Zrypała mi sie płytka z windowsem wiec wyskakiwał jakis error. Próbowałem zainstalowac linuxa ( edubuntu 6.10). Wczesniej usunąłem i stworzyłem nowe czyste partycje. No i jak zainstalowałem linuxa to uruchomiłem ponownie kompa , a tu sie wyswietla komunikat " Boot failed". Moje pytanie to jak uruchomic tego linuxa z dysku ?? JJuz mnie troche nudzi to liveCD
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-09-06, 15:40 ]
Przenosze do 'technicznego'.
Linux i problem
Moderator: Moderatorzy
- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Linux i problem
Ostatnio zmieniony 2009-06-03, 15:54 przez paweliplus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Linux i problem
paweliplus, może nie do końca na temat, ale - czemu taka stara wersja? Jest już 9.04.
Co do boot failed to albo coś nie tak z MBR albo z partycjami. Ciężko coś więcej powiedzieć nie wiedząc co dokładnie zrobiłeś.
Co do boot failed to albo coś nie tak z MBR albo z partycjami. Ciężko coś więcej powiedzieć nie wiedząc co dokładnie zrobiłeś.
- Ayufan200
- Stały użytkownik forum
Re: Linux i problem
Miałem tak z debianem- zapomniałeś przy instalacji ustawić flagę rozruchową. Ja ten problem rozwiązałem używając płyty z windows 98 i odpalając fdisk'a. Później tylko "Ustaw aktywną partycję" i wybierasz tą na której masz system (w moim wypadku są dwie partycje- 14 gb z systemem i 65 na /home/ więc 14 gb idzie na bootującą)paweliplus pisze:Zrypała mi sie płytka z windowsem wiec wyskakiwał jakis error. Próbowałem zainstalowac linuxa ( edubuntu 6.10). Wczesniej usunąłem i stworzyłem nowe czyste partycje. No i jak zainstalowałem linuxa to uruchomiłem ponownie kompa , a tu sie wyswietla komunikat " Boot failed". Moje pytanie to jak uruchomic tego linuxa z dysku ?? JJuz mnie troche nudzi to liveCD