Wszysto robisz analogicznie. Z tym, że włączasz ICS na swoim połączeniu internetowym, a nie modemowym.
Konr@do pisze:Muszę się pogodzić z tym, że nie będę miał neta w ps3 i tyle :-(
Lecz to zdanie odnosiło się do dzielenia łącza routerem. Jak dzielisz za pomocą komputera oraz ICS'u to filtrowanie MAC Cię nie obchodzi. Ważne aby nie było limitowania TTL.
Awatar użytkownika
Konr@do
Użytkownik forum

Ale ja mam tylko jedno połączenie... Tutaj screen: http://s3.zapodaj.net/94615942.jpg.html
. I tak z twoim poradnikiem dokładnie się zapoznałem i zrobiłem jak należy, ale tak jak mówiłem nie znajdywało mi sieci...

[ Dodano: 2009-05-31, 23:08 ]
A tak wyglądają moje właściwości zaawansowane mojej karty wi-fi : http://s6.zapodaj.net/15891926.jpg.html
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Konr@do pisze:Ale ja mam tylko jedno połączenie...
Coś mi tu nie pasuje. Więc które połączenie odpowiada za Twój internet? Połączenie sieci bezprzewodowej 5?

Bo jak chcesz połączyć się bezprzewodowo z ps3 to musisz mieć drugą kartę wi-fi. Jedna odbiera internet od twojego dostawcy, druga wysyła do ps3.
Konr@do pisze:A tak wyglądają moje właściwości zaawansowane mojej karty wi-fi
Można się zainteresować opcja Channel oraz Network Type.
Awatar użytkownika
Konr@do
Użytkownik forum

No tak Połączenie Sieci Bezprzewodowej 5 odpowiada za moje połączenie z internetem. To ja potrzebuję 2 karty wi-fi??? Ja już nie rozumiem jak wcześniej podczas mojego połączenia z niezabezpieczoną siecią D-Link ps3 od razu złapało sygnał i miałem neta...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Konr@do pisze:No tak Połączenie Sieci Bezprzewodowej 5 odpowiada za moje połączenie z internetem. To ja potrzebuję 2 karty wi-fi???
Tak, jak chcesz to zrobić bezprzewodowo to musisz mieć 2 karty wi-fi w komputerze.
Konr@do pisze:Ja już nie rozumiem jak wcześniej podczas mojego połączenia z niezabezpieczoną siecią D-Link ps3 od razu złapało sygnał i miałem neta...
Połączyłeś się z cudzą siecią i to nie był Twój internet, lecz kogoś innego. Krótko mówiąc nieświadomie podkradłeś komuś internet... :nienie:
Awatar użytkownika
Konr@do
Użytkownik forum

Nie moja wina, że sobie ktoś nie zabezpieczył... Ale dobra nie o to chodzi. Tylko jak możliwe, że jak się pod tą podłączyłem to ps3 od razu złapało sygnał, a jak z tą co teraz (AstraNet) żadnej sieci nie złapuje?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Konr@do czytaj uważniej to co Ci napisałem wcześniej.

Sygnał sieci operatora jest zbyt słaby abyś mógł go złapać bez anteny zewnętrznej. Więc nie masz szans złapać tej sieci.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Konr@do pisze:Nie moja wina, że sobie ktoś nie zabezpieczył...
Co to w ogóle za tłumaczenie. "Nie moja wina, że ktoś zostawił kluczyk w stacyjce". Sumienie czyste, nie używane? :P
Awatar użytkownika
Konr@do
Użytkownik forum

Dobra dzięki za wszystkie odpowiedzi :] zamykam temat.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Konr@do pisze:zamykam temat.
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> .
ODPOWIEDZ