Problemy z bezprzewodowym internetem w domu - prośba o radę

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rafiki_yako
Początkujący użytkownik forum

Problemy z bezprzewodowym internetem w domu - prośba o radę

Post autor: rafiki_yako »

Witam. Mam poniższy problem (oczywiście poszukałem odpowiedzi najpierw na FAQ, ale nie działa mi wszystko tak, żeby odpowiedź zawarta na FAQ zadziałała...).

Mam routera LinkSys, laptopa z wbudowanym urządzeniem WiFi (b/g) i modem (provider: UPC). Dzięki fantastycznym instrukcjom Jo_gurta, zawartym na FAQ udało mi się skonfigurować router i bezprzewodowy internet w domu działał mi bez zarzutu, a siła sygnału - w zależności od miejsca użytkowania - była od dobrej do znakomitej.

Od ubiegłego czwartku (11 czerwca) zacząłem używać laptopa także na mieście, w kafejkach i hotelach, dzięki Hot Spotom (wcześniej tego nigdy nie robiłem). Kiedy jednak wracałem do domu, laptop automatycznie wykrywał mój router i znowu się automatycznie łączyłem bezprzewodowo.

Jednak od wczoraj mam problem, a mianowicie komputer nie wykrywa połączenia bezprzewodowego (sprawdziłem, urządzenie WiFi mam włączone w komputerze). Kiedy wypiąłem kabel sieciowy z routera i przełączyłem go bezpośrednio do modemu, a jego drugi koniec podłączyłem do laptopa, to miałem działające bez zarzutu połączenie kablowe. Ale gdy tylko wracałem do ustawień bezprzewodowych - nie chwytał mi sygnału.

Jest taki topic w FAQ, autorstwa BliSkiego, dotyczący tego, co zrobić, gdy pogarsza się lub zrywa połączenie WiFi. Niestety, reset routera poprzez odłączenie od gniazdka sieciowego nic nie dał. Co do przetestowania, czy na tym samym lub podobnym kanale nie uruchomiono innej sieci WiFi - nie mogę tego sprawdzić, bo komputer w ogóle nie chce mi się łączyć bezprzewodowo...

Co jest nie tak? Czy ktoś ma pomysły? Czy mam ponownie skonfigurować router zgodnie z instrukcjami Jo_gurta? Ale wydaje się, że nie mogę tego zrobić, ponieważ internet "po kablu" działa mi tylko wtedy, gdy kabel sieciowy łączę bezpośrednio pomiędzy modemem a komputerem, z pominięciem routera. Gdy tylko łączę modem z routerem, a kabel sieciowy prowadzę między routerem a laptopem - nartychmiast krzyczy mi, że "brak dostępu lub dotęp ograniczony" (albo coś w tym rodzaju).

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problemy z bezprzewodowym internetem w domu - prośba o radę

Post autor: Jo_gurt »

rafiki_yako, nie zaszkodzi zresetować router i ustawić od nowa. Jednak wygląda to raczej na jakieś niedomówienie z sieciówką radiową.
Jesteś w stanie przetestować lapka i WiFi w innym miejscu?
ODPOWIEDZ