Linksys Wag54g2

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dpaluszk
Początkujący użytkownik forum

Linksys Wag54g2

Post autor: dpaluszk »

Witam,

słuchajcie, mam takowy problem. Neostrada po modemie TP hula, jak podłącze sygnał bezpośrednio do routera Wag54g2 następuje cisza. Ikona od DSL miga znaczy sygnał jest. Niestety internetu brak (nie pisze o Wi-Fi). Dodam, że jest to na ustawieniach standardowych. Myślałem, że problem jest z okablowaniem, ale ta teza odpadła po podłączeniu modemu TP. Nie mam pojęcia jak rozwiązać tą zagadkę, czy wymagane są konkretne ustawienia routera. A może to kwestia Annex-ów?

Z góry dzięki za help.
Pozdrawiam
Damian
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Linksys Wag54g2

Post autor: Jo_gurt »

Migająca dioda DSL oznacza, że modem routera nie jest zsynchronizowany. Albo trzeba mu dać więcej czasu, albo parametry linii są dla niego za kiepskie.
Annex raczej nie, bo WAG54G2 jest chyba tylko na Anneksie A, czyli takim jak Neo właśnie.
Masz możliwość przetestować go u kogoś innego?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dpaluszk pisze:Ikona od DSL miga znaczy sygnał jest. Niestety internetu brak
Czy w routerze konfigurowałeś user/password do PPPoA (PPPoE)?
Nie pomagam na PW!
dpaluszk

wojteks pisze:[...]
Czy w routerze konfigurowałeś user/password do PPPoA (PPPoE)?
Tak, konfigurowałem.

Rzeczywiście może mieć to związek ze słabą jakością linii. Wpinając router przy samym gniazdu internet jest, natomiast wpinając w odległości około 70 metrów dalej już internetu nie ma. Ale czy wtedy również modem TP powinien nie działać?? Czyżby linksys miał gorsze rozwiązanie??
Ostatnio zmieniony 2009-06-15, 15:24 przez dpaluszk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Damian
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

dpaluszk, ile czekałeś na synchronizację na tym kablu? Mi na 30m kablu dłużej WAG200G się synchronizował niego.

Czy gorsze. Chyba raczej nie. Działa wtedy gdy linia faktycznie jest dobra a nie chodzi jak chce. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

dpaluszk pisze:Ale czy wtedy również modem TP powinien nie działać??
Z Sagemami to jest bardzo różnie. Kiedyś sam miałem z tym problemy. Mój Sagem - leżał i kwiczał. Mój Cisco 827 - łączył się na 3Mbit (miało być 6), rwał przy obciążeniu.
Przyszedł technik ze swoim Sagemem - połączył się na 4Mbit. Dziwne rzeczy. Cóż, francuski wyrób :hyhy:
dpaluszk

Chciałem podziękować Wam za help - problemem był długi czas synchronizacji. Jak już zaskoczył to wszystko jest ok.

Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Damian
ODPOWIEDZ