Antena uniwersalna?
Moderator: Moderatorzy
- kris23
- Początkujący użytkownik forum
Antena uniwersalna?
Witam!
Natknąłem się w sklepie firmy Telkob na następującą antenę:
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=77&g=149&q=&r=0&rg=0&sg= Czy ktoś miał styczność z taką antenką i jak to jest, że większość anten na rynku wzmacnia wąski przedział częstotliwości, a ta ma 900-2500MHz? Jeszcze jej nie kupiłem, ale rozważam to, bo cena i parametry (jak na laika) wyglądają obiecująco.
Pozdrawiam!
Natknąłem się w sklepie firmy Telkob na następującą antenę:
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=77&g=149&q=&r=0&rg=0&sg= Czy ktoś miał styczność z taką antenką i jak to jest, że większość anten na rynku wzmacnia wąski przedział częstotliwości, a ta ma 900-2500MHz? Jeszcze jej nie kupiłem, ale rozważam to, bo cena i parametry (jak na laika) wyglądają obiecująco.
Pozdrawiam!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena uniwersalna?
Tak to jest,ze ta jedynka się przyplątała,i równie dobrze mogli by napisać,że ma 26 dB zysku,a na jedno by wyszło.
To jest antena logarytmiczno-periodyczna w obudowie plastikowej o zysku ok.8 dB w paśmie 900 MHz i ok.5 dB w pasmie 2 GHz.
To jest antena logarytmiczno-periodyczna w obudowie plastikowej o zysku ok.8 dB w paśmie 900 MHz i ok.5 dB w pasmie 2 GHz.
- kris23
Zatem czy warto w coś takiego inwestować? Moja sytuacja wygląda następująco, mam zasięg EDGE, ale wiem, że w pewnej odległości ode mnie jest nadajnik UMTS (nie ma optycznej widoczności, nadajników GSM też nie widzę).
Chciałbym zainwestować w coś co:
1) wzmocni sygnał EDGE
2) w miarę możliwości udostępni mi 3G
Co możecie polecić?
Chciałbym zainwestować w coś co:
1) wzmocni sygnał EDGE
Co możecie polecić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jaka to odległość?kris23 pisze:ale wiem, że w pewnej odległości ode mnie jest nadajnik UMTS
Generalnie to trzeba będzie się zdecydować, albo kombinować ze zwracaniem anten. Uniwersalnej nie polecam.
- kris23
Odległość to ok. 9km w linii prostej, po drodze trochę lasu (blisko mnie, na górce). Chyba niezbyt optymistycznie to wygląda, bo mieszkam w cieniu lasu, rosnącego na górce, który jest na trasie do BTS 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
kris23, masz może telefon 3G? Przydałoby się sprawdzić jak wygląda zasięg, tzn gdzie się zaczyna. Ale faktycznie, las nie wróży zbyt dobrze.
- kris23
Spróbuję wybadać, gdzie zaczyna się 3G. Jak nie uda mi się dziś, to jutro powinno się udać. Napiszę co mi wyszło. Dzięki!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Górka ?kris23 pisze:Odległość to ok. 9km w linii prostej, po drodze trochę lasu (blisko mnie, na górce).
Jesli jakakolwiek górka jest po drodze,to zapomnij o 3G.
No chyba,ze mieszkasz gdzieś wyżej.
[ Dodano: 2009-06-03, 14:07 ]
Takie anteny klasy klienckiej są trudno dostepne,kosztowne i wielkogabarytowe.kris23 pisze:Chciałbym zainwestować w coś co:
1) wzmocni sygnał EDGE
Polecam dwie osobne anteny - np.ATK-20 do EDGE i panel 15 z Bestpartnera do UMTS.
Wyjdzie znacznie taniej,niż porządna wielozakresówka (np.EDICO 8 )
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 5f178eeedc
- kris23
O jakim rzędzie kwot mówimy?Takie anteny klasy klienckiej są trudno dostepne,kosztowne i wielkogabarytowe.
W jaki sposób podłączyć dwie anteny do jednego modemu? (Huawei E176+D100)Polecam dwie osobne anteny
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
1000 i więcej polskich złotychkris23 pisze:O jakim rzędzie kwot mówimy?

[ Dodano: 2009-06-03, 14:43 ]
Zwrotnica antenowa,ale to znowu niemało kosztuje (kilkaset zł),tylko po co...przecież jednocześnie z 2G i 3G nie można korzystaćkris23 pisze:W jaki sposób podłączyć dwie anteny do jednego modemu?

- kris23
A jednak udało się. Zakupiłem panel od Bestpartnera 15dBi i 5m kabla z odpowiednimi końcówkami w pobliskim sklepie z kablami i mam 3G. Pomimo braku widoczności optycznej BTS'a, odległości 9km i drzew na górce po drodze mój Huawei pokazuje WCDMA
Prędkość mierzona na speedtest.pl ok. 2,4MBit/1Mbit. Dodam, że TopNetInfo pokazywał ok 54%.